2019. november 21., csütörtök

Napraforgómorzsa, vegán "parmezán"





A vegán parmezánnak semmi köze a sajthoz, csupán azért kapta ezt a nevet, 
mert hasonlóan használhatjuk fel, mint a reszelt parmezánt.
Nagyon egyszerű elkészíteni, hosszan eltartható*, egészséges és finom.
Bármilyen olajosmagból elkészíthetjük, leggyakrabban kesudióból szokás, 
én dióból és napraforgómagból készítem általában.
Amennyiben az olajosmagokat szárazon megpirítjuk karakteresebb ízt kapunk. 
Most is így tettem.





Napraforgómorzsa

Hozzávalók
20 dkg napraforgómag
2 duci gerezd fokhagyma vagy fokhagymagranulátum
1 ek sörélesztőpehely
1/2 mk só


- A napraforgómagot serpenyőben, szárazon (nem kell alá olaj) megpirítottam.
Kihűtöttem.





- Fokhagymát megtisztítottam.




- Minden hozzávalót a késes aprítógépbe tettem és addig őröltem, míg morzsa lett.






Hűtőben, üvegben tárolom.





Egyszerre nem készítek sokat, mert friss fokhagymával szeretem.
*Amennyiben a friss fokhagymát szárított fokhagymaporra cseréled, 
akkor sokkal tovább eltartható.

Mire használhatjuk?
Kerülhet salátára, pizzára, tésztára, pitére, sült zöldségekre, 
és szeretem megszórni vele a szendvicseim.
Készíthetünk vele pestót, zöldségkrémeket, más szendvicskrémeket.
Ez utóbbira következik egy példa, lásd a következő bejegyzést.




2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Márta 🌼
      Milyen pehelyre gondolsz?
      Az élesztőpehelyre? Azt hozzáteszem a napraforgóhoz és a fokhagymához.

      Törlés