Follow by Email

2015. augusztus 11., kedd

Bazsalikomos olaj. Fűszeres olajok házilag.




Ilyenkor nyáron  -ha ügyesek voltunk és ültettünk, öntöztünk, gondoztunk-  eljön az az idő,
 amikor a bőség kertjévé válik a fűszeresünk.
Burjánoznak, illatoznak a bazsalikomok, menták, zsályák, kakukkfüvek,
 a tárkony, petrezselyem, lestyán, szurokfű.




Más dimenzióba repítenek a saláták, tészták, köretek, pácok, szószok, koktélok, desszertek, 
ha kertben termett friss fűszernövényekkel, ehető virágokkal dobjuk fel őket.


 
 


Mennyei bazsalikomos olajat készítettem. Roppant intenzív illatú és zamatú.
Varázslat rejtőzik minden cseppjében. 





Bazsalikomos olaj

Hozzávalók
frissen szüretelt bazsalikom, akár többféle
extra szűz olívaolaj (esetleg más hidegen sajtolt olaj)

1) A frissen begyűjtött bazsalikomot szétterítettem a tálcán 
és árnyékos, de szellős helyen hagytam 2 órán át.
- Ezt követően széles szájú üvegbe rakosgattam és felöntöttem extra szűz olívaolajjal.
- Lazán ráillesztettem a kupakot (helyette leköthetjük papírral vagy vászonnal).
- Kitettem a teraszra, védett, árnyékos, meleg helyre (de nem tűző Napra).
- Így hagytam 2 hétig.

Közben, naponta megnéztem.
Megmozgattam az olajat az üvegben, 
ellenőriztem, hogy nem lóg ki a bazsalikom az olajból, 
van-e páralecsapódás (nem volt, ha lett volna letöröltem volna), 
illetve, hogy minden rendben, egészséges a folyamat (nem jelent meg romlásra utaló jel).

2) 2 hét elteltével, szitán átszűrtem.
- Leöntöttem a tiszta, illatos olajat. 
Üvegbe öntöttem, lezártam, felcímkéztem (név, dátum)
 a kamrapolcra (sötét, hűvös) helyre raktam.
- A szitában lévő olajos bazsalikomból az olajat kipréseltem. 
Ezt egy 2. üvegbe töltöttem, napokon belüli fogyasztásra.
- A kipréselt növényre meleg vizet öntöttem és 
alaposan átmostam benne a még nagyon olajos bazsalikomot.
Ezzel az olajos vízzel bedagasztottam az aznapi kenyerünket.
A maradék "kifacsart" növény a komposztra került.


Mire figyeljünk a fűszeres olaj készítése során?
- Kezeletlen (vegyszerrel nem permetezett), tiszta növényt gyűjtsünk.
- Amennyiben nem a sajátunk, esetleg homokos, poros, akkor mossuk meg, 
de ebben az esetben fontos, hogy utána teljesen megszárítsuk meg a leveleket.
Az olajba ne kerüljön víz!
- A kevesebb több :) ne készítsünk egyszerre sokat.
- Ne tegyünk sok növényt az olajba, hisz magas a nedvtartalma, 
és pont ezért ne nyomkodjuk, kevergessük az olajban.
- Az áztatás ideje alatt mindig lepje el az olaj a növényt.




Az így készült fűszeres olaj, az alapolaj szavatossági idejéig felhasználható.

Mire jó a fűszeres olaj?
Mondhatni, kellemes járulék, hogy kulináris élvezetet nyújt a fogyasztása. 
A felhasználása egyéni ízlés kérdése.
Azonban kár lenne megfeledkezni a fűszernövények gyógyhatásáról.
Minden fűszernövény gazdagon tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, szerves savakat, keserű anyagokat, glikozidokat, stb.
Számos gyógyhatásuk ismert.


 *

 Ezen leírás alapján, más fűszerekkel is készíthetünk ízesített olajokat.
 Kihagyhatatlan a rozmaring, zsálya, kakukkfű, szurokfű.  
Az olívaolajat felválthatjuk bármilyen hidegen sajtolt olajjal, 
pl. szőlőmag, mandula, len, repce, napraforgó.








2 megjegyzés:

  1. Tudom úgy látszik,hogy mikor kell hozzád jönni.:))))Mivel nem vagyok egy konyhatündér, azért nem fordulok elő gyakrabban.Bocsi.
    Éppen ezt kerestem,hogy a bazsalikomomat hogyan mentsem el télire? KÖSZÖNÖM!!!!!
    Még keresem nálad a ketchup receptedet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mamka <3
      Mindegy hogy jössz, vagy sem <3 Lehet konyhatündérnek nem vallod magad, csodálatos alkotó vagy, egyedit teremtesz.
      A bazsalikomos olaj mennyei.
      Nincs ketchup. Teszek el fűszeres paradicsomszószokat, most csilis készül, előbb pedig "keleties".
      Mindegyikhez meghámozom a paradicsomot (forró vízbe dobom, lehúzom), majd összeturmixolom. Belerakom a fűszereket és kellő sűrűre főzöm, ez lehet több óra. A fűszereket ezt követően kiszedem, de van amikor nem. Ha kiszedtem, újra átturmixolom. Ha krémesre, mag nélkül akarom, akkor még szitán áttöröm. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.
      A keleties paradicsomszósz fűszerei: friss zeller, bazsalikom, rozmaring, zsálya, babérlevél. Fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, bors, végül só.
      A ketchup is így készülne, csak az ízeit fokoznám gyümölcsecettel, mézzel v. cukorral.
      Szép napot,
      Ági

      Törlés