2017. december 27., szerda

Vadkovászos bejgli (élesztőmentes)




A vadkovásszal készült kalács sikerén felbuzdulva, a bejglit is vadkovásszal készítettem.
Minden várakozásomat felülmúlt!




A családi bejgli receptjét alakítottam át.




Vadkovászos bejgli

előtészta
200 g kenyérliszt (Szabó malom)
100 g habtejszín
100 g tej
100 g vadkovász

12 óra múlva
az összes előtészta
450 g kenyérliszt
100 g cukor 
1/4 tk só
2 db tojás
250 g lágy vaj

lekenni
1 db tojás 
1 ek víz

Mákos töltelék
2 rúd
200 g darált mák
100 g cukor 
1 citrom reszelt héja
100 g mazsola
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 dl  hideg víz

Diós töltelék
2 rúd
200 g darált dió 
100 g cukor
1 narancs reszelt héja
100 g kandírozott narancs, amit picire aprítottam
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
0,5 - 0,7 dl hideg víz


Marcipános-mákos töltelék
1 rúd
100 g darált mák
100 g marcipán (aldi) pici kockákra aprítva
30 g cukor
50 g víz


1) Kora reggel készítettem el az előtésztát.
A kovászt elkevertem a tejjel, tejszínnel, majd hozzákevertem a lisztet.
Tetővel zárható dobozba tettem és a konyhapulton hagytam (19 fok).




2) 12 óra elteltével.
- Elkészítettem a tölteléket, külön-külön.
A hozzávalókat összekevertem és félretettem.
- Az előtésztát átraktam a dagasztótálamba, hozzáadtam a cukrot, a sót és a lisztet.
Dagasztóspirállal összeállítottam a tésztát.
Egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd 3 részletben a lágy vajat.
A gép közben folyamatosan dolgozott.
Addig dagasztottam, még a tészta elvált a tál falától.
Selymes, fényes, rugalmas tésztát kaptam.

3) Lisztezett munkapultra borítottam és öt egyenlő részre osztottam.
Egyenként téglalap formára nyújtottam és elosztottam a tölteléket.
Feltekertem és a sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Letakartam folpack fóliával és 4 réteg vászonnal.
Így pihent a konyhapulton másnap reggelig (19 fok).







4) Reggel szétválasztottam a tojást.
A tojássárgáját elkevertem 1 ek vízzel.
A tekercsek teljes felületét lekentem a tojássárgájával.
Hagytam 10 percet, hogy rászáradjon.
Majd megkentem a kissé felvert tojásfehérjével.
 A rudak közepén több helyen megszurkáltam az aljáig (evőpálcikával).

5) A sütőt előmelegítettem 180 fokra alsó-felső sütés.
40 percig sütöttem.







A tepsiben hagytam kihűlni.
A teljesen kihűlt bejgliket szorosan folpack fóliába csomagoltam fogyasztásig.





Szeretetrehangoltan a Facebookon :)


Bejgliről máskor

Családi bejgli:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2011/12/csaladi-bejgli.html
Kelesztés nélküli marcipános-mákos bejgli:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/makos-marcipanos-bejgli.html
Kelesztés nélküli meggyes-mákos bejgli:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/04/meggyes-makos-bejgli-kelesztes-nelkul.html



A jó bejglit  -mértékkel fogyasztva-  nem lehet megunni :)


🎄



Lám-lám, nem mondhatjuk, hogy nem volt hó :)










4 megjegyzés:

  1. Drága Ági, hihetetlenül ügyes és találékony vagy! Kipróbálom majd én is, mert ezt muszáj! Szakácskönyvet kellene szerkesztened , a csodás fotók és részletes leírás biztos siker ! <3 Úgy szeretem olvasni a finomabbnál finomabb , ötletes recepteket! Jó kipróbálni, mert biztos remek alkotás lesz a leírás alapján! Sokat tanulok Tőled! <3 Hálásan köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva <3
      Úgy érzem magam, mint mikor az Édesanyám "dicsért" meg.
      Szavaid megerősítenek, felemelnek, önhitet adnak.
      Alázattal köszönöm!

      Törlés
  2. Kedves Mági! Gyönyörű lett a vadkovászos bejglid, mint minden, ami a kezed alól kikjerül. :) Nagyon színvonalas a blogod a gyönyörű fotóiddal, az idecsmpészett természet szereteteddel!
    Szeretettel kívánok a 2018-as esztendőre jó egészséget, jó munkát, sikereket az élet minden területén! :) <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága marisz57,
      köszönöm szépen kedves szavaid, nagyon jól esik Tőled az elismerés.
      Neked is jó egészséget, örömet, szeretetet kívánok!
      <3
      Á.

      Törlés