2014. július 15., kedd

Sárgabarackdzsem és lekvár, tartósítószer nélkül.



 Leérett a sárgabarack, az utolsó szem is lepottyant a fáról. 




1-2 kilogrammot hűvösre tettem, legyen még egy kis lecsengése, 
ne jelentkezzenek olyan gyorsan a megvonási tünetek.
Az idén kevesebb volt mint tavaly, de azért így is jut bőven a kamrapolcra.
Kevesebb és kisebb szemek, tömörebb, azaz nagyon sűrű, nem annyira lédús,
így kevéske ideig elég volt főzni.




Az idén is csak 15-20 % cukor került hozzá, vagyis 1 kg tiszta gyümölcshúshoz csak 15-20 dkg cukrot adtam,  de készült mézes és minden édesítés, ízesítés nélkül is.
A fűszeresek közül örömmel fogunk emlékezni a citromvirágosra, amely ötlete úgy született, 
hogy pont virágzott a citrom, a lepotyogó virágok pedig nagyon finom zamatúak.
Készült az idén is vaníliamagos, mert az mindig nyerő, és újra fűszereztem levendulával.
Az állagát illetően, készítettem lekvárt, dzsemet, nagyon darabos dzsemet, azaz olyat amiben egy adag barackot félbevágva akkor tettem a dzsemhez, mielőtt az üvegekbe került.
Családomban a legnagyobb sikert az idén, a teljesen krémes állag aratta, 
melyet a hozzáadott méz csak fokozott.
Természetesen nem került bele semmiféle tartósítószer, sem a tetejére,
 sem a kupak alá, sem a két réteg celofán közé.
A barack a kertünkben termett, nem látott még permetszert, mint ahogy más növény sem nálunk.
Ennek a baracknak szétmegy a héja  -"eltűnik"-  nem kell lehúzni és passzírozni sem szoktam.
A tényleges főzést általában reggel és este ejtettem meg, közben az előkészítése zajlott. 
A tartósítószer nélküli befőzés általános szabályairól, itt írtam:





Sárgabarackdzsem és lekvár

Hozzávalók
 sárgabarack
cukor 

A fán beérett barackot, többször megmostam, a pöttyöket kivágtam, kettévettem és 
a végét is kikanyarítottam. 
Fazékba raktam, a cukorral meghintettem, alaposan elkevertem, 
majd reggelig a gézzel letakart fazekat hűvösre tettem.
Reggelig némi levet eresztett. 
Odaraktam főni és többszöri kevergetés mellett, hagytam, hogy kellő állagúra sűrűsödjön.
A lekvárt botmixerrel turmixoltam össze.
A kifogástalan tisztaságú üvegekbe töltöttem, a kifőzött új kupakokkal lezártam, 
majd a száraz dunsztba raktam, hogy ott hűljön ki. 
Min. 24 órát szoktam a melegben tartani.
Az előző évek sárgabarack befőzéséről több feljegyzésben emlékeztem meg, 
a tartalomjegyzék kamrapolc, befőzések címszava alatt találhatók a linkek:









12 megjegyzés:

  1. Csodaszép!!!!! és milyen finom lehet.:)
    Én már évtizedek óta nem húzom le a héját.:) Először azért döntöttem így ,mert anno három kicsi gyerek mellett,erre nem volt időm,hanem én is összeturmixoltam.Később olvastam,hogy milyen jól tettem,hiszen a héjában is értékes anyagok vannak.
    Ezt a tartósítószer nélküliséget még tanulnom kell.Megyek,el is olvasom.:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia drága Mamka <3
      Igen, mindennel egyetértek.
      Az emberek csomó fölösleges dolgot tesznek, pedig ha a természet megadta, akkor az úgy jó :) normál esetben, persze van akinek nem bírja a gyomra, de attól az még jó.
      Azt tanították anno, hogy tápegészen táplálkozzunk, mindenből kell enni. Az almát is héjastól és magostól, a baracknak a magjából is :) már nagyon várom, hogy a Férfiak megtörjék :)
      Mamka, nem hiszem hogy tanulnod kell :) csak merni (el)engedni :) én köszönöm!

      Törlés
  2. Gyönyörűség! Idén én is tartósítószer nélkül tettem el csak cukorral a lekvárt.(Nem is tudom kinek a hatására :) Kíváncsian várom hogy alakul milyen lesz az első bontás ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gabi <3
      Örülök, hogy inspiráltalak :) szerintem Téged nem nehéz, hisz a csoda Benned van <3

      Törlés
  3. Jah és mindenképpen beszámolót kérnék a citromvirágos barack lekvárról! Isteni finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi <3 igen különleges, a citromvirág illata érződik, enyhébb, mint a narancsvirág (neroli).
      Bár még nem írtam a blogon róla, de lehet az illóolajokkal is varázsolni: pl. 1-2 csepp 100 %-os tisztaságú olajat (ami belsőleg is használható), teszel egy 3-5 dl üveg lekvárba.... a legvégén mielőtt lezárod :)

      Törlés
  4. Azt olvastam valahol, hogy a gyümölcsök héján ezek a "pöttyök", pici barna "varas" foltok (az zöldalmák héján biztosan sokan találkoztatok már velük) teli vannak béta-glükánnal (ez egy poliszacharid, ami nagyon jó hatással van az immunrendszer erősítésére).

    A lekvárhoz ezért nem mindig szoktam kivágni ezeket a pöttyöket (engem nem zavarnak a barnás rostok a lekvárban) - de ha ahhoz van kedvem, és kivágom, akkor sem dobom el, hanem megesszük a gyerekekkel :)

    Köszönet a receptekért!
    Én is tettem már el néhány üveg baracklekvárt idén, csak simán, házi vaníliás cukorral! Nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vargaera <3
      Hű, köszönöm az információt, ezt így nem tudtam.
      Viszont, igen én is megeszem, meg a végét is :) a sérült "varas" -ahogy írod- darabokon meg a Fiammal osztozunk.
      A napokban is elmesélem Neki, hogy Édesanyám mindig úgy adta a számba ezeket a falatokat, hogy ez a "legédesebb" :) és valóban, a legfinomabb darabok, amik megsérültek.
      Azon gondolkodtam, hogy vajon azért édesebbek, mert a cukornak sebgyógyító szerepe van? Szerinted?
      Találtam egy cikket, ami kicsit másról szól, mégis erről :)
      http://www.hungarovet.com/?p=279

      Törlés
    2. Érdekes cikk, köszönöm.

      Állatorvos barátaimnak (többen vannak köztük, akik az alternatív gyógyászattal foglalkoznak - sikerrel) továbbítottam!

      Törlés
    3. Minden információ jól jöhet valamikor, valakinek :)
      Köszönöm.

      Törlés
  5. Én most "csak" ismételni jöttem :) Sejtettem, hogy néhány információval, jóféle tudással most is gazdagabb leszek. <3 Köszönöm! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva <3
      Én meg kedves, felemelő, lelkemet simogató szavaiddal :) Köszönöm.

      Törlés