2015. szeptember 15., kedd

Rongyos kifli (fázisfotókkal)




Vannak napok amikor rövidebb a tanítás,
amikor elegendő, ha alapnak szendvicset visz a Fiam.
Ő roppant kifinomult ízlésű, elképesztő kreatív konyhaművész, 
így a szendvicset Ő készíti el (számunkra is Ő készíti a "tökéletes" szendvicset), 
én csak a hozzávalókat biztosítom.

A szendvics alapja ritkán házi kenyér, inkább valamilyen házi péksütemény.
Amennyiben kenyér, akkor teljes kiőrlésű rozs, rozs sok maggal
vagy más tartalmasabb kenyér, pl. zablisztes
Amennyiben péksütemény, akkor lehet benne több finomliszt, 
bár ezekbe is szoktam 10-15-20 % teljes kiőrlésű lisztet keverni.
Az előző hetekben sütöttem puffancsot 20 % teljes kiőrlésű tönkölyliszttel),
hot-dog kiflit, szintén 20 % teljes kiőrlésű tönkölyliszttel.
Készítettem lepénykenyeret kókuszvajjal és naan kenyeret, a receptjük még nincs a blogon.
Készítettem "molnárkát" a receptje még szintén nincs a blogon.
 

 Az alább található kifli nyers tésztáját, kevés vajjal rétegeztem,
a már itt mutatott  -egyszerű, gyakran alkalmazom-  technikával tettem rétegessé.
Rongyos kiflinek neveztem el.





Kelt tészta, amit tejjel, joghurttal és olívaolajjal készítettem.
 Az első kelesztés előtt megszórtam reszelt vajjal, feltekertem, mint a bejglit,
majd háromba hajtottam és lefedve duplájára kelesztettem.
Hatalmas körré nyújtottam és sugáralakban 12 szeletté vágtam.
Feltekertem, majd újabb kelesztés után megsütöttem.




Rongyos kifli
12 db

Hozzávalók 
(a vaj kivételével minden hozzávaló szobahőmérsékletű)

500 g finomliszt (tönköly, de nem muszáj)
200 g tej (lehet többet vesz fel)
100 g joghurt
50 g olívaolaj
30 g friss élesztő
2 tk só
+
100 g hideg vaj

- A lisztet tálba szitáltam, a kezemmel hozzákevertem a sót.
A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
Ide öntöttem a tejet, a joghurtot, az olívaolajat és belemorzsoltam az élesztőt.
Kissé elkevertem és vártam 10 percet (ennyi idő alatt kiderül jó-e az élesztő).
- Fakanállal és kézzel összeállítottam a tésztát, nem dolgoztam nagyon ki, 
a lényeg, hogy egynemű legyen.
- A munkafelületet enyhén liszteztem, a tésztát ráültettem, átgyúrtam,
cipóvá formáztam és 10 percig letakarva pihentettem.
- Kinyújtottam 35 cm átmérőjű körré. 
- Ráreszeltem a hideg vajat.
- Feltekertem, mint a bejglit, majd háromba hajtottam (balról-középre, rá jobbról).


 


- Letakartam és duplájára kelesztettem
(ez változó kinek mennyi idő, mikor mennyi idő, most 50 perc volt).
*
- Újra kinyújtottam immár 60 cm körré, derelyevágóval 12 cikkelyre szabtam, 
majd a szélesebbik végétől kezdve egyenként feltekertem.




- Sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.




- Előmelegített sütőben készre sütöttem.
(175 fok légkeverés, 20 perc)




Megjegyzés

1) A hozzávalók milyenségétől függően a liszt folyadék mennyisége eltérhet.
Pl. - ha natúr joghurttal készítem, akkor elég a 200 g tej, 
ha görög típusú joghurttal -ami jóval sűrűbb- akkor 220 ml tejet is felvesz.
- ha kerül bele 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, akkor is szükséges a 220 g tej.

 2) Ráreszelni a hideg vajat nem muszáj, lehet úgyis, 
hogy a puha vajat vékonyan rákenjük.
Így is szoktam.

3) Nem kentem le tojással. 
Aki szeretné, hogy szép fényes legyen a teteje, az 
kenje le  -formázás után-  enyhén felvert tojással.









14 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy újra itt vagy. :)
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Erzsi :)
      Köszönöm kedvességed, korlátozott idő áll most rendelkezésemre, de igyekszem :)

      Törlés
  2. Milyen szendvics lett belőle? :)

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozva Erzsihez, már gondoltam rá, hogy megtudakolom, ugye csak a sok befőtt rabolt el tőlünk és minden rendben van. Remélve, hogy így van, örülök a bejegyzésnek én is, köszönjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Ojni :)
      Igen, igen ez is benne van :)
      Köszönöm érdeklődésed <3 minden rendben!
      Á.

      Törlés
  4. Ez nagyon jó, nekem is kell most már kicsit sütkéreznem. :)

    VálaszTörlés
  5. Kefírem van itthon, az is jó? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva :)
      Igen, tökéletes.
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
  6. Hmm, az illata is átjön a képekről... Örülök, hogy láttalak ma :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. v :)
      Köszönöm elismerő szavaid.
      Köszönöm,
      Mági

      Törlés
  7. Milyen nagyszerű hajtogatási mód! Éva, szerintem kefírrel is jó.

    VálaszTörlés