"Az isler (vagy ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött,
omlós tésztapárból készült kerek sütemény.
Számos változata létezik: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és
habos változatai is vannak." (Forrás)
Míg az ischler eredetileg osztrák sütemény, a habos változatának magyar alkotója van:
Hegedűs László szolnoki cukrászmester.
Vannak a megrögzött islert imádók és vannak akik nem rajonganak érte.
A Férjem fiatalkorának elmaradhatatlan része volt, én viszont sosem szerettem:
túl tömény, túl sok, túl édes, túl csokoládés volt.
Viszont szerettem a habos süteményeket, amit gyermekkoromban
a habos krémes, és Édesanyám habos-rolója jelentett.
Így pár darab habos isler is készült, a többit pedig a nyáron eltett krémes,
nagyon krémes szilvavajjal* kentem meg.
A tésztájába őrölt diót gyúrtam, a tetejére, csak a tetejére pedig csokoládét csorgattam.
Tészta
300 g finomliszt
100 g durvára őrölt dió
1 mk őrölt fahéj
csipet só
70 g cukor
200 g hideg vaj
200 g hideg vaj
2-3 ek hideg víz
Töltelék
- krémes szilvalekvár (más savanykás lekvár)
- habos
2 db tojás fehérje
100 g cukor
50 g (1/2 dl) víz
2 tk friss citromlé
Tetejére
100 g 72 % csokoládé
1 tk vaj/ kókuszvaj
1) A diót a cukorral durvára őröltem, hozzákevertem a sót, a fahéjat, a lisztet.
A hideg vajat felkockáztam, majd az ujjbegyeimmel összenyomkodtam a diós liszttel,
1-1 ek hideg víz hozzáadásával összeállítottam a tésztát.
A vajas papírba (v. folpack fóliába) csomagoltam és
2) A tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtottam és
5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszurkáltam.
5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszurkáltam.
Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam és hidegre tettem,
amíg a sütőt bemelegítettem (180 fok).
7-10 perc alatt megsül, figyeljünk, vagy maradjon teljesen világos,
vagy akkor vegyük ki a sütőből amikor a széle kezd aranyszínűre váltani.
Tepsin hagytam kihűlni.
3) A csokoládét gőz fölött megolvasztottam, hozzákevertem a vajat.
4) 10 db korongot félretettem a habosnak, a többit pedig lekvárral kentem.
5) A habos süteményekhez elkészítettem a habot.
A cukorból és vízből szirupot főztem.
Addig kell forralni, amíg hideg vízbe csöppentve kicsi golyót tudunk formázni belőle.
A tojásfehérjét a citromlével tessék-lássék habbá vertem.
Előbb cseppenként, majd nagyon vékony sugárban hozzáadtam a szirupot,
közben folyamatosan dolgoztattam a habverőt.
Addig vertem, amíg olyan kemény, masszív lett a hab,
hogy fejre borítva a tálat teljesen stabilan állt benne.
Habzsákba kanalaztam a habot és a 10 db korongra adagoltam.
Rájuk helyeztem a csokis korongokat, amiken már teljesen megszilárdult a csokoládé.
Hidegre tettem.
Megjegyzés
* Krémes szilvavajat az almavaj mintájára készítettem, tudjuk semmi köze a vajhoz.
- A csokoládéból és a habból is maradt.
A csokoládét folpack fóliára csorgattam, apróra tördelt, pirított, tisztított dióval megszórtam.
A maradék habból kicsi habcsókokat formáztam sütőpapírral borított tepsire.
Bedugtam a sütőbe 100 fokra 10 percet, majd elzártam a sütőt és bent hagytam száradni.
- Amennyiben nem szeretnénk maradékot, akkor olvasszunk kevesebb csokoládét,
Süteményszaggató használaton kívül:
ünnepi időszakban a konyhaszekrényt díszíti :)
Nagyon finomnak tunik. Szeretem az islert. Kiprobalom hetvegen a habos valtozatot is. A fiam ugyis imadja a habcsokot. A maradekbol az lesz :).
VálaszTörlésAnnamária Pethő :)
TörlésFinom.
Köszönöm a bizalmat, üdvözlet a Fiadnak!
Üdvözöllek az új évben :)
VálaszTörlésMinthogy ezen az ünnepen, azt hiszem, felnőttem a diós sütemény ízéhez, ráadásul nekem kedvencem az isler- amit kis városunk cukrászdájában eszem, sosem sütöttem, ez lesz a következő süteményem. Szilvaízzel :)
Ölelés.
Kedves VRJúlia,
Törlés<3 Neked is!
Ezek szerint a cukrászdában dió nélkül készítik a tésztáját :)
Bízom benne, hogy elnyeri a tetszésed a házi változat. A szilvaíz remek döntés, bár kevés cukrot tettem bele, a savanykás lekvár jó választás.
Üdvözlettel,
Á.
Mindegyik nagyon finom lehet. Szeretem a diós, lekváros, habos és csokis sütit is. :)
VálaszTörlésErzsi <3
Törlésakkor islerre fel :)
Jajj, nem írtam alá. Erzsi
VálaszTörlésBaráti ölelés :)
TörlésEz nagyon nagyon finom lehet! Imádom az islert, a diót, a szilvát tehát így az egészet.:-) Nagyon mutatós is, gratulálok. :-)
VálaszTörlésAnikó,
Törlésköszönöm szépen kedves szavaid! Örülök, hogy tetszik.
Üdvözlettel,
Mági
Akkor te ismerted már a habos islert !!!! Én most hallottam csak róla, viszem a receptedet, valamikor most már majd sort karítek erre is, végül is egyre jobban bírom az álldogálást is már :-)
VálaszTörlésSzia Anikó :)
TörlésValamikor régebben olvastam róla.
Szeretem a habost, csak kevésbé édesen.
További regenerálódást <3 kívánok Neked!