Véleményem szerint, a cékla alulértékelt növény a gasztronómiában.
Pedig, egész évben "szezonja" van, ügyesen tárolva még tart a régi,
amikor már szüretelhető az új - amennyiben időben került a magja a földbe.
Az ára is baráti (ha piacon vesszük) és sokféleképpen elkészíthetjük.
Jótékony élettani hatása miatt kihagyhatatlan az étrendünkből.
Jótékony élettani hatása miatt kihagyhatatlan az étrendünkből.
Rendszeresen fogyasztom nyersen (csak felszeletelem és lehet rágcsálni),
reszelve keverem vegyes salátához,
készítek belőle turmixot (vagy préselem a levét) és készítek belőle lakto-fermentált italt.
Főzöm levesnek, kerül a kenyérbe és süteménybe.
Sütöm sütőben (ritkán) és serpenyőben (gyakran).
Serpenyőben igen gyorsan elkészül (míg sütőben ez az idő sokkal több és többe is kerül...).
Kevés olajon vagy vajon, ghín, kókuszvajon való odapörkölés nagyon jót tesz a cékla ízének.
Kihozza az édességét és csökkenti a földes ízét.
Kihozza az édességét és csökkenti a földes ízét.
Plusz, a pörköléstől könnyen kibújik a héjából, sütés előtt elég alaposan megsikálni.
Remekül tálalható sajtokkal (feta, gorgonzola, juhtúró)
fűszerekkel (frissel és őrleménnyel: szurokfű, bazsalikom, kapor,
rozmaring, zsálya, petrezselyem, stb.)
és savanykás gyümölcsökkel (alma, szeder, ribizli, málna a kedvencek).
Locsolhatunk rá fűszeres olajokat (pl. házi bazsalikomos, vagy hidegen sajtolt dió, szőlőmagolaj),
egy gondolatnyi házi almaecet vagy más gyümölcsecetet.
Kevés illatosra pörkölt dióval, mogyoróval mennyei.
Sült cékla fetával szurokfűvel
Hozzávalók
cékla
feta sajt (v. krémfehér sajt)
friss oregánó
hidegen sajtolt dióolaj
kevés olaj a sütéshez (nem hidegen sajtolt és nem dió)
A céklák végeit vágjuk le*, alaposan sikáljuk meg egy erre rendszeresített kefével.
Nagyságtól függően vágjuk félbe vagy negyedbe, esetleg többe.
Kevés olajat öntsünk a serpenyőbe és vágott felével lefelé rakosgassuk bele.
Süssük oda kissé, majd öntsünk alá kb. 0,5 - 1 dl vizet és fedő alatt pároljuk kedvünkre.
(Ez nekem percek kérdése, mert a célom nem az hogy puha legyen,
Fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük vékonyra.
Rendezzük a tálaló tálra.
A fetát morzsoljuk rá ujjainkkal és locsoljuk meg kevéske illatos dióolajjal.
Végül szórjuk meg a friss oregánólevélkékkel.
Megjegyzés
- A cékla percek alatt elszínezi a sajtot, így ajánlott csak tálalás előtt rászórni.
- A céklát süthetjük sütőfóliában a sütőben, de mint említettem igen ritkán szoktam így.
A sütőben 40 percet is igénybe vesz, a serpenyőben ez 10 perc.
- A céklát csak akkor szoktam meghámozni ha vendégnek készül,
a családommal a héját is megesszük.
* A zsenge céklaleveleket nem dobom el. A levelek is ehetők!
Céklás ízelítő a blogon :)
Sütve, főzve
Pácolva
Leves
Saláta
Ital
Sütemény
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése