2019. február 21., csütörtök

Sütőtökös gombóckák sajtmártásban (Vegetáriánus)






Kaptam egy szép sütőtököt :) ebédet terveztem belőle készíteni.
De hogy pontosan mit?
Azt már eldöntöttem, hogy nagyon fokhagymás, parmezános sajtmártásba forgatom.
Igazából, a blogon már megosztott nokedli és gnocchi között tétováztam...
Döntés nélkül nekifogtam tisztítani a tököt.
Akkor jött az ötlet, hogy most nem párolom, sütöm meg, 
hanem nyersen lereszelve keverem a tésztába.
Feladtam magamnak a leckét :) nem volt könnyű kiszaggatni. 
Aki maga készíti a sztrapacska nokedlijét, és szaggatott már nyers krumplis tésztát, 
az tudja miről beszélek.)
Igazából nem is a szaggatás volt macera, nehéz és kész, 
hanem az eredmény nem tetszett, nagyon apró volt a sajtmártáshoz...
A próbaadag után váltottam, és két kanállal pici gombóckákat formáztam belőle.
Nos, így születnek nálam a receptek :)




Sütőtökös gombóckák sajtmártásban

Hozzávalók
80 dkg sütőtök (nettó)
300 g rétesliszt
100 g finomliszt (+/-)
3 db tojás

sajtmártás
2 nagy ek vaj
2 ek (púposan) liszt
1 közepes fej fokhagyma préselve
500 ml tej
100 g frissen reszelt parmezán

1)
A tököt tisztítottam és nagyon finomra reszeltem.
Sóztam, hozzáadtam a tojást, elkevertem.
Végül belekevertem a lisztet.
(A tök nedvességétől függően lehet hogy több vagy kevesebb liszt szükséges.)
2)
Apró gombócokat formáztam két (vizes) kanál segítségével.
Lobogó sós vízben megfőztem (egyszerre nem sokat).
Több idő kell neki, miután feljött a víz színére, még pár perc.
Vágjunk ketté egyet és meglátjuk mennyi.
3)
Közvetlenül a sajtmártásba szedtem át.


nagyon finomra reszeltem

Sajtmártás
Nagyobb serpenyőben a vajat felhevítettem, beleszórtam a lisztet és világosra pirítottam.
Hozzáadtam a préselt fokhagymát.
Hagytam, hogy betöltse a levegőt a fokhagyma illóolaj semmi másra nem hasonlító illata...
Nem pirítottam meg, amint illatozott máris,
felöntöttem a tejjel és habverővel csomómentesre kevertem.
(Magyarán, világos besamelmártást készítettem, sok fokhagymával :)
A sajtot lereszeltem és belekevertem, beleolvasztottam a mártásba.




Megosztani nem is volt tervben, ezért nem fotóztam.
Viszont maradt egy előételnek való másnapra, és annyira finom volt...
(Fedő alatt, nagyon kicsi hőn melegítettem fel.)




Viszont sokszor fotózok színeket, csak úgy "magamnak" :) 
annyira szeretem <3



Szeretetrehangoltan:


*

Most lila káposztából készítettem fermentált káposztát...




Színek, csak úgy magamnak...ugye gyönyörű(?)




Ez pedig a világ legegyszerűbb paradicsom "befőttje".
Koktél paradicsom saját levében.




A nyáron készült, most csak megettük...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése