Follow by Email

2016. október 17., hétfő

"Anzac"-féle keksz




A legendás Anzac keksz története az I. világháború idejére nyúlik vissza:
az édesanyák/feleségek sütötték a háborúban lévő fiaiknak/férjeiknek.
A nők, az otthon fellelhető szűkös dolgokból állították össze:
liszt, zabpehely, kókusz, cukor, arany szirup/melasz, vaj, szódabikarbóna és forró víz.
Tojás nem kerülhetett bele, hisz korlátozta volna az eltarthatóságát, mellesleg nem is volt.
 (A ropogós keksz friss kellett hogy maradjon és a hosszú tengeri utazást is ki kellett hogy bírja.)


 


Az Anzac keksz oltalom alatt áll Ausztráliában, de ha nem így lenne sem hiszem,
hogy pontosan ismerhetnénk az eredeti összetételét.
Több receptet (pl. ez és ez ) tanulmányoztam, picit alakítottam rajta 
(pl. radikálisan csökkentettem a cukor mennyiségét).
Íme, a mély aranyszínű, karamellesre sült ropogós kekszeim :)




A liszt fele, nálam teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, a cukor, nádcukor (Demerara). 
S bár van itthon régről arany szirup, így az első esetben ezzel készítettem, 
de akinek nincs az nyugodtan cserélheti másra. Például házi karamellre, vagy mézre, 
vagy ha van, remekül felhasználható gyógynövényes szirup. 
A legutóbb pitypangos szirupot adtam hozzá.
Minden esetben finom volt, a favorit a házi karamellel készült volt.
Apró szemű zabpelyhet adtam hozzá (dm-es Alnatura), szerintem ez fontos, 
ha nincs apró szemű, akkor a nagy szeműt zúzzuk össze aprítógéppel.
Az alapkeksz tovább "bővíthető", kerülhet bele csokoládédrazsé (csipsz) vagy apróra darabolt csokoládé, aszalt gyümölcs vagy apróra darabolt dió, mandula, mogyoró.





Ropogós Anzac-féle keksz 
~ 25 db

Hozzávalók
70 g (1/2 csésze) finomliszt
70 g (1/2 csésze) teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
75 g (1 csésze) kókuszreszelék (spar saját márka)
120 g (1 csésze) apró szemű zabpehely 
70 g (1/2 csésze) nádcukor
5 g só
5 g (1 tk) szódabikarbóna
110 g vaj
30 g (2 ek) aranyszirup vagy karamell, méz...
20 g (2 ek) víz

Előmelegítettem a sütőt (165 fok, légkeverés) és egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam.
A liszteket tálba mértem, beleszórtam a szódabikarbónát, alaposan összekevertem,
majd összemorzsoltam az apróra vágott vajjal (a kezeimmel).
Hozzáadtam a kókuszreszeléket, zabpelyhet, cukrot, sót, összekevertem.
A szirupot (karamellt, mézet) elkevertem a vízzel, a előbbiekre öntöttem
 és kezemmel összegyúrtam/nyomkodtam a tésztát.
(Az előbbiekben dolgozhatunk aprítógéppel is.)
Kezeimmel diónyi nagyságú golyókat formáztam, a sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
A golyóbisokat villával lelapítottam.





(Helyezzük egymástól távol őket, mert nőni fognak.)
~ 14 - 16 perc alatt sülnek meg, ekkor még puhák, de amint kihűltek ropogósak lesznek.

A kihűlt illatos, ropogós, karamelles kekszeket légmentesen záródó üvegbe/dobozba tárolom.
Még el nem fogy...elvileg hetekig megőrzi minőségét. Elvileg :)



Megjegyzés
A tanulmányozott receptekben van ahol megolvasztják a vajat, 
elkeverik a szódabikarbónával és sziruppal, vízzel és így adják a száraz hozzávalókhoz.

A történetről  itt, és itt olvastam.







*


A kertben virít az Évelő őszirózsa/Aster :)



 




10 megjegyzés:

  1. olyan varázslatosan szépek a fotóid, hogy a lelkem simítja

    most nem ehetek gabonalisztet, de agyalok mással,
    és kedves a történet...talán épp ezért olyan szeretetteljes a süti is :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katalin,
      kedves szavaid pedig az én lelkem ♥
      köszönöm.
      Mandulaliszt, vagy kókusz?
      Szép napokat!
      Á.

      Törlés
  2. Hmmmmm!♥ Nagyon guszta és a történet még varázslatosabbá teszi! Köszönöm,elmentettem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mamka ♥
      Köszönöm szépen.
      Minden jót Neked!
      Á.

      Törlés
  3. Már nagyon vártam az újabb bejegyzést, hogy ismét időzhessek Nálad, új étkeket tanulni :) Remek ez a keksz, azt gondolom, valamelyik nap el is készítem, nagy kedvet csináltál hozzá! Vajon, ja a liszt egésze teljes kiőrlésű, akkor is ugyanúgy működik a recept?
    Szívből ölellek! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva ♥
      Köszönöm szépen.
      Szerintem csináld, esetleg a víz mennyiségén kell picit állítani.
      Igen, azt gondolom működik (de tesztelhetem, ha akarod).
      Én is ölellek!
      Á.

      Törlés
  4. A virágaidat is ölelem! olyan szépek! :)

    VálaszTörlés
  5. Drága Mági néni!Hát szia! Ennek a keksznek a képe ma ebben a rettyedt időben (is) erősen bevillant, nosza, elkészítettem. Mmmm... az a tipikus abbahagyhatatlan kategória. Mmmennyei! A szokásos zabkekszhez képest teljesen más dimenzióba emeli a kókusz.És mennyivel jobban szerette a "bensőm" tojás nélkül! Óriási köszönet érte és ölelés,Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hajni,
      megfogalmazhatatlanul megmelengeted mindig a lelkemet, elönt az öröm, átjár a melegség. Köszönöm, hogy vagy (hogy nekem is vagy, írsz nekem)!
      Baráti ölelés Neked!
      Üdvözlettel:
      Mági (Neked néni :)

      Törlés