A családomban három férfi született márciusban.
Ezt a tortát, a közös ünnepi ebédre készítettem.
Nagyon tömény :) igen vékonyka szelet elegendő belőle.
A recept kevés változtatással a Tortaiskolából átvéve, ahol további remek recepteket,
trükköket, praktikákat tanulhatunk, érdemes ellátogatni.
Köszönöm a receptet! 💐
Az eredeti tortát 🎂 Auguszt Elemér elismert cukrász születésnapjára készítették
🌹 Violetta oldalán azt is megtudhatjuk hányadikra.
A torta igen összetett, kissé időigényes,
de cukrászvégzettség nélkül is könnyedén elkészíthető.
de cukrászvégzettség nélkül is könnyedén elkészíthető.
Kétféle piskóta (dobos és sand), csokoládé ganache, marcipán,
kávés habos krém és kakaópor. Hm. nagyon finom.
A kevés változtatásról
Vegetáriánus vagyok, szerettem volna az ünnepelés során a tortát megkóstolni,
ezért a krémhez szükséges zselatint, algára, azaz agar-agarra cseréltem.
Amennyiben erre a változtatásra nincs szükség, javaslom az eredeti leírás szerint dolgozni,
mert az agar-agar beledolgozása nehezebb.
Kávés marcipános csokoládétorta
22 cm-es formában sütve
Hozzávalók
Dobos piskóta
50 g tojássárgája
50 g tojásfehérje
50 g porcukor
50 g finomliszt
10 g olvasztott vaj
Sand piskóta
100 g tojássárgája
50 g egész tojás
70 g kristálycukor
70 g finomliszt
45 g olvasztott vaj
Csokoládé ganache
500 g 72 %-os csokoládé
250 g habtejszín
Marcipán
Bella % marcipánt (Aldi) használtam
Kávés krém
500 g habtejszín
50 g porcukor
1 adag ristretto felére beforralva ☻
agar-agar
Díszítéshez
kakaópor
Hűen követtem az elkészítés menetét:
1) Ganache
A tejszínt felmelegítettem, az összetördelt csokoládé belerakosgattam, és
kézi habverővel krémesre kevertem.
Kihűtöttem.
A sütőt bekapcsoltam 160 fokra, alsó-felső sütésre állítottam.
A kapcsos tortasütőbe pedig beleszabtam a sütőpapírt.
2) Sand piskóta
A vajat megolvasztottam, félretettem.
A tojásokat elkevertem a cukorral és vízgőz felett felmelegítettem.
A ajánlott hőmérsékletet hőmérő nélkül tapintással ellenőriztem.
Amikor már a kezemnek kellemetlen meleg volt a massza, jónak ítéltem :).
Ekkor géppel/habverővel addig vertem, míg kb. négyszeresére növekedett.
Beleszitáltam a kimért lisztet, majd belecsorgattam a meleg vajat,
és "teátrális" mozdulatokkal összedolgoztam.
Belesimítottam a tepsibe és megsütöttem.
Rácsra tettem, hagytam kihűlni.
3) Dobos piskóta
A sütő hőmérsékletét 180 fokra feljebb vettem.
A vajat megolvasztottam, félretettem.
A tojásokat szétválasztottam.
A fehérjét a fele cukorral kihabosítottam,
másik tálban a sárgáját a másik fele cukorral szintén.
A két habot óvatosan összeforgattam, majd hozzáadtam az átszitált lisztet,
végül az éppen csak langyos vajat.
Határozott, könnyed mozdulatokkal összekevertem, összeforgattam
és belesimítottam a közben kihűlt és új sütőpapírt kapott formába.
Sütőbe toltam és ezt is készre sütöttem.
(Figyeljünk, hogy a kétféle piskótának eltér a sütési hőmérséklete és a sütési ideje!)
A formából kivettem, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
4) Kávés krém
Az agar-agart a gyártó javaslata szerint előkészítettem.
A bivalyerős ristrettót felére beforraltam.
A habtejszínt a cukorral felvertem, majd összedolgoztam a hozzávalókat.
5)
a) A lehűlt ganache-t kémessé habosítottam.
b) A marcipánmasszát két réteg folpack fólia között a kívánt méretre nyújtottam.
A túllógó széleket levágtam.
Félretettem.
c) A marcipánmaradékból picike golyókat formáztam.
Szállításra várva :) |
6) Összeállítás
- A kapcsos tortasütőmbe (aljára sütőpapírt tettem)
belehelyeztem a kihűlt Sand piskótát.
- Rákentem a párizsikrém felét.
- A marcipánt ráterítettem.
- Rákentem a párizsikrém másik felét, de
egész keveset hagytam a díszítéshez.
(A félretett pici marcipángolyókat bevontam vele.)
- Ráborítottam a dobos piskótát.
- Ráhalmoztam a kávés habot.
Megszórtam a kakaóporral és díszítettem a marcipános csokoládégolyókkal.
Hűtőben kihűtöttem.
Másnap tálalás előtt, a tetejét kevés kakaóporral újra meghintettem...
Másnap tálalás előtt, a tetejét kevés kakaóporral újra meghintettem...
A kertben:
Kaukázusi nefelejcs
Krókuszok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése