2019. szeptember 29., vasárnap

Fermentált káposzta csipkebogyóval és galagonyával. Házi savanyított káposzta.





"Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magában.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája."
Weöres Sándor: A galagonya


Galagonya a kertünkben

Színesedik a határ, messziről "izzik" nem csak a galagonya, 
hanem a csipkebogyó ruhája is. 
Szedtem egy-egy marékkal a termésekből, 
hogy az éppen készülő káposztához adjam.




A savanyú káposztát fűszerektől és egyéb hozzávalóktól függetlenül, 
mindig ugyanúgy készítem.
Ezért kérem, hogy olvasd el az itt leírtakat:
Most a lényegi különbségekre térek ki, illetve összefoglalom.




Fontos!

- Míg a csipkebogyó szinte mindenki számára fogyasztható csemege, 
addig a galagonyát nem mindenki fogyaszthatja.
Kismamák, gyerekek nem. 
A szív és érrendszeri problémával küzdők pedig kérdezzék meg az orvosukat. 
(Szív és érrendszerre ható gyógynövény.)
Aki eheti az se vigye túlzásba, egyszerre néhány szem csak.

- A csipkebogyó alapos előkészítést igényel (lásd később),
a galagonyát pedig 7 nap múlva kiszedtem a káposzta közül, 
tekintettel, hogy a magját benne hagytam.

- Csak biztos növényismerettel állj neki gyűjtögetni!
Amikor gyűjtögetünk körültekintően tegyük:
vigyázzunk a növényekre, amiről szedünk és a környezetére!
Kérem, csak a hiányzó termés jelölje az ott jártunkat. 
Örömmel, belső harmóniában szedegessünk.
Csak annyit vegyünk el, amire feltétlenül szükségünk van, 
maradjon másnak és főleg az állatoknak.




Fermentált káposzta 
csipkebogyóval és galagonyával.

Hozzávalók

1 kg szeletelt fejes káposzta
20 db galagonya
1 nagy marék tisztított felezett csipkebogyó
10 db szegfűbors
22 g só

1) A galagonyát és a csipkebogyót megtisztítottam.
A csipkebogyó odafigyelést igényel. 
Fontos, hogy az aszmagtermést, azaz a magokat, főleg a "szőröcskéket" 
teljesen eltávolítsuk. Aki érzékenyebb bőrű, az vegyen gumikesztyűt.
A csipkebogyót feleztem, a magokat kipattintottam a zöldségtisztító hegyével, 
majd többször átmostam.

2) A káposztát leszeleteltem. 
Hozzáadtam a szegfűborsot és a terméseket.
Rászórtam a sót. Összekevertem.




3) Ekkor két módszer közül választhatunk:
vagy a alaposan megnyomkodjuk, megmasszírozzuk a káposztát, 
vagy 12 órán át állni hagyjuk, miközben többször megkeverjük.

4) A levet eresztett káposztát tisztára mosott, kiforrázott üvegbe beletömködtem.
A legjobb ha az öklünket használjuk.
Teljesen légmentes legyen!
A káposzta tetejét a félbevágott torzsával fedtem.
Ne felejtsd, hogy a káposztának mindig lével fedettnek kell lenni!
Amennyiben nem elég a lé, akkor egészítsd ki sós vízzel.
2 dl víz 1 teáskanál só.




5) Az üvegre csavartam a tetőt, majd tálba állítottam.
Fénytől védett helyre tettem, szobahőmérsékleten.

6) Naponta lazítsuk meg a tetőt, szükség estén nyomkodjuk le a káposztát.
Az érési idő 10-14 nap.
Ezt követően tároljuk hűtőben vagy hűvös kamrában (pincében).
Lásd az említett bejegyzést!




Már megkóstoltuk, 
a galagonya finom puha (kiszedtem és közösen elfogyasztottuk), 
a csipkebogyó még roppanós, mindkettő savanykás.





Szeretetrehangoltan:


*

Csipkebogyó és galagonya a kertünkben :) 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése