Szombaton, késői reggelire alkotta a Fiam.
A vizitorma (wasabi) zöld színe halványult a krémes túró és tejföl keverékében,
a tetejére hintet rózsabors igazán impozáns látványt nyújtott.
Az íze? Nos, a wasabi még így sem veszítette el könnyfakasztó csípősségét a lágy krémben,
melyhez a rózsabors édeskés íze tökéletesen hozzásimult.
Igazán jó alapot adott hozzá, a házi komlókovászos búzacsírás kenyér.
Vizitormás túrókrém
Hozzávalók
250 g túró
1-2 ek tejföl
1/2 tubus wasabipaszta (1 ek)
1 tk rózsabors
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá 1 evőkanál tejfölt.
Keverjük össze, amennyiben szükséges adjunk hozzá még tejfölt.
Adjuk hozzá a wasabit és keverjük habosra.
A tetejére szórjuk a rózsaborsot.
*
Az alkotó javaslatai:
- Krémes, lehetőleg ne csökkentett zsírtartalmú túrót és tejfölt válasszunk hozzá.
A legjobb a házi :)
- Annyi tejfölt adjunk csak a túróhoz amitől lágyabb lesz,
a túró krémességétől, nedvességtartalmától függ.
- Ne spóroljunk a rózsaborssal, nem csak dísz, akár bele is keverhetjük.
Japán vizitorma (Eutrema japonica)
A káposztafélék családjába tartozó kétszikű, lassan fejlődő, évelő növény.
Japánban vadon nő, a hegyi folyók partján.
Persze a vadon növő nem elégíti az egyre nagyon keresletet, ezért számos országban termesztik.
Gyökerét/rizómáját fűszerként használják, a levele is fogyasztható.
Íze rendkívül csípős, erős, főleg az orrot és a torkot ingerli.
(Bizony késhegynyi is megcsavarja az orrunkat.)
Kulináris használata mellett, ősidők óta gyógyító tulajdonságai miatt megbecsült növény.
Bár számos ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, mégsem ez a legnagyobb erénye.
Megöli a baktériumokat, gombákat, vírusokat, gyulladáscsökkentő, az ételmérgezés ellenszere.
Utóbbi miatt nyers halételek elmaradhatatlan kísérője.
Bővebben, itt.
A wasabit (is) csak mértékkel szabad fogyasztani,
főleg gyomorpanaszokkal küszködők legyenek óvatosak.
Bár frissen reszelt vizitormához még nem volt szerencsém, pasztához könnyen hozzájuthatunk.
Keleti csemegéket árusító boltokban, nagyobb csemegeboltokban keressük.
Finom lehetett, én még csak rendes tormával csináltam, vizitormával még nem találkoztam. :) A komlókovász tervben van, remélem hétvégén tudok szedni komlót. :)
VálaszTörlésErzsi
Szia Erzsi <3
TörlésA torma az igazi nekünk, de néha kell egy kis kicsapongás, megkóstolni más népek eledelét :)
Még nagyon szép a komló felénk, én is szeretnék még csipegetni, bízzunk benne, hogy nem mossa el az idő.
Sok sikert, baráti ölelés :)
Á.