2014. július 24., csütörtök

Mézes krémes sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül



Elég sok sárgabarackunk szokott teremni. 
Általában amit nem eszünk meg nyersen, nem fogy el frissen, azt befőzöm.
Készítek belőle lekvárt, dzsemet, és teszek el natúr, csak összeturmixolt baracklét (hígítva ivólé lesz télen).
 Ez az alap.


 


Ezentúl,  minden évben készítek valami "újat". 
Teljesen új ízesítést, vagy az állagával kísérletezgetek.
A Mézes krémes lekvár, az idei meglepetés a Családomnak :)

Tudjuk, hogy a méz enzimei tönkremennek a hevítés során,
na de van abban még sok más ami nem és a méz mégis csak méz.
Ezért pár üvegecskével készítettem.
A lekvár sűrű krémességét a többszöri turmixolással (botmixer) értem el.

Sűrű selymes krémes nem túl édes (mennyiség kérdése), zamatos lekvár az eredmény.
Érdekes, hogy két Barátunk is  -akik kóstolták-  az "azt hittem csipkebogyólekvár" megjegyzéssel illették :)





Mézes krémes sárgabaracklekvár

Hozzávalók
sárgabarack
a gyümölcs nettó mennyiségének 5 %-a cukor
a gyümölcs nettó mennyiségének 10 %-a illatos termelői méz


Az érett barackokat rendje és módja szerint előkészítettem (mosás, tisztítás, magozás).
Rászórtam a kevéske cukrot és alaposan összenyomkodtam a gyümölcsöt.
Reggelig lefedve a kamrában levet eresztett.
Reggel tűzre tettem, fölforraltam, majd botmixerrel összetörtem.
Tovább főztem, hogy sűrűsödjön, majd 10-15 percenként újra és újra turmixoltam.
Amikor már tetszett az állaga, elzártam a hőt, hozzáadtam a mézet és
még egyszer botmixerrel megdolgoztam.
Azon nyomban az előre elkészített tiszta üvegekbe töltöttem, kifőzött új kupakokkal lezártam és a száraz dunsztba raktam. Általában 24 órát maradnak itt a lekvárjaim. Most is.




A cukor elmaradhat, vagy tehetünk többet, vagy több mézet.
Befőzés szempontjából a legjobb minőségű barackot válasszuk hozzá.
200 g-os üvegekbe töltöttem.


Az előző évek sárgabarack befőzéséről több feljegyzésben emlékeztem meg, 
a tartalomjegyzék kamrapolc, befőzések címszava alatt találhatók a linkek:
Az idén eltett Sárgabarackdzsem és lekvár bejegyzései itt találhatók:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése