2013. február 27., szerda

Mascarponés zellerpüré. Zeller, mint gyógyító növény.



A zeller csodálatos "sokattudó"  növényünk, mégis háttérbe szorul a konyhai felhasználása.
 A leveseken és egy-két salátán kívül alig kap szerepet, pedig, szinte egész évben elérhető.
Aromás, édeskés, fanyar ízű. 
Felhasználható levele, szára, gumója, magja (fűszerként és gyógyászati célokra).
A konyhai felhasználása sokrétű (lehetne): fogyasztható nyersen (ez lenne a legelőnyösebb, így érvényesülnének leginkább gyógyhatásai), párolva, sütve, főzve. 
Fűszerezhetünk zöldjével salátákat, húsokat, de italainkat is, pl. paradicsom ital/koktél.
Ihatjuk kipréselt levét, illetve leveléből, magjából tea is készíthető.
Személy szerint a zellernek nem tudok ellenállni :) nyersen szeretem rágcsálni,
ha kezembe kerül, szinte biztos, hogy a gyomromba is.
Legeslegjobban, a kertemben termett hatalmas szárát szeretem, csak úgy, mint a nyúl :)




Zeller (Apium graveolens)

  Gyógy-,  és fűszernövény.
Eredetileg Ázsiában és Európában volt honos, ma már világszerte termesztik.
 Három változata ismert, a nálunk leginkább elterjedt gumós, ezen kívül a halványított és metélő zeller.
Roppant kicsi a kalória tartalma (100 gr zeller 18 kal. tartalmaz). 
Nagyon magas a gyógyító illóolaj tartalma (főleg a levelében és magjában).
Jelentős a mész, foszfor tartalma, a vas, kalcium, magnézium, cink. 
Kiemelkedő a szerves Nátrium tartalma!
Levelében magas a C-vitamin, illetve a B1-, B2-, B6-, A-, E-, K- vitamin. 

 Erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet ellenálló képességét, általános erősítő.
 Szerepe lehet a vérszegénység csökkentésében és a daganatos betegségek kezelésében. 
Idegerősítő, serkenti az idegrendszer működését, nemi hormonképző hatása ismert. 
(Az ókori Görögországban, már afrodiziákumként tartották számon.)
Csökkenti a vércukorszintet.
 Kiemelkedő szerepe lehet a fogyókúrában, diétás étkezésben.
Lúgosító, csökkenti a savtúltengést, az elsavasodott szervezet reménysugara. Megtisztítja a májat, a nyirokrendszert. Javítja az emésztést, jó szolgálatot tesz emésztési zavarok, étvágytalanság esetén.
Tisztító hatású, segíti/serkenti a vese munkáját, vesetisztító, vízhajtó, vizelethajtó.
Javítja a vérkeringést, vérnyomást szabályozó szerepe ismert. 
(Dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyász, a vérnyomás csökkentésére ajánlotta.)
Gyulladást csökkentő, bevetik az ízületi gyulladás, húgyhólyag gyulladás, bőrgyulladás, bélgyulladás kiegészítő kezeléseként. Javallott még köszvénynél, reumánál.
Leírják még köptető tulajdonságát. Rekedt, fájó toroknál, légcsőhurutnál, a levét kortyolgatva a tünetek enyhülése következhet be.
Segíti a sebek, fekélyek gyógyulását.

Áldott állapotban ajánlott óvatosan fogyasztani.

(Többek között, a  "Reformkonyha" c. könyvből,
Javasasszony/Temesvári Gabriella könyveiből okosodtam) 


--------------------------------


Mascarponés zellerpüré

Hozzávalók

500 g zellergumó
fűszerek: tengerisó, frissen őrölt bors, 
esetleg szerecsendió, citromlé

A megtisztított zellergumót daraboltam és megpároltam.
A mascarponéval összeturmixoltam, fűszereztem.
Amennyiben túl sűrű lenne, a pároló vízzel a kívánt lágyságra állíthatjuk be.

Mindenhez finom, amihez pl. krumplipürét kínálnánk....



7 megjegyzés:

  1. szeretem a zellert, igaz, ezer éve nem készítettem a kedvencemet, a rántott zellert)))
    ezt ki fogom prószálni...

    szép napot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem a rántott zellert :)
      Köszönöm szépen, Neked is napfényes napot!!!

      Törlés
  2. Ez csúcs... Ha, egy lakatlan szigeten egyedül lennék, akkor sem jutna eszembe ez a kombináció, viszont biztosan kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a bejegyzést köszönöm! üzleti mascarponeval nem jó????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mellissina! szerintem jó, hát miért ne lenne :)
      Nagyon könnyű finom köret. Egy pici tálkányi marad, másnap ettem meg és hidegen is finom volt. Akkor jutott eszembe, hogy kenyérre kenve is finom lehet, főleg ha még zöldfűszereket is teszünk bele.

      Törlés