2019. január 27., vasárnap

Stíriai metélt (klasszikus)





Vaníliás, túrós, tartalmas második fogás, vagy akár sütemény. 
Sokan keverik a vargabélessel, de igazából csak a hozzávalók hasonlók,
 a kivitelezés nagyon más.




Amíg a vargabéles, akár száraz tésztából is készülhet, 
addig a stíriai metélt lényege a kézzel készült tészta, amibe a túrót belegyúrjuk.




Stíriai metélt 

Hozzávalók

tészta
500 g áttört túró
100 g tejföl
2 db tojás
csipet só
1 ek nádcukor(demerara)
200 g rétesliszt

öntet
3 db tojás szétválasztva
300 g tejföl
70 g nádcukor
csipet só
70 g teavaj
2 ek házi vaníliás cukor

 + ízlés szerint:
 mazsola
reszelt citrom héja v. narancshéj (kezeletlen héjú v. bio)


Ez, nem a gyorsan dobjunk össze valamit kategória, de megéri megcsinálni, 
és jó szervezéssel nem is vészes az elkészítési ideje.
Három tálat készítettem ki a hozzávalóknak.
Az egyik tálba elkészítettem a tésztát,
 a másodikba az öntet került, 
a harmadikban, a tojásfehérjét vertem fel.





Menete
- Elkészítettem a tésztát:
A túrót a tálba öntöttem, hozzáadtam a tejfölt, a tojásokat (2), a cukrot, a sót 
és botmixerrel krémesre turmixoltam. 
Fakanállal hozzákevertem a lisztet. Félretettem.
- Feltettem a vizet a tésztának.
- Míg a tészta pihent, a víz forrósodott, szétválasztottam a tojásokat. 
A sárgáját habosra keverem a cukorral, majd fakanállal hozzákevertem a sót, 
a vaníliás cukrot és a tejfölt. Félretettem. 
A sütőtálba beleszeleteltem a vajat.
A sütő bekapcsoltam. (180 fok)
- A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtottam és széles metélt nagyságúra felmetéltem.
- A lobogó forró vízben, négyszeri adagban megfőztem.
(Gyorsan megvan, amint feldobja a víz, plusz 1-2 perc.)
Szűrőkanállal kiszedtem, lecsöpögtettem és a vajra raktam.
Átforgattam, hogy mindenhol bevonja a vaj.




- A tojásfehérjét habbá vertem és hozzáforgattam a sárgahabhoz. 
Az egészet ráöntöttem a metéltre, majd óvatosan megforgattam a tésztát.
- Az előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütöttem.







Finomra őrölt nádcukorral meghintve, a nyáron eltett bogyós gyümölcsökkel tálaltam.




Megjegyzés

- A tésztába, öntetbe reszelhetünk citromhéjat.
- Szokás a tészta közé mazsolát szórni. 
Ebben az esetben a mazsolát mossuk meg, majd áztassuk be az elején.
- Tálalásnál, kínálhatunk mellé gyümölcsöt, kompótot, öntetet, lekvárt, sodót.


*


A demerara nádcukorról (csak mert szeretem).
Úgynevezett nyers cukor, 
a frissen aratott cukornád levéből elpárologtatással készül.
Természetes melasztartalma megmarad, amitől malátás, karamelles az íze.
Forrás: itt, itt, itt. 

Az általam vásárolt demerara nádcukor fair trade kereskedelemből származik.
Fair trade = méltányos kereskedelem.
Nem kizsákmányolással, környezetbarát módon előállított termék.


*

A recept -bár némileg módosítottam-  Horváth Ilona szakácskönyvből való.




A fotókat  -egy kivételével-  másnap készítettem.


Az egy kivétel, még langyosan...

Szeretetrehangoltan:





7 megjegyzés:

  1. Nagy, nagy kedvencem Horváth Ilonától. Köszönet a közreadásért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Holdgyöngy 🌸
      Nagyon, nagyon szívesen!

      Törlés
  2. Olyan sok féle finomságot mutatsz, nagyon köszönöm! <3 Nagyon szeretném megcsinálni, elkészíteni! Kedvet kaptam hozzá. Nagyon étvágygerjesztő ! :) Esetleg a tojás sárgája helyett tudnál ajánlani mást? ( Ádi miatt ) :) Vagy kevesebb sárgájából is ugyanilyen finom? <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva Erdős 🌷
      Nem ismerted kedves Éva?
      Nincs tapasztalatom, hogy működik-e, de a tésztába tegyél egyet, vagy őrölt lenmaggal v. chiamaggal kiváltható a tojást. 1 ek mag 3 ek víz = 1 tojás.
      Az öntetnél pedig tehetsz a tojássárgája helyett banánt. 1/2-1 banán = 1 tojás. A fehérjét az aquafabával tudod kiváltani. Ez a csicseriborsónak v. a babnak (konzerv) a leve. Ugyanúgy fellehet verni mint a tojásfehérjét. (Már hónapok óta készülök megírni, több dolgot készítettem már vele, lehet hidegen és sütni is.) Ha az utóbbival van kérdésed, írom bővebben.
      Én úgy csinálnám, hogy a felnőtteknek a recept szerint, a gyerekeknek meg egy cuki édes tálkában a módosítás szerint, magasan, banánosan.
      Mit szólsz?

      Törlés
    2. Magvasan 😉 banánosan.

      Törlés
    3. Nagyon, nagyon köszönöm a tartalmas segítséget, így fogok eljárni! :) Már szívesen megkóstolnám, jövő héten sort is kerítek rá! Ádi és mi is szeretni fogjuk, az biztos!

      Törlés
    4. Éva Erdős 🌹
      Szívesen, örömmel!

      Törlés