2019. június 6., csütörtök

Bodzavirág (+földiepres) probiotikus ital, laktofermentált bodzaszóda házilag.






A fermentálásban az a nagyszerű, hogy az egész folyamat lezajlik magától.
Azon kívül, hogy üvegbe pakoljuk a hozzávalókat, nem kell tennünk semmi különöset.
Néha arra járunk, vetünk rá egy mosolyt és egy pillanatra meglazítjuk a kupakot.
Pár nap és élvezhetjük a saját készítésű szénsavas italunkat.





Szóval nincs több kifogás, állj neki, csináld és élvezd.

S hogy miért tedd?

- Mert fantasztikus érzés alkotni.
- Mert nagyon finom.
- Mert egészséges.

Természetesen fejlődött szénsavat tartalmaz.
Minimális a cukortartalma.
Tele van jótékony baktériummal.






Javaslom, hogy olvasd el amit az alapokról írtam, itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019/06/probiotikus-fermentalt-italok-hazilag.html
Illetve, még ezt, hogy miért ajánlott a fermentált italok fogyasztása:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html





Erjesztett bodzavirág üdítő
Friss fogyasztásra!

Hozzávalók
bodzavirág, a vastagabb szárak nélkül
cukor
víz
+
opcionális: savó vagy az előző italból kevés





Az arányokról

1 literes üveghez

 4-5 db közepes virágfej lecsipkedett virágjai
1/2 citrom kifacsart leve
2-3 ek cukor
víz, amennyi belefér
opcionális: 1/2 dl savó





Menete

1) A begyűjtött virágokat újra átnézem,
ha még lenne közte bogárka el tudjon repülni, és biztosan ne kerüljön az üvegbe.
Amikor gyűjtöm, sokszor már "konyhakészen" gyűjtöm*,
ha mégis maradt rajta vastagabb szár, akkor lecsípem.
(A képeken látható vastagabb szárról van szó, tehát még azt is.)
Tisztára mosott, bő szájú üvegbe pakolom.
- A citromot kifacsarom, mehet az üvegbe.
(Mindig "a héj emberi fogyasztásra alkalmas" feliratú vagy bio citromot vásárolok.)
- Hozzáadom a cukrot, a vizet és elkeverem.
- Amennyiben adok hozzá savót vagy más erjesztőt, akkor azt is belekeverem.
2) Az üveget lezárom a tetejével és a konyhapultra, fénymentes helyre állítom.
3) Így hagyom 2-3 napig, közben naponta 2x,
akár többször egy pillanatra meglazítom a tetőt. Meglazítom, majd azonnal visszazárom.
4) Amikor már nagyon buborékos, sistereg,
akkor leszűröm és csatos üvegbe töltögetem.
5) Fogyasztásig hűtőbe tartom.



Figyelem!
Allergiások, virágporra érzékenyek legyenek elővigyázatosak!
Tejérzékenyek, értelemszerűen a savót ne alkalmazzák.





*Minden nap sétálok a kutyámmal a határban vagy az erdőben.
Ilyenkor szoktam begyűjteni a gyógynövényeket.
Szigorúan csak annyit amire éppen szükségem van.
Bodzából kb. 10 virágfej naponta :)




Bodza-földieper ital

Az alapja, a erjedt bodzavirág ital (lásd fent)
azaz
amikor leszűröm és csatos üvegbe töltögetem,
hozzáadok, üvegenként 2-3 szem földiepret, vagy 10 szem szamócát.

Ez esetben 2-3 órán át még szobahőmérsékleten hagyom, majd utána teszem a hűtőbe.
Fogyasztáskor a gyümölcsöt is megesszük.




A blog tartalma (szöveg és képek) jogilag védett,
kérlek idevezető linkkel oszd meg!
Köszönöm.
Molnár Ági/Mági, a blog szerzője





Amennyiben személyes konzultációt szeretnél, lehetőség van egyéni találkozóra.
Ebben az esetben írj nekem.
Az üzleti ajánlattal ezen a címen lehet elérni:
szeretetrehangoltan@gmail.com







Szeretetrehangoltan:
 a Facebookon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése