2018. augusztus 10., péntek

Pizzaszósz télire tartósítószer nélkül




A jó pizzához három dolog kell: 
- tökéletes pizzatészta
- finom, édes, fűszeres paradicsomszósz (vagy más szósz)
- sajt

Ha ezek rendelkezésünkre állnak, akkor baj nem lehet, már csak jól kell megsütni.

Nos, a tökéletes pizzatésztához sem kell sok hozzávaló:
- liszt
- víz
- élesztő vagy kovász
- só
- olívaolaj

A tésztáról a blogon pl. itt és itt részletesen.

Most pedig következzen az édes, fűszeres paradicsomszósz.
Nyáron egyszerűen készíthetünk, pl. így ahogy itt mutattam,
mindent nyersen összeturmixolunk és már kenhetjük is a tésztára.
Télire pedig tegyünk el.
Régebben nem tettem el külön, csak jó sok paradicsomlét és minden alkalommal
abból készítettem, fűszereztem be.
Pár éve viszont már a befőzés alkalmával külön készítek,
mert rájöttem, hogy sok időt és energiát spórolok így 😉





Amennyiben módunk van rá, húsos paradicsomfajtát válasszunk
(lucullus, San Marzano, kecskecsöcsű paradicsom, paprika paradicsom),
szerintem édesebbek és a magjuk is kevesebb, kevesebb ideig kell főzni, előbb besűrűsödik.
Lehet a hagyományos módon passzírozni, de az egyszerűbb módszer híve vagyok,
így botmixerrel összeturmixolom.
A paradicsommag sosem zavart, a héját viszont lehúzom.





Pizzaszósz télire

5 kg húsos paradicsom
1 nagy fej hagyma
1 kisebb fej fokhagyma
fűszerek: kakukkfű, oregánó, bazsalikom







- A többszörösen megmosott paradicsomok tetejét keresztirányba bevágtam,
majd lobogó forró vízbe dobtam és pár percig benne hagytam.
(Így könnyen lejön a héjuk.) Héjukat lehúzogattam.
- A héj nélküli paradicsomot felforraltam, összeturmixoltam és beleraktam a fűszereket.








- Kellő sűrűségűre főztem, közben többször turmixoltam, a fűszerek szárát eltávolítottam.






Amikor már "alakul" vegyünk ki belőle tányérra:
az első és második kép között 15 perc telt el, közben főtt 😃




"Alakul"




- A befőzés szabályai szerint előkészített üvegekbe szedtem és
száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A befőzés tartósítószer nélkül szabályairól és a száraz dunsztról, itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html






Szeretetrehangoltan a Facebookon és a Pinteresten 💕


*

Két-két összehasonlító kép, miért is érdemes válogatni a paradicsomfajták között.
Az első és a harmadik képen Lucullus paradicsom 1 x összeturmixolva (héj nélkül).
A második és negyedik képen paradicsomlének való, Kecskeméti.


Lucullus


Kecskeméti

Lucullus

Kecskeméti

*
🍅

Más paradicsomok a kertemben 😊












Óh, egy csalán :) 


...meg gyömbér :) 





8 megjegyzés:

  1. Mit csinálsz, hogy ilyen szép, egészséges paradicsomjaid vannak?
    Köszönöm válaszodat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea 🌹
      Saját nevelés, magaságyásban van. Átültetés után ritkán öntöztem -akkor is a tövét- hogy mélyre menjen a gyökere. 2x kapott hígított tejes locsolást a töve körül. Most a nagy melegben naponta árasztom. Jól érzi magát.
      Tudok segiteni?
      Szép a Te rózsád is 😃
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
  2. Mági köszönöm szépen a válaszodat. Sajnos az én paradicsomjaimat minden évben elkapja a paradicsomvész, de az idén a termés is nagyon kevés. Erről a tejes belocsolásról is hallottam, és egyszer kapott is a tővéhez. Az idén először helyre vetettem a magokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea 🌸
      Oh, sajnálom.
      Szívesen ötletelek Veled, ha szeretnéd.
      Illetve van a fb. vegyszermentes kertészkedők csoport, ha érdekel írj nekem levelet vagy üzenetet.
      Bízom benne hogy sikerül megoldani!
      Üdvözlettel
      Molnár Ági

      Törlés
  3. Ági köszönöm a kedves felajánlásodatt az ötleteléssel kapcsolatban.
    Az idén a paradicsom problémámat elengedem, ami lesz rajta, azt megesszük, befőzni a sajátomból biztossan nem tudok, de így is jó lesz.
    Az idén a tépősalátám sem jött be, ami minden évben olyan sok szokott lenni, hogy nem győztük enni, az idén 1 levelet sem sikerült bekapni.))
    Viszont a céklám az bőven termett.
    Nem vagyok, és nem is szeretnék semmilyen közösségi oldalon lenni, távoláll tőlem. Az ilyen értelmes blogokat viszont nagyon szeretem!
    További szép napot kívánok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea 🌼
      Örömmel maradok kapcsolatban Veled, mindig jól jöhet egy jó ötlet.
      Köszönöm a kedves szavakat!
      Jövőre másik helyre ültetném és másik fajtát szereznék be vagy többfélét.
      A paradicsomot ritkábban öntözöm, de akkor nagyon, árasztom a tövét, a leveleit nem. Szereti a mélyre ültetést és így még mélyebbre megy a gyökere.
      Ezek jutnak most eszembe.
      Bízom hogy sikerül, hogy újra örömet lelsz benne.
      Üdvözlettel,
      M.Ági

      Törlés
  4. Ági a lányoméknál ugyanazokból a paradicsom-magokból csíráztattam, és náluk szép, és sok-sok paradicsom lett, most hoztak megint kb. 3 kg-ot, ja és kb. 10 tőből van ez a rengeteg mennyiség.
    Egyébként mindenévben vetésforgóban van a kis veteményesem, ja és most jut eszembe, hogy eddig egyik évben sem öntőztem, csak a kiültetéskor 2-3 alkalommal, ameddig láttam, hogy megerősödtek a palánták, és 1 palántának mély kis árkot /kb. 5 cm hosszú/ csinálok és úgy fektetem el, mert így több helyen legyökerezik, és több helyről veszi fel pld. a nedvességet, ezt az egyik kertész honlapján olvastam egyszer.
    Most szárítom a vegetának valót, és a lehullott almát szeletelem, és szárítom.
    szia Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea 🌼
      Szeszélyes paradicsom 😉 bízzunk benne, hogy jövőre hálás lesz a törődésért!
      A házi fűszerkeverékeknél nincs jobb, ízlésünk szerint készül és tudjuk mi van benne. Almaecetet szoktál készíteni? Van a blogon több bejegyzés, szívesen linkelem, vagy elég a keresőbe beirni "almaecet szeretetrehangoltan"
      Üdvözlettel,
      Agi

      Törlés