2018. október 14., vasárnap

Waldorf saláta





Mikor máskor lenne itt az ideje a Waldorf salátának, ha nem ősszel.
Most szüreteljük az almát, potyog a dió és a zellergumók is szép nagyra nőttek. 
Igazi őszi finomság következik 🍎🍏




A Waldorf saláta  (nincs köze a Waldorf iskolához),
nevét a New Yorkban található Waldorf hotelről kapta.
125 évvel ezelőtt Oscar Tschirky egy jótékonysági bálra készítette.
A klasszikus receptben csak kockára vágott zellergumó és alma szerepelt, majonézes öntettel.
Később -1920 környékén- már a dióval került feljegyzésre.
Napjainkban számos variációval találkozhatunk: 
aszalt gyümölccsel (mazsola, datolya) gazdagítva, 
(vagy/és) sajttal, sült, főtt hússal gyarapítva.
Néha magam is szoktam kockára vágott sajtot hozzáadni, most szőlőt.
Az öntet is lehet többféle:
- lehet házi majonéz
- jóféle majonéz felvert habtejszínnel lazítva
- a jóféle majonéz joghurttal könnyebbé téve
- csak joghurttal tálalni
vagy
vegán majonézzel készíteni.
Így is úgy is finom. 
Arra viszont figyeljünk, hogy ebben az esetben az öntet csak arra szolgál, 
hogy "fátyolosan" bevonja a zellert, gyümölcsöt.
A Waldorf salátát salátalevélen szokás tálalni.




Waldorf saláta

Hozzávalók

1 db nagyobb zellergumó
3 db nagyobb alma
2-3 marék pirított dió
 1 db citrom 
1-2 marék szőlő (nem szükséges)
Öntethez
3-4 ek. majonéz (itt és itt)
100 g joghurt 
frissen őrölt bors
Tálaláskor
salátalevél

- A dió gerezdjeit kettétörtem és száraz serpenyőben illatosra pirítottam, félretettem.
- A héjától megtisztított zellergumót gyufaszál vastagságúra vágtam 
és azonnal facsartam rá citromlevet.
Összeráztam, hogy mindenhol bevonja, ne barnuljon meg.
- Az almákat megmostam, szárazra töröltem, kisebb kockákra vágtam,
és szintén meglocsoltam citromlével (szintén vonja be az almakockákat a citromlé).
- A szőlőt megmostam, megszárítottam és leszemeztem.
- Az öntetet elkészítettem.
- Összeállítottam a salátát.








Jó étvágyat!




Megjegyzés

- Vásároljunk kezeletlen héjú vagy bio citromot, ma már szinte mindig lehet kapni.
- Érdemes több diót pirítani, kihűtve üvegbe zárni. Hűvösebb helyen sokáig eláll.
Így plusz munka/idő nélkül bármikor megkoronázhatjuk vele a salátáinkat, desszertjeinket.







A kertemben (10.12.)







2 megjegyzés:

  1. Koszonom a recetet!! tegnap elkeszitettem, annyi modositassal, hogy nekem pekan dio volt itthon es minden egyeb.
    Fincsi volt!!:)

    Nagyon szepek, "ennivaloak" a kepeid:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Agnes. 🌹
      Pekán dióval is fincsi lehetett, remek ötlet.
      Köszönöm szépen a szép szavakat!
      Gyönyörű őszt kívánok 🍁

      Törlés