2017. május 16., kedd

Céklás csicseriborsó fasírt (Céklás falafel)




A falafel, hagyományosan csicseriborsóból (vagy lóbabból) készült fasírt. 
Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, koriander, római kömény, petrezselyem.
A Közel-Keletről ered, ma már az egész világon elterjedt.
Gyakorta pitába csomagolva, salátával, savanyúsággal körítve, csípős szósszal,
 tahini mártással leöntve tálalják, de önmagában is megállja a helyét.





A fentiek alapján magunk is megpróbálkozhatunk a készítésével.
Csakis főtt csicseriborsóból (nem porból), 
fűszerezzük frissen őrölt fűszerekkel, tálaljuk sok nyerssel és keverjünk hozzá egy szószt.

Az sem baj ha nem autentikus, 
mert ugye a legjobb dolog a konyhában, hogy szabadon alkothatunk.
A csicseriborsó mellé most céklát álmodtam,
azonos mennyiségben adtam reszelt céklát a darált csicseriborsóhoz. 
Őrölt római köménnyel, korianderrel, fokhagymával fűszereztem.
Tönkölylisztből sütöttem a lepénykenyeret mellé,
 a joghurtba szezámkrémet kevertem.
A zöldeket a kertben szedegettem: vad rukkola, medvehagyma, pitypanglevél, 
zamatos turbolya virágja. 
A turbolya ánizsos íze remekül harmonizált a többi fűszerrel.






Céklás falafel

Hozzávalók
(70 db!)
400 g főtt csicseriborsó
400 g finomra reszelt cékla
100 g zsemlemorzsa (házi kifliből)
3 db tojás
2,5 tk római kömény
2 tk koriander
5 nagyobb gerezd fokhagyma

Sütéshez
kókuszvaj


Tálaláshoz 
lepénykenyér, amely így készült, csak most finom tönkölylisztből:
+
vad rukkola, medvehagyma, pitypanglevél, 
zamatos turbolya virágja, újhagyma, retek
citrom (kezeletlen héjú/bio)
+
Tahinis joghurtöntet
1 nagy doboz görög joghurt
3 tk tahini (dm/bio)



1) Megdaráltam a főtt csicseriborsót, a kiflit, és lereszeltem a meghámozott céklát.
Mozsárban megőröltem a fűszereket.
Tálba öntöttem, hozzáadtam a tojásokat, majd
összekevertem a hozzávalókat.
Nedves kézzel golyókat formáztam a masszából.
2) Serpenyőben kókuszvajat forrósítottam (kb. 1 cm) és megsütöttem a fasírtokat.
(Megsüthetjük sütőben is, ekkor pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire,
locsoljuk meg a kókuszvajjal/olajjal.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük  kb. 20-25 perc alatt készre.)






Gyönyörű színe van, ugye? 





Csicseriborsó fasírt máskor :)
A csicseriborsó főzése:
Pita:










Petúnia a kertben :) 








2 megjegyzés:

  1. mindig felüdülés látni a gondos és szép fotóidat, a szívvel készült ételeidet,
    köszönöm♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katalin,
      én köszönöm, hogy jelenléteddel, kedves hozzászólásaiddal támogatod az írásaimat.
      Áldott szép napokat Neked, sok-sok örömet a Családoddal!
      Baráti ölelés,
      Á.

      Törlés