Bizony, egy bejegyzésben, három finomság.
1) Almatorta francia recept alapján
2) Mákos almatorta, gluténmentes, tejmentes.
3) Marcipánkrém
Amíg van a saját semmivel nem permetezett almánkból, 
addig heti rendszerességgel készítek valamilyen almás ételt. 
Vagy főzöm, vagy sütöm, vagy erjesztem, vagy préselem, 
sósan vagy édesen vagy natúr.
| Frissen préselt almalé, nyomokban céklát tartalmaz :) | 
Az almás sütemények tökéletes vendégvárók, kiválóak második fogásként 
egy tartalmas leves után. 
Egészséges összetételben remek reggeli falatok indulás előtt, a fagyos korai órákban.
A torta végtelenül egyszerű, kevés, általában otthon fellelhető összetevőből áll.
Nem igényel semmilyen  bonyolult technikai tudást, sem eszközt,
csak mindent összekeverünk egy tálban, beleborítjuk a kedvenc sütőtepsinkbe 
vagy formánkba és máris mehet a sütőbe.
A tortának mégis van egy különlegessége: rummal készült.
Amennyiben nem akarunk rumot tenni bele, 
akkor emeljük meg házi vaníliakivonat mennyiségét :)
Inspiráció innen.
Francia almatorta
Hozzávalók
120 g finomliszt
1 tk sütőpor (dmbio)
csipetnyi só
2 db tojás
80 g demerara nádcukor
3 ek rum
120 g vaj (olvasztott, visszahűtött)
4 db alma (nagyobb)
1) - Előmelegítettem a sütőt 180 fok alsó-felső sütés.
- Előkészítettem a kapcsos sütőformám (21 x 5 cm)
és beleillesztettem egy sütőpapírt (másban is sütheted).
- Összekevertem a lisztet, sütőport és a sót.
- Meghámoztam az almákat és apró (1 x 1 cm) kockákra daraboltam.
2) - Keverőtálban a cukorral felvertem a tojásokat még krémes habos lett, 
hozzáadtam a rumot és a vaníliakivonatot.
Fakanállal hozzákevertem a lisztkeverék felét, a vaj felét, 
majd az összes lisztkeveréket és az összes vajat.
Végül hozzáforgattam az almadarabokat.
Belesimítottam a sütőformába.
3) - Megsütöttem. 
Elég sok idő kell neki, kb. 45 perc. Végezzünk tűpróbát
vagy szúrjunk egy kést a közepébe, ha tiszta nem ragacsos, akkor jó.
- Kivettem a sütőtálból és rácson hagytam kihűlni.
🍎
A tetejére marcipánkrémet csorgattam, de
tálalhatjuk magában, vagy tejszínhabbal, fagylalttal, creme fraiche-vel.
Marcipánkrémet így készítettem:
50 g marcipánmassza
50 g habtejszín (vagy kókusztejszín)
5 dkg kész marcipánmasszát (aldi) krémesre kevertem 
50 g (lehet többet vesz fel) habtejszínnel.
Mákos almatorta
Hozzávalók
150 g darált mák
1 tk sütőpor (dmbio)
csipetnyi só
1 tk házi vaníliáscukor
3 db tojás
90 g demerara nádcukor
50 g kókuszvaj (olvasztva, visszahűtve)
4 db alma
Az elkészítés menete ugyanaz. 
Mákot, sót, sütőport, vaníliáscukrot összekevertem. 
Az almákat kis kockákra vágtam.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem. 
Beleforgattam a fele mákos keveréket, a fele kókuszvajat, 
majd újra a mákost, újra a kókuszvajat.
Végül az almakockákat.
Másik tepsiben sütöttem, a sütési idő is eltért.
🍎
 
 
Kézzel vert csipke. Gyönyörű! :)
VálaszTörlésduende <3
TörlésHiányzol.
<3 :)
VálaszTörlésduende <3 :)
Törlés