Follow by Email

2016. február 26., péntek

Csokoládés-diós banánkenyér




Sosem készítettem még banános süteményt. 
Persze nincs ebben semmi különös, hisz sokféle süteményt nem készítettem még 
(meg vannak olyanok amit nem is fogok), de a banán még eszembe sem jutott.
Egyrészt nem vagyunk banánfalók, nincs bérelt helye a bevásárlólistán,
csakis kérésre kerül fel és ha már hazakerült, akkor aki kérte, elfogyasztja.  
Nincs árválkodó, maradék.
Másrészt vannak itt termő gyümölcsök, azokban "gondolkodom".
(Mindig van alma, nyáron a friss gyümölcsök, keveset fagyasztani is szoktam, 
illetve házi dzsemből is remek pitéket készítek. Lásd a tartalomjegyzékben.)
Szóval, nem jutott eszembe, eddig.
Most viszont eszembe jutott.
Nem tudom hogyan, egyszer csak ott volt.
Befészkelte magát a tudatomba és nem hagyott nyugodni.
Így 2 db érett (pöttyös választottam) banánt az asztalra tettem és megalkottam hozzá a receptet.


 


Elkészítettem. 
Mire hazaértem az aznapi túrámból (napi 5 km gyalogolok a kutyámmal) 
a Férfiak (3 férfi) meg(el)kóstolták...
Azt mondták, hogy "alaposan ki akartuk elemezni az ízeket",
meg hogy "segíteni akartunk, hogy vállalhatod-e" 
(Szinte mindig megkérdezem, hogy írhatom-e a blogra.)  
és hogy "te úgysem eszel, kóstolót meg hagytunk".
Na ja, így sikerült lefotózni.
(Egészségükre :)

Csokoládés-diós banánkenyér

Hozzávalók

3 db tojás
12 dkg nádcukor
10 dkg tejföl
2 db (nagyobb) banán  (20 dkg nettó)
10 dkg olvasztott (langyos) vaj
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
10 dkg finomliszt (tönköly)
1/2 cs sütőpor (alnatura/dm)
1/2 mk só
1 tk fahéj
5 dkg dió (negyedelve)
5 dkg csokoládé chips

- A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
- A banánokat meghámoztam, villával összetörtem.
- A tojásokat a cukorra habosra kevertem ("fehéredésig"), 
hozzákevertem a banánpépet, majd a tejfölt.
- A száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, só, fahéj, dió, csokoládé) összekevertem.
- A tojásos masszába beleforgattam a száraz keveréket és az olvasztott vajat (felváltva).
- Az előkészített (papírral bélelt vagy vajjal kikent liszttel behintett) tepsibe öntöttem.
- Az előmelegített sütőben 30 percet, tűpróbáig sütöttem. (Sütési idő eltérhet.)

Illatos, laza szerkezetű, nedves tapintású, tartalmas sütemény.

 






Útközben :)


 



5 megjegyzés:

  1. En szoktam banankenyeret sutni rendszeresen, de eddig csak dioval vagy mandulaval.Csokival meg soha nem probaltam, ki fogom ezt a Tied:)
    Itt jegyzem meg, mert szokasosan elfelejtem, a croissant recepted, ahol egymasra rakod a tesztakat, azt nagyon szeretem, mar nehanyszor elkeszitettem.
    Nagyon szeretem a receptjeidet! ezt is koszonom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Agnes. :)
      Aki szereti a csokoládét, annak érdemes (mondják a Fiúk).
      Most egy mákos - dióson gondolkodom (kiváltani a gabonát).
      Ó igen, a kedvenc croissant nálunk is, szeretem készíteni.
      Nagyon örülök, hogy Nektek is tetszik.
      Hálásan köszönöm kedves szavaid!
      Csodás napokat!
      Mági

      Törlés
  2. ötletes a süti, én is kipróbálom (tejföl helyett növényivel)

    és csodaszép a természet is felétek a te szemeddel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin :)
      igen, növényivel is jó lesz biztos!
      Igen, csodaszép a természet, a szürkeségben valahol mindig ott a szín, na meg az élet <3
      (én is imádom a Te fotóid!)

      Törlés