A chapati, más néven roti, vékony, lapos, kerek kenyér, teljes kiőrlésű gabonalisztből
készül (indiában un. chapatilisztből, Atta búzából),
víz és só, esetenként kevéske olaj hozzáadásával.
víz és só, esetenként kevéske olaj hozzáadásával.
Az alaposan kidolgozott, 10-15 percig ököllel gyúrt tésztát
-rövid pihenő, formázás, nyújtás után- vasserpenyőben vagy más lapos
serpenyőben szárazon megsütik, majd ghível vagy vajjal megkenik.
A chapati átmérője és vastagsága régiónként eltérő.
(Bővebben: itt)
Chapatilisztem nem lévén,
teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítettem a lepénykenyeret.
teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítettem a lepénykenyeret.
Házi chapati
Hozzávalók
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
300 g forró víz
50 g napraforgóolaj
1 tk só
+
2-3 ek olvasztott ghí (vagy vaj)
1) Tálba mértem a lisztet, elkevertem a sóval.
A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, beleöntöttem a forró vizet és az olajat.
Fakanállal elkevertem és folyamatosan dolgoztam hozzá a lisztet.
Amint hűlt annyira, hogy tűrte a kezem, a konyhapulton folytattam.
Kézzel kb. 5-7 perc alatt sima, selymes, ruganyos tésztává gyúrtam.
12 darabba osztottam és gombócokká formáztam, letakartam és 15 percet pihentettem.
2) Előmelegítettem a serpenyőt.
A tésztából lisztezett felületen, 2-3 mm vastag egyenletesen kerek lapot
nyújtottam (nyújtófával*).
A forró serpenyőben szárazon (tehát zsiradék nélkül) egyik, majd másik oldalát
megsütöttem. Amint a kis hólyagok megjelennek és barnulnak már lehet is fordítani.
Még forrón megkentem a tisztított vajjal, nagyon vékonyan!
Curryval tálaltam.
Curryval tálaltam.
Érdekesség :)
*Indiában a chapatit kézzel (nyújtófa nélkül) csupán az ujjaikkal nyújtják, formázzák.
Curry
1) Fűszeres "mártás" padlizsánból és spenótból,
sok paradicsommal.
Szeptemberben készítettem, ekkor fotóztam a chapatit is.
Szeptemberben készítettem, ekkor fotóztam a chapatit is.
A leírása itt:
2) Fűszeres paradicsomos curry, padlizsánból, kelkáposztából,
házi paradicsomsűrítménnyel.
Most spenót helyett kelkáposztával és
friss paradicsom helyett a nyáron eltett paradicsommal készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése