Follow by Email

2019. szeptember 30., hétfő

Kovászos olajbogyós gyökérkenyér




Ki szereti a kovászos kenyeret?
Ki szereti az olivabogyót?
Nos, ha mindkettőre igen a válasz, akkor ezt a kenyeret muszáj megsütni.







Öt hozzávaló kell és egy jó terv.
(Amennyiben nincs kovászod, ne keseredj el, akkor is tudsz sütni,
a kovász helyett csináld 25 g friss élesztővel vagy 1/2 csomag szárítottal.
Itt találsz hozzá pontos leírást.)





A kovásszal kelesztésnél felejtsük el, hogy gyorsan, 
a kovász nem partner a sietésben, viszont partner a tervezésben.
Fontos az időbeosztás. Abból induljunk ki, hogy mikor van időnk 
megsütni, mikorra szeretnénk asztalra tenni.
Onnan számoljunk vissza kb. 36 órát abban az esetben,
 ha hűtőből vesszük ki az anyakovászunk.
Feltételezem, hogy aki kovásszal süt, van már használható tapasztalata.
Tudja mennyi idő szükséges az saját lakásában, hőmérsékletén,
az általa használt lisztekkel aktiválni a kovászát.
Melegben gyorsabb, 20 fok körül -mint nálam- lassabb a folyamat.
Amikor aktív a kovász, kb. még 2-3 óránk van, hogy dagasszunk vele
Ezt követően újra éhes lesz, vagy felhasználjuk vagy újra kell etetnünk.




Kovászos olajbogyós gyökérkenyér

Hozzávalók

530 g kenyérliszt
70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
400 g víz
120 g aktív kovász
11 g só
20 g olívaolaj
110 g zöld magozott olajbogyó felezve
+
2-3 tk olívaolaj

1) Előző nap reggelén kivettem a hűtőből a kovászt és
1 evőkanálnyit megettem 40 g vízzel és 40 g liszttel.
Szobahőmérsékleten hagytam éledni.
2) Este (tehát a sütés előtti este), a kovászhoz adtam 300 g vizet és 200 g lisztet.
Lefedve szobahőmérsékleten hagytam reggelig. Ez az előtészta.
(Nálam  19-20 fokos szobahőmérsékleten pont tökéletes lesz reggelre.)
3) Tálba szitáltam a maradék liszteket, hozzákevertem a sót,
közepébe öntöttem az előtésztát, és az olajat.
Határozott mozdulatokkal összeállítottam a tésztát, 
majd kezemmel megdagasztottam a kenyeret. Letakartam.
4) 15 percenként 3 x áthajtogattam a tésztát (mintha leveles tésztát készítenék).
Az utolsó hajtogatáskor, rászórtam az olajbogyót.
Újra lefedtem és hagytam hogy megkeljen.
5) A megkelt tésztát ketté vettem. A kezemmel ellapogattam, 
majd a vágott felétől kezdve feltekertem és néhányat csavartam rajta (mint a gyökerkenyeret).
Sütőpapírral borított tepsibe tettem.
A tetejükre csorgattam 1-1 tk olívaolajat.
Újabb kelesztés következett, de ez már lényegesen rövidebb.





6) Hideg sütőben indítottam a sütést. 200 fokra kapcsoltam a sütőt legkeverésre, 
és egy fémtálkában vizet tettem mellé.
Kb. 30 perc alatt sült meg, de minden sütő más, alkalmazzuk a kopogtatást.
Amennyiben az alját megkopogtatva kongó hangot ad, 
a színe is kedvünkre való, akkor biztosan megsült.




7) Rácson hagyjuk kihűlni.




Szeretetrehangoltan:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése