2016. június 8., szerda

Paneer, a legegyszerűbb házi sajt




A paneer egy friss sajt, friss fogyasztásra, oltó nélkül, csupán két összetevőből,
~ 30 perc időráfordítással elkészül.


 



A sajtot további felhasználás előtt fűszerezhetjük, pácolhatjuk.
Remekül reszelhető, a mártásban nem olvad szét, kérgesre süthető serpenyőben vagy grillen. 

Az indiai eredetű sajt igen népszerű a dél-ázsiai konyhában
és mindenhol a vegetáriánusok körében.
Ez a legegyszerűbben elkészíthető házi sajt, úgy összetevőkben, mint kivitelezésben.
Érdekessége, hogy a világ más sajtjaival ellentétben nem kell hozzá oltó, 
csak valamilyen étkezési sav. Leggyakrabban friss citromlé (én is azzal készítem).




Paneer

Hozzávalók
2 liter házi vagy más friss teljes tej
2 db citrom frissen facsart szűrt leve (kb. 1/2 csésze)

- A tejet közepes hőmérsékleten felforraltam/felmelegítettem.
- Lecsökkentettem a hőt és a frissen facsart, szűrt  citromlét kanalanként hozzáadagoltam.
- A tüzet azonnal elzártam, majd óvatosan kevergettem míg szétvált az alvadék és a savó. 




- Hagytam 10 percig pihenni.
- Közben kibéleltem egy tésztaszűrőt konyhai vászonnal (vagy muszlinnal, vagy többrétegű gézzel).




(Ezt egy nagyobb tálon rögzítettem.)
- A alvadék-savót a kibélelt szűrőbe öntöttem (a savót a tálban felfogtam). 




- Pár percig (~5) hagytam, hogy a savó lecsöpögjön.
- A sajtot, ha szükséges lepréselem (most nem tettem), ez lehet 1 vagy 2 óra.




 Tippek, hogy a legjobb legyen :)
- A legjobb ha frissen fejt házi tejet vagy teljes tejet használunk.
- Használjunk frissen facsart citromlét
(a Meyer citrom és a konzerv citromlé nem jó!) de citromsavval vagy ecettel is készíthető.
- A citromlét (savat) adagoljuk fokozatosan, mindaddig amíg szétválik az alvadék és a savó. 
Ha a savó már szép sárgás-zöldes, áttetsző, nem kell több sav!
- A tejet nem fontos teljesen felforralni, elég ha már 80  fok körüli.
- Amikor a sav hatására létrejött a kicsapódás, ne melegítsük tovább!
- A sajt lepréseléséhez nem használok semmilyen divatos eszközt,
egyszerűen ráteszek egy tányér és arra súlyt (mozsárt vagy egy kiló lisztet, stb.)
- A paneer további feldolgozásakor az utolsó fázisba adjuk az ételhez, 
és csak 1 - 2 percig főzzük, különben gumiszerű lesz.
- Ha serpenyőben olajon sütjük, ne hevítsük túl az olajat, süssük hirtelen és ne süssük túl.
- Hűtőben 1 hétig eltartható, ha később kívánjuk felhasználni
légmentesen csomagoljuk és fagyasszuk le.
- A maradék savót megihatjuk (magában vagy ízesítve, pl. turmix) más ételek készítése 
során felhasználhatjuk (pl. levesek, főzelékek, kenyér készítés, főzhetünk benne rizst, stb. 
de vegyük figyelembe hogy savanyú!) vagy savas talajt kedvelő növényeinket 
öntözhetjük vele (hígítsuk fel!).


"gondolatnyi" olajon sütve





A kertben:

 virágzó gyógynövények


Zsálya

Palástfű

Orvosi zsálya


Rozmaring


Macskamenta




17 megjegyzés:

  1. Hasonlóan már egyszer én is készítettem sajtot, de most ismét kedvet kaptam hozzá!Szépek a növényes fotóid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva :)
      Örülök, jó alkotást!
      Köszönöm szépen.

      Törlés
  2. Jól leírtad, sokféle ételben felhasználható, pl. kedvencem- spenót panír sajttal (palak paneer). Sokféle szép gyógynövényed van. :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska :)
      köszönöm elismerő szavaid!
      Mostanában nálunk is volt párszor "indiai", szeretem a illatos fűszerezést. Remek ötletet adtál, köszönöm.

      Törlés
  3. Haj de rég készítettem. Van nekem is receptem, azt főzni kell. Még sosem sütöttem, mert elfogyott frissen, mert tényleg olyan gumis lesz sütve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike :)
      Sütve szeretem sok-sok nyers zölddel, színessel :)
      Idővel, ha többször készítünk jobban rátalálunk a kedvenc állagra.
      Szép hétvégét!

      Törlés
  4. Köszönöm a receptet! Megosztanám a blogomon, ha lehet, természetesen a forrás megjelölésével! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szera :)
      Persze oszd csak :) örömmel.
      Szép napokat!

      Törlés
  5. Ez nekem is meghozta a kedvem a sajtkészítéshez, egy kérdésem lenne: a tejcukor vajon kimegy így a tejből?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Niki,
      sajnos nem tudok pontos választ adni, nem találkoztam még erre vonatkozó adattal. Elvileg kimehet, de úgy kell tekintenünk, hogy nem. Biztos, hogy lényegesen kevesebb. Jó hír, hogy laktózmentes tejből is készíthető. Sok sikert!
      Üdv.
      Mági

      Törlés
  6. Szuper, régebben is készítettem már így, de itt szuperül le van írva majdnem minden. Egy dolog érdekelne: sózás. Sózod valahogy, vagy van ötlet, hogyan lehetne picit sósabbá tenni? Nagyon finom így is, de az az icike-picike plusz íz hiányzik. :) Illetve ha egyéb ízesítést szeretne bele az ember, akkor azt hogyan s mi módon tegye bele? :)
    Köszi az ötleteket előre is!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Márk Baranyai!
    Köszönöm szépen az elismerő szavakat!
    Lehet sózni, ízesíteni. A citromlével egyidőben, vagy előtte, utána, tehát szűrés előtt ajánlott. Illetve a kész felszeletelt, felkockázott sajtot lehet pácolni. Sós, fűszeres, akár szójaszószos pácban.
    Ha maradt kérdés, beszéljünk még róla.
    Üdvözlettel,
    Molnár Ági

    VálaszTörlés
  8. Ennek a sajtkészitésnek nagyon örülök! Megcsinálom !

    VálaszTörlés