2018. február 9., péntek

Káposztás pogácsa egyszerűen



Egyszerűen... abbahagyhatatlan :) mondta a Férjem. 
Neki készítettem, mert szereti a káposztás sósságokat.
Rajong a káposztás papucsért, a káposztás rétesért, a káposztás tésztáért, 
a káposztás leveles pogácsáért.
Nos, ezt a pogácsát ráhangolódva állítottam össze.
Próbáltam a legegyszerűbben megoldani: 
minél kevesebb időráfordítással, és 
minimális összetevőkkel. 
Semmi kelesztés, semmi hajtogatás.
Egy dolgot tartottam szem előtt: káposzta mindenek felett 😄
Na és bors, mert bors nélkül nincs élet (számára).







Káposztás pogácsa

Hozzávalók
36 db 
(4 cm átmérőjű szaggatóval)


250 g kenyérliszt (Szabó malom)
150 g hideg teavaj
13 g só
200 g reszelt párolt káposzta* (fejes káposzta)
1 ek 10 %-os ecet
5 ek hideg víz
2 tk frissen őrölt bors 
a tetejére durvára őrölt bors

- A lisztet elmorzsoltam a vajjal.
- Hozzáadtam a sót, a borsot, összekevertem a káposztával.
- A közepébe öntöttem, az ecettel elkevert vizet.
- Az ujjaimmal, gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
- Kinyújtottam kb. 1 cm vastagságúra, lekentem (most tojással) vízzel,
tekertem rá borsot és kiszaggattam.
- Picit megsodortam a tenyerem élével és sütőpapírral fedett tepsire sorakoztattam.






- Tepsistől hidegre tettem sütésig: ez nekem 2 óra volt, 
de elég ha addig tesszük a hűtőbe még újra megdermed a vaj, kb. 30 - 40 perc).
- Előmelegített sütőben (175 fok légkeverés) 20 percet sütöttem.





Káposzta előkészítése

Kb. 30 dkg káposzta
 2 ek vaj

bors

A káposztát reszeljünk le.
A vajat olvasszuk meg és tegyük rá a káposztát.
Fedő alatt pároljuk 10 percet, kicsi hőmérsékleten,
majd vegyük nagyobbra és pirítsuk oda kedvünkre.
Pergessük meg sóval és tekerjünk rá borsot.
Hűtsük ki.





Megjegyzés
- Káposztás tésztát készítettem 2 nappal előbb, akkor többet dinszteltem,
gyorsan kihűtöttem és légmentesen lezárva hidegre tettem.
Ezzel is időt nyerünk.
- Kenyérlisztből készítettem, de készíthetjük a finomliszttel.
A liszt 20 %-át felcserélhetjük teljes kiőrlésűre.
- A pogácsát most tojással kentem meg, mert mást is készítettem amihez kellett,
de csak a pogácsához nem ütöttem volna fel.
Tökéletes a víz.




Másnapra megmentettem 6 darabot, hogy letudjam fotózni.
Másnap is finom!





Magam fontam :)

13 megjegyzés:

  1. Ági ez csodás! Megértem a Férjedet, én is szeretek mindent ami káposztás, jó borsosan.:) A receptnek külön örülök, mert tényleg egyszerű. A kosárka is szép, ügyes vagy.
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsi :)
      Köszönöm szépen.
      Orulok, hogy tetszik!
      Szép vasárnapot!
      Á.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Marta,
      abbol még nem csináltam, így csak elképzelni tudom.
      Egy próbát esetleg?

      Törlés
  3. Kedves Mági, ez a káposztás pogácsa egyszerűen mennyei, élvezet volt elkészíteni és megenni...! Köszönöm. Szeretnélek megkérdezni, az ecet mit hivatott szolgálni? Csak 20%-os van itthon, fél kanálnyit mertem a tésztába tenni. Egy apró észrevétel, két mennyiség szerepel a káposztánál, bár biztos nem oszt és szoroz, isteni, és pont :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda!
      Jó érzéssel tölt el, hogy élvezetes volt számodra, köszönöm a bizalmat, köszönöm a visszajelzést.
      Jol döntöttél az ecetet illetően, a sav a lényeg, így akár az almaecet, borecet, citromlé is megfelelő.
      A sav, a széndioxid felszabadulását segíti a tésztában.
      A 200 g illetve a 300 g nem elírás, az előbbi a már párolt mennyiségre vonatkozik, tehát ennyit tettem a pogácsába, az utobbi pedig a nyers káposztára.
      Valóban nem oszt, nem szoroz, picit többel, vagy esetleg kevesebbel is finom lesz.
      Szép, örömteli napokat Neked!
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
    2. Az ékezet hiányokért elnézést kérek :)

      Törlés
    3. Kedves Mági, köszönöm a kedves sorokat és a tippeket...! Most esett le a tantusz, hogy félreértelmeztem a leírást... Még nagyobb kedvet kaptam hozzá, hogy újra elkészítsem :) Én is derűs, szép napokat kívánok Neked! :)

      Törlés
    4. Melinda <3
      Minden jót kivanok!
      Bizom benne, hogy más kedvedre valót is találsz nálam :)
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
  4. Kedves Mági,
    Az ecetet esetleg ki lehet váltani száraz fehér borral?
    Köszönettel: Trixi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mági!
    A tészta összeállítása után mehet 1 éjszakára hűtőbe? És csak másnap szaggatnám, és sütném.
    Köszönettel: Trixi

    VálaszTörlés