2017. december 26., kedd

Vadkovászos karácsonyi kalács (élesztőmentes)





Még mindig szeretem a narancsos, mazsolás (más aszalt gyümölcsös) karácsonyi kalácsot.
Történt azonban némi változás.
Annyira megszoktam a természetes kovásszal készült kenyér ízét,
hogy ha élesztővel készítek bármit (a Férjemnek dagasztás nélküli kenyeret, péksüteményt),
már (nekem) nem esik olyan jól.
Ezért bátorkodtam az idén a kalácsot is vadkovásszal készíteni.
Jó hogy így döntöttem.





Kovászos karácsonyi kalács
Hozzávalók

előtészta
200 g kenyérliszt (Szabó malom)
100 g 100% hidratáltságú kovász (teljes kiőrlésű tönkölylisztből és kenyérlisztből nevelt)
180 g tej
(minden azonos hőmérsékletű ~19 fok)

20 óra múlva

az összes előtészta +
+
100 g habtejszín
70 g demerara nádcukor (más cukor is jó)
1 ek házi vaníliáscukor (vagy 1/2 rúd vanília magjai)
1 mk só
300 g kenyérliszt (Szabó malom)
3 db tojás sárgája
1 db egész tojás
+
200 g lágy vagy olvasztott, visszahűtött vaj
+
100 g mazsola (dmbio)





1) A kovászt elkevertem a tejjel, majd hozzákevertem a lisztet.
Egy nagy, tetővel lezárható dobozba tettem és a konyhapulton hagytam (19 fok)
20 órán keresztül.
(12 órát terveztem, de így alakult.)

2) - Másnap az előtésztát átraktam a dagasztótálamba, hozzáadtam a folyékony tejszínt,
a cukrokat, a sót és a lisztet.
Dagasztóspirállal összeállítottam a tésztát.
Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját és a tojást, majd 5 részletben a lágy vajat.
A gép közben folyamatosan dolgozott.
Addig dagasztottam, még a sütemény elvált a tál falától.
Szép fényes, lágy tésztát kaptam.
Végül belekevertem a mazsolát.
- Elkészítettem a papír sütőformákat, egy literest és egy félliterest.
 (Ennek híján süssük 1,7 literes tepsiben, kuglófsütőben, vagy kettő kisebben.)
A tésztát elosztottam 2/3 - 1/3 arányban.
Letakartam tiszta konyharuhával és hagytam, hogy megkeljen.
12 óra elteltével találtam megkeltnek.
A tetejüket sütőpapírral letakartam, mert tudtam, hogy könnyen pirul.
Előmelegített sütőben (180 fok alsó-felső sütés) sütöttem 35 percet, 
majd a nagyot további 10 percet. Mindvégig sütőpapírral letakarva.
A formában hagytam kihűlni.
A teljesen kihűlt kalácsot (formástól) folpack fóliába csomagoltam fogyasztásig.




Megjegyzés
- Amennyiben nincs kovász, de szeretnéd elkészíteni, akkor készítsd élesztővel.
15 g friss élesztőt javaslok 50 g tejben feloldva. 
Tehát az előtészta hozzávalói így változnak:
200 g liszt
15 g friss élesztő
230 g tej
Minden más ugyanaz.
- Az előtésztát hagyhatjuk a keverőtálban, feszítsünk a tál tetejére folpack fóliát
 és gumival rögzítsük.




- Bio, kiváló minőségű mazsolát tettem bele, ha nem kapunk ilyet, akkor a mazsolát
 alaposan mossuk meg és áztassuk be 2-3 evőkanál vízbe, esetleg narancslébe.
- Nem dagasztógéppel, nem kenyérsütőgéppel, hanem egyszerű keverőgép 
dagasztóspiráljával dolgoztam és kézzel.
- 100% hidratáltságú kovász: 
a liszt és víz aránya 1:1
most teljes kiőrlésű tönkölylisztből és kenyérlisztből nevelt kovász. 

2 megjegyzés: