2012. november 18., vasárnap

Lilatönkű pereszke és spenót tagliatellén

 
 
Nagyon szeretem ezt az elegáns megjelenésű gombát:)




Spenót pedig, még van a kertben.
Tagliatelle pedig a kamrában.
Nagyon finomak voltak így együtt:)

 
Tagliatelle spenóttal és lilatönkű pereszkével

 


Hozzávalók
lila tönkű pereszke*
spenót levelek
vaj
olívaolaj
tengerisó
frissen őrölt bors
1 nagy csokor petrezselyem
----------------
tagliatelle tészta
----------------
pár ek tejszín
 
 
A gombát átnéztem és egy pici ecsettel lesöpörtem róla a moha és fűszálakat:) szeletekre vágtam.
A spenótleveleket szintén szemügyre vettem, a petrezselymet ollóval apróra vágtam.
A serpenyőben kevés vajat és kevés olívaolajat forrósítottam.
Rádobtam a gombát, majd sóztam és tekertem rá borsot is.
Hozzáadtam az összevágott petrezselymet.
Végül rászórtam a spenótleveleket.
Összekevertem és már készen is volt.
(Ez pár perc, semminek nincs szüksége tartósan hőkezelésre, a gombának elég annyi, hogy egy kis pörk süljön rá, a spenótlevél meg a forrótól azonnal összeesik:)
A tésztát bő vízben kifőztem, öblítés nélkül a spenótos-gombához adtam, majd néhány ek. főzőlével lazítottam.
Aki úgy szerette, annak 2-3 ek tejszínt is csorgattam rá. Tetejére némi bors került még.
Azon nyomban forrón tálaltam.

 

 
Természetesen a pereszkét helyettesíthetjük másféle gombával is:) de a vadon termő gombákat mindig ellenőriztessük szakemberrel is, hisz gombával tévedni csak egyszer lehet.



 
A kézzel készült házi tagliatelle készítését itt taglaltam:




 

 

2012. november 17., szombat

Teázzunk együtt



 
 
Galagonya, alma, citrom, fahéj, szegfűszeg, kardamom, forró víz. 10 perc. Méz.
Ennyi kell hozzá.
A galagonya pont jó, ha most szedjük.
Az alma legyen nagyon ízes, fűszeres pl. golden.
A citrom ha héjastól akarjuk beletenni, legyen kezeletlen.
 
 



 
A gyümölcsöket megmostam.
Az almát kis kockákra vágtam, a citromot is szeletekre, majd apróbbra.
Mindent egy nagy kancsóba, majd leforráztam.
 Min. 10 percet ázzon, de egész napi adagot is elkészíthetjük.
Ha mézet is szeretnénk bele, hűtsük vissza 40 fok körülire.
 
 
 
 
A friss gyümölcsből készült fűszeres teák most a kedvenceim.
Vannak ötleteim:)
 
Egészségünkre!
 
 
 
 
A Galagonyáról Erdőkóstoló Andreánál olvashatunk:)
 
A fűszerek hatásáról a nevére kattintva többet is megtudhatunk:)
 
 
 


 

2012. november 16., péntek

Szőlő "Karácsonyra"....


Tegnap leszüreteltem az utolsó tőke szőlőt.
Ne tessék hatalmas mennyiségre gondolni, 3-4 kg-ról van szó.




Ismereteim szerint fehér Delavári fajta, bár mindig Delevárinak neveztük.
 Édesapám ültette még nekem, amiért hálás vagyok, hisz így tovább tudom vinni ezt a szép hagyományt.
(Bár ma már a bortörvény rendelkezése szerint a telepítése tilos......)
 Eredetileg nem magyar fajta, de engem mégis a gyökereimhez köt.....




Édesapámnak igen sok szőlője volt, mint volt sokaknak abban az időben.
 Többek között ez a fajta, apró szemű, elég vastag héjú, viaszos bevonatú.
Mindig a tőkéken maradt egészen a fagyokig.
Amikor leszedte, az esti program a szőlőfürt kötözés volt.
A zsineg két végére egy-egy fürt szőlőt kötöztünk és a szellős, de nem fagyos kamrába Édesapám egy rúdra aggatta, pont úgy ahogy a kolbászt szokás.
Karácsonykor mindig került az ünnepi asztalra ebből a szőlőből.
Nagy kincs volt ez akkoriban, bár nekem/Nekünk ma is az:)
Tudom ma már lehet frisset is kapni, de ez más.
 Ez a szőlő, igaz most termett, de generációk "lenyomatát" hordozza magában:)
 Így tették a Szüleim, így tették az Ő Szüleik, és feltehetően előttük is.
Most így teszek én is...lehet, hogy én vagyok az utolsó a mai világban, de kitudja, ha más nem,
akkor az én Gyermekem ismerni fogja még ezt az ÍZT.
Szóval leszedtem a szőlőt: napok óta készültem rá, nagy vágyakozással a szívemben
vártam a megfelelő pillanatra.
Kosárkámba rakosgattam, de előtte a nem odavaló szemet lemetszettem (megettem),
hogy csak is a hibátlanok maradtak. 
Előző nap az eső is besegített, lemosta, bár ha nem tette volna, én sem tettem volna.
Ez a szőlő kezeletlen, nem látott még permetet, az út porától is messze van.
A konyhapultra szétrakosgattam, és egy méteres zsinegre több fürtöt kötöztem,
olyan távolságra, hogy ne érjenek egymáshoz.
A kicsike (kincses) kamránkba felaggattam a kicsinyke rúdra, amit a férjem rögzített a mennyezetre
és a Fiam készített rá kampókat.
(Imádom az ilyen családi vállalkozásokat, valami különleges érzés keríti hatalmába az embert:
az Édesapám ültette a szőlőt, a Férjem készítette a rudat, a Fiam a kampókat,
én szeretgettem a szőlőtőkét, szedtem le a fürtöket és kötöztem fel, benne vagyunk Mindannyian:)))




A felkötözött fürtök igencsak összetöpörödnek Karácsonyig, de az ízük ettől sokkal koncentráltabb lesz.
Miden szem maga lesz a csoda:)




Tegnap este párán szót váltottunk a Facebookon.
Egy kedves Hölgy elmesélte, hogy Édesanyja cukros füsttel füstölte meg régen: a cserépkályhából parazsat vett ki a szeneslapáttal. A felkötözött szőlőfürtök alatt elhúzta párszor, de előtte cukrot szórt a parázsra.
A felszálló füst, viaszos réteggel vonta be a szemeket.
Az egész beszélgetés, az áfonyás kalács bejegyzésemnél ezen az oldalon található:
 http://www.facebook.com/szeretetrehangoltan#!/groups/340434509368132/
Találtam egy érdekes írást is a "hálón" Dr.Gradvohl Edina munkája, érdemes beleolvasni, nem csak a szőlő tartósításáról szól: http://www.ookor.hu/archive/cikk/2005_3_gradvohl.pdf
Asklépios konyhája a címe és a szőlő tartósításról ezt írja:
"" Szedj le ép fürtöket,
fõzz el esõvizet a harmadára,
majd öntsd abba az edénybe, amelyikbe a szõlõt teszed.
Szurkozd be az edényt, gipszeld le, s tedd hûvös helyre, aholnem éri nap.
Bármikor megkívánod a szõlõt, frissen találod.
A vizet méhsör helyett adhatod a betegnek.
Szintén ép marad a szõlõ, ha árpával feded be.
(Hegedûs Zsuzsa és Orlovszky Géza fordítása)""






Örömmel fogadom és megköszönöm, hasonló történeteiteket.....



2012. november 15., csütörtök

Áfonyás kalács...

 
 
...koszorú? gyűrű? karika? nem tudom minek nevezzem el:) talán nem is ez a lényeg,
hanem hogy "minimalista", egyszerű, semmi faxni, úgy ahogy Édesanyám csinálta.
Alap hozzávalókkal, semmi extra.
Olyan hétköznapi kalács.


 

Kikaptam a fagyasztóból a "friss" élesztőt, csak ott volt ez a kis darab.
-  Általában nem szoktam lefagyasztani, de van biztonsági tartalék, Anyámnak is volt,
mert akkor még nem is volt szárított.  -
Langyosítottam tejet, csorgattam bele egy pici mézet és beletettem az élesztőt meg lisztet.
Amikor megtudtam keverni, megkevertem többször is.
Összekevertem a lisztet, a cukrot, pici sót, hozzáöntöttem a felhabosodott élesztőt, adtam még hozzá vizet, összekevertem, majd belepottyantottam a tojásokat, kellett még kevés liszt, végül beledolgoztam a vajat.
Meg is volt a lényegi része. 
Megmértem mindent, hogy feltudjam ide tenni, de csak is azért:)))

 
 
 
Áfonyás kalács koszorú

Hozzávalók

600 gr finomliszt
50 gr rétes liszt
50 gr cukor
1/2 mk tengerisó
1 tk méz
40 gr friss élesztő
150 gr langyos víz
200 gr langyos tej
1 db egész tojás + 1 db tojássárgája
50 gr olvasztott, de nem meleg vaj
--------------------
100 gr aszalt áfonya
3 ek tejszín (lehet vajjal v. tejjel megkenni vagy el is maradhat)




 
A 200 gr tejet meglangyosítottam, belecsorgattam a mézet.
A liszteket kimértem, majd elvettem belőle 50 gr-ot és ezt beleszórtam a tejbe.
Belemorzsoltam az élesztőt. Összekevertem, majd felfuttattam, közben néhányszor megkevertem.
A lisztekhez adtam a sót, cukrot, összekevertem, hozzáöntöttem a felfutott élesztős-lisztes-tejet és hozzáadtam annyi vizet hogy kellemesen lágy, de rugalmas tésztám legyen.
A keverőgéppel összekevertem, egyenként hozzáadtam a tojást és a sárgáját, közben a géppel dolgoztam.
 Végül beledolgoztattam a vajat.
Lisztezett felületre borítottam és jól kidagasztottam a tésztát.
Letakartam és hagytam hogy megkeljen.
Vajjal kikentem egy kapcsos tortaformát, aminek lyukas a közepe
 (24 cm átmérőjű, a lyuk pedig 8 cm).




 
A tésztát kilapogattam a kezemmel akkorára, ami majd feltekerve kitölti a sütőformám.
Rálocsoltam 3 ek tejszínt, elsimítottam rajta, majd rászórtam az aszalt áfonyát. 
Feltekertem és a formába igazítottam.
Letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra, belöttyintettem 1 dl vizet és beraktam a alaposan megkelt,
de nem túlkelt kalácsot.
30 perc alatt sült készre, 2/3 időnél letakartam a tetejét egy sütőpapírral.

Csodálatos lett:) a forma magasságának kétszeresét meghaladta a magassága.
Az állaga tökéletes.




 
Ez a kalács példa arra, hogy némi gyakorlat után nem kell feltétlenül pontos recept
(hisz a pontos recept ha nagyon ragaszkodunk tévútra is vihet*),
csak oda kell figyelni, tudjuk az arányokat, tudjuk milyennek kell lenni egy jó kalács,
vagy kenyér tésztának, jelen kell lenni annak amit csinálunk.*
Mindenki tud mesélni a Nagymamájáról vagy a  Nénikéjéről vagy az  Édesanyjáról,
aki nem mért hanem érzésre készített finomabbnál finomabb kelt tésztákat.
Hát Ők nagyon tudtak:)
 
*Kedves kezdő Barátaim!
Minden liszt más, még az azonos márkájú között is van minőségbeli különbség.
Minden sütő másképpen süt.
Hiába pontos a recept, ha nem a belső hangunkra, megérzéseinkre, megfigyeléseinkre hallgatunk.
Hát hallgassunk rájuk és recept csak legyen irányadó.


 
 
 


 

2012. november 13., kedd

Propoliszos krém. A propolisz gyógyhatásai.




 "Méztermelő Barátom" jóvoltából kiváló "méhészeti" alapanyagokhoz jutok :)
Propoliszhoz, méhviaszhoz, virágporhoz, a finomabbnál finomabb mézekhez,
amit ezúton is köszönök. 
Jó dolog az, ha az ember bízhat a Másikban :)
 Bár a mosoly mellett bizalom is jár  alapból mindenkinek, de míg mosoly mindig,
bizalom csak addig, amíg el nem veszíti a másik :) 
Mint mindent, a mézet és társait is lehet manipulálni és ha több az elvárásunk,
mint hogy édes legyen és lehessen vele mézessütit sütni,
akkor érdemes keresnünk termelőt, aki amellett, hogy "amit mond az úgy is van"
lehetséges az árban is kedvezőbbet kialkudnunk.






Ugyanakkor vannak Barátaim, akiknek ilyen-olyan bőrproblémájuk van pillanatnyilag,
kár lenne kihagynom a propoliszt az alkotásaimból. 
A propolisz csodálatos hatásairól lentebb :)
Készítettem többféle krémet: van ami egészen sűrű kenőcsszerű,
van ami finoman kenhető, s újabbakat is tervezek a későbbiekben.
Beledolgoztam szappanba, amely kényeztető finomság,
de többen tesztelik bőrbetegségek kiegészítő kezelésére.
Most egy extra szűz olívaolaj alapú krémet szeretnék mutatni.
Nagyon hatásos lett.
Könnyen felszívódik,  nagyobb bőrfelület ápolására alkalmas,
selymes tapintás, és jó illat marad utána.
Több esetben már kipróbáltuk, a gyulladt, viszkető, adott esetben pörkös bőrfelület
gyors tempóban a változás jeleit mutatta.
Mindez nem az én érdemem, hisz a propoliszról köztudott, hogy "sok mindent tud"!


Propoliszos krém



 



A krém alapját az olívaolaj képezi, amit tisztított vajjal (ghí) egészítettem ki.
Saját magam gyűjtött és macerált ligetszépe olajat, körömvirág olajat
és orbáncfű olajat adtam hozzá.
Került még bele méz, méhviasz, illetve a zsíros érzés csökkentésére kukoricakeményítő.
Az utóbbi a Narancs illóolaj illatának "stabilizálása" véget is hasznosnak bizonyult.
Tudni érdemes, hogy a végleges gyógyuláshoz a propolisz sem elegendő.
Ha problémánk van, mélyebbre kell nézni, megtalálni a kiváltó okot és megoldani.
A félelmeket, haragot, dühöt, keserűséget el kell engedni és minden esetben megbocsájtani
 annak aki úgy véljük vétett ellenünk.





  Megjegyzés


Ha Valaki szeretné a Propolisz tinktúrát krémként felvinni a kívánt bőrterületre,
de nem áll módjában ennyiféle finom olaj, vagy egyszerűsíteni szeretné,
szívesen állok rendelkezésére, segítek a meglévő készleteiből elkészíteni saját krémét.
Ebben az esetben írjon Nekem:)



 A Propolisz gyógyhatásai

Pro-polisz = város előtt, ógörörg eredetű szó.
Metaforikusan "őr"-t jelenthet, amely jelen esetben védi a méhállamot, méhcsaládot.
Arisztotelész, a "fák könnyé"-nek nevezte, magyarul méhszuroknak is hívják.
A méhszurok (propolisz), a méhek tömítő, ragasztóanyaga, melyet a növények mézgásanyagából, rügyek (nyár, nyír, tölgy, tűlevelűek, fűz, éger, gyertyán, szil, berkenye, gesztenye, cseresznye,
szilva, benge, stb. ebből is látni, milyen összetett:) ragadós váladékából gyűjtenek össze.
A kaptár repedéseinek betapasztására, a egyenetlen fal bevonására,
 minden idegen dolog bevonására használják.
A propolisz színe ált. sárgásbarna, márványozott, illata az ámbrához hasonló, ph. = 3,5-4.

A propolisz összetétele
A legnagyobb alkotórésze a Flavonoidok.
Tartalmaz B-1, B-2, B-6, C-, E-vitamint, nikotinsavat,
Aminósavakat, enzimeket, cserzőanyagokat, festékeket, illetve ásványi elemek tárháza: Kálium, Nátrium, Magnézium, Alumínium, Foszfor, Silicium, Kobalt, Kén, Cink, Nikkel megtalálható benne.
Tudni kell, hogy minden vidéknek meg van a saját propolisza ami arra a tájegységre jellemző beltartalommal rendelkezik.
Illóolajtartalma 0,3 - 2,1 % között változik.
A méhek maguk gyűjtik, hordják, készítik, maguknak:)
A növényi eredetű balzsam a kaptárban alakul át propolisszá.
A faodúban élő méhek a lakás csinosítására, rendben tartására, formázására is használják (egyenetlenségek kitöltésére, a röpnyílás szűkítésére:),
de elsősorban minden esetben a fertőtlenítés, a cél.
A propoliszt a méhészek begyűjtik, tisztítják, majd hozzánk, alkoholban oldott formában,
vagy különböző készítményekben jut el.

A propolisz hatásai
Antibakteriális (baktérium elleni), antivirális (vírus elleni),
antimikotikus (gombásodás elleni), fekélyesedést gátló.
Fájdalomcsillapító.
Regeneráló.
Öregedést lassító.
Vizelethajtó, epehajtó, vérnyomáscsökkentő, daganatellenes.
Immunrendszer serkentő, antioxidáns.
A természetes bélflórát nem károsítja (sőt!), ellenjavallata nincs, kivétel az egyéni túlérzékenység!!!
A propoliszt és készítményeket széles körben alkalmazza az orvostudomány:
az orr-fül gégészettől kezdve, a belgyógyászat, a bőrgyógyászat, a mozgásszervi területek.
Természetesen a kozmetika ipar is felfedezte.
Gyulladt, pattanásos bőr kezelésére ugyanúgy alkalmas, mint a égési hegek kezelésére.
Készítenek belőle fogkrémtől kezdve, sampont, habfürdőt, hintőport, a legkülönfélébb krémeket.
Az állatgyógyászatban és a növényvédelemben is elismerik jótékony gyógyító hatását.

Felhasználási formái
Legismertebb a propolisz tinktúra, ez egy alkoholos kivonat, használható belsőleg és külsőleg.
Külsőleg használható:
nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya-, bőrgyulladások, gombás betegségek kezelésére.
Horzsolások, vágások kezelésére/fertőtlenítésére.
Ízületi fájdalmakra, gyulladásokra.
Erős hámgyógyító hatása van.
Viszketés esetén is bevethetjük.
A tyúkszemre is kenhetjük.
Belsőleg:
 légúti betegségek esetén, megfázás, torokfájás, de a szájban lévő sebeket is ecsetelhetjük vele. Gyomorfájdalmaknál, fertőző betegségeknél is hasznos társ lehet.
A menstruációs ciklus tüneteit enyhíthetjük vele.
Prosztata gyulladás kiegészítő szere.
( Információt Dr. Szalay László: Méhdoktor c. könyvéből vettem)
A propoliszt is lehet túladagolni!
Ismert a propoliszra való túlérzékenység, okozhat allergiás tüneteket.
Ezekre is figyeljünk oda és bizonytalanságunk esetén kérjük szakember segítségét.







2012. november 12., hétfő

2012. november 10., szombat

Vajas kifli





...ha csak ennyit ír le az ember, akkor minimum három dologra gondolhat a másik:
- vajat kentem a megsült kiflire
- vajat gyúrtam a kifli tésztájába
- vajat kentem a nyers kiflitésztára.
Most az utóbbiról van szó.






Amikor kigondoltam, még nem tudtam mi sül ki belőle, szó szerint sem:)
Csak egy gondolat volt a fejemben: vajas kiflit fogok sütni.
Majd bekevertem az élesztőt, amikor az felfutott, tovább készítettem a tésztát, a vajat megolvasztottam
és itt jött az újabb gondolat (gyakrabban gondolkodom:) mi volna,
ha nem a tésztájába tenném a vajat, hanem rákenném a tésztára, mielőtt feltekerem kiflinek.
A gondolatot tett követte, de előbb megkellet várnom, amíg megkel.
Most pedig a recept.





Vajas kifli a repülős-ropogós :)


Hozzávalók
150 g rétesliszt
500 g finomliszt
210 g langyos tej
35 g friss élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
170 g víz
+
50 g vaj



- Kimértem a liszteket a finomlisztből (a tetejéről) elvettem egy tálkába 50 g-ot (5 ek),
hozzámorzsoltam az élesztőt, hozzácsorgattam a mézet
és hozzáöntöttem a meglangyosított tejet.
 Összekevertem és hagytam, hogy felhabosodjon (10 perc),
megkevertem és újra vártam amíg habos, krémes egyveleg lett belőle (15 perc).




...éppen összekevertem                                        1x felhabosodott, megkevertem                                            2x  habos           

- A lisztekhez kevertem a sót, majd beleöntöttem
a vizet és a felhabosodott élesztős masszát.
- Összeállítottam a tésztát.
A munkapultra lisztet hintettem (1 tk) és ráborítottam a tésztát.
Kezeim melegével átgyúrtam, mindaddig míg fényes, hólyagos lett a kedves (4-5 perc).
- Letakartam egy lábossal**, ami kb. 2x és kicsivel nagyobb, mint a tésztacipóm.
Amikor megemelkedett a lábos levettem róla,
(mert ugye duplájára kelt a tésztám, milyen egyszerűen lehet tudni, mikor kelt duplájára :)
 a cipót pedig szeretetteljesen kilapítottam és
nyújtófával kb. 50-60 cm átmérőjű körré nyújtottam.
A langyos vajat, rákentem a kinyújtott tésztakorongra, majd 12 felé vágtam.
A végüket picit bemetszettem, majd kiflinek tekertem.






Sütőpapíros tepsire sorakoztattam.
 Letakartam a tepsiken és hagytam, hogy pihenjenek (keljenek)
amíg a sütő bemelegszik (200 fok, légkeverés).
Mindkét tepsit egyszerre beraktam, majd 13 perc elteltével megcseréltem: ami alul volt felülre,
 illetve fordítva, a sütő hőmérsékletét pedig lekapcsoltam.
(Tehát, azt a kapcsolót amivel a hőmérsékletet állítom be, ugyanis itt már nem kell,
 hogy tovább melegítsen, a 200 fok, de még a 190 is bőven jó.)
Mielőtt beraktam őket, és miután megcseréltem a tepsiket,
hideg vízzel bespricceltem a tetejüket.
Összesen 20 percig sültek.
A sütő ajtaját kinyitottam és a kifliket bent hagytam, hogy így hűljenek ki.


Megjegyzés


- Eszembe jutott, hogy Édesanyám a kelt tészta fölé, gyakran (régen mindig?) lábost borított.
 Tehette ezt azért, mert nem volt műanyag, nem volt kelesztő tál.
Továbbá, a lábost meg lehet picit langyosítani, majd ha kell még betakarni,
így lehet a 20 fokból, többet csinálni.
A lábost forró vízzel átöblítettem, majd eltöröltem
(csöppet belül nedves maradt, ami ugye a kelt tésztánál kívánatos)
 és így borítottam le, majd rádobtam egy tiszta konyhai törölközőt,
ami kicsi, a kéz törlésére szolgál, így ez, kettéhajtva borította be a lábost.
A hőmérséklet így ideális: párás, 25 fok körüli.
Mindig, mindenért hálát érzek Anyám iránt,
de az ilyen pillanatok eszembe juttatják, mennyire jó nekem :)

Ha Valaki ezt kipróbálja, arra vigyázzon ne legyen forró az edény, csak is az a cél,
 hogy ne fázzanak az élesztőgombák,  jobb kedvük legyen szaporodni :)
Akkor érdemes erre a megoldásra gondolni, ha a levegő hőmérséklete nem éri el a 23-25 fokot.

- A tészta összeállításához egyszerű, a legtöbb háztartásban fellelhető keverőgépet használok.
- A konyha ahol dolgoztam 20 fokos.
- A kifli vízzel való spricceléséhez, egyszerű a virágok párásításához használatos flakont használok.

Ezt a kiflit, annak ajánlom elkészíteni, aki pl. egy forró leveshez szeretné tálalni
vagy csak úgy valamivel eleszegetni, valamit rákenni stb.
A kifli ropogós, nagyon is! és leveleire esik szét.
Másnap én ebből a kifliből készítettem szendvicset, nagyon gusztusos volt,
de elég nehéz volt egyben tartani :)
Szóval ez nem a szendvicsnek való kategória és
annak sem ajánlom, aki pihe-puha foszlós kiflire vágyik,
csak úgy mondom....