2016. december 13., kedd

Aszalt meggyes virágporos energiaszelet (nyers). A virágporról.





A dió, mogyoró, datolya, kókuszvaj, chiamag, aszalt meggy, étcsokoládé, méz és virágpor
hosszantartó energiát ad, tápanyagokban gazdag édes élvezet.




Hosszú túrára készült. 
Szerettem volna vele menni... 
Nem lehetett.
S bár lélekben mindig vele 💓, hogy fizikailag is "elkísérjem"
ezeket az egészséges, nyers hozzávalókat gyúrtam gondoskodó szeretettel.




 A dió, mogyoró, datolya az alapja, a chiamag izgalmasan roppanós maradt,
a savanykás aszalt meggy kiegyensúlyozta az ízeket.





 Aszalt meggyes energiaszelet
 10 szelet 



Hozzávalók
70 g dió
70 g földimogyoró
100 g datolya (mag nélküli)
50 g chiamag
30 g méz
50 g kókuszvaj (szűz)
késhegynyi magas ásványi tartalmú só 
esetleg 2-3 ek víz
70 g aszalt meggy
+ a tetejére
100 g 90 %-os csokoládé
3 ek virágpor

- A megtisztított diót, mogyorót, datolyát, lágy kókuszvajat/olajat, mézet, sót 
az aprítógéppel finomra daráltam. (Ha szükséges kevés vízzel lazíthatjuk a masszát.)
- Hozzágyúrtam a chiamagot és az aszalt meggyet.
- Kisebb tepsit/tálcát folpack fóliával béleltem.
- A mixturát belesimítottam a a tepsibe kb. 6-7 mm vastagságban.
- Hűtőben kihűtöttem (kb. 1 óra).
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, majd a lehűlt keverékre öntöttem.
- Megszórtam a virágporral.
- Újra hűtöttem.




- Végül, éles késsel tetszőleges szeletekre daraboltam.
- Az utazáshoz, egyenként papírba csomagoltam.




Persze nem kell ahhoz különösebb alkalom, hogy készítsünk hasonló
 szuper, energizáló falatokat.
Bármikor jól jön a nap folyamán egy-két falat, hogy bírjuk a testi, lelki akadályokat.
Percek alatt összeállítható, abból ami kéznél van.
A datolyát cserélhetjük mazsolára, a diót, mogyorót, mandulára, napraforgómagra, tökmagra.
A chiamagot, szezámmagra, lenmagra, kendermagra, stb. stb.
A nyáron aszalt gyümölcseinket gazdaságosan használhatjuk fel (többfelé jut :). 


Lehetőségeink szerint válasszuk tiszta forrásból az alapanyagokat,
 vásároljunk vegyszermenteset, 
részesítsük előnybe a termelői mézet, virágport.




A virágporról

A virágport a méhek gyűjtik a fiatalok/lárvák táplálására.
A méhész a virágpor 10 % -ával rendelkezik, csak ennyit vesz ki a kaptárból.
Bővebben itt és itt olvashatsz róla. 
A virágpor minden életkorban értékes táplálék. 
Joggal minősítik szupertápláléknak: 
"nyersrost kivételével mindent tartalmaz, ami az élethez szükséges". 
(Idézet Dr. Szalay László/ Méhdoktor c. művéből)
A virágpor tartalmaz egyszerű (8-40 %) és összetett cukrokat, fehérjéket (7-35 %), 
szabad aminósavakat (10 %), lipidiket (3-20 %), vitaminokat (7 %), 
ásványi anyagokat (2-13 %).
Legfőbb értékét az aminósavak jelentik. A 22 ismert aminósavból, 20 félét megtalálunk benne.
Vitaminok közül kiemelkedő a B-, C-, rutin, folsav, biotin tartalma.
Ásványi anyagok: K, Ca, P, S, Cl, Mg, Cu, Mn, Zn, Co, Se, Cr, Ni, Si.
Forrás: Dr. Szalay László / Méhdoktor 1992

Segíti a szervezetet a regenerálódásban, serkenti a szellemi frissességet, 
ellenállóbbá teszi a szervezetet, javítja az étvágyat.
Élő enzimeinek köszönhetően növeli más tápanyagok felszívódását,  segíti az emésztést.
Antibiotikus hatással rendelkezik.
Serkenti a sejtek megújulását, drámaian javítja az egészségtelen bőr regenerálódását 
(ekcéma, pattanás, akné, idő előtti öregedő bőr).



Bár a méhek nem gyűjtik a belélegezhető, könnyű, lebegő virágport, 
az ehető virágporra is előfordul érzékenység, ezért a pollenre allergiások nem fogyaszthatják! 

Nem vagyok orvos, az írásom tájékoztató jellegű.
Mindenkinek saját joga eldönteni mit eszik, iszik, felelős önmagáért.







*

A kertben 3 héttel ezelőtt :)




Tél van  -a méhek most nem gyűjtenek- 
a maga idejében mindig ültessünk "mézelő" virágokat 🌻







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése