2013. november 18., hétfő

Paradicsomszószos brokkoli tésztával



Amíg a tészta megfő, kész a rávaló is. 




A piac tele van ropogós brokkolival. 


 


400 ft/kg. Egy nagy fej nincs 1 kg. 
Így megengedhetjük magunknak, hogy heti rendszerességgel kerüljön az asztalra, 
nem csak mert egészséges, hanem mert finom.
Persze ha minden héten brokkoli krémlevest készítünk  -még akkor is ha igen sokféleképpen tudjuk-  ráun a család. A tejszínes, sajtos vonulat is maximum havonta kerülhet asztalra. 
Így bizony érdemes új ötletekkel előrukkolni, amely passzol a brokkoli markáns ízével.
Paradicsomosan készítettem. 
Természetesen már nem friss paradicsommal, hanem nagyon sűrű paradicsomszósszal.
A paradicsomszósz saját termék, a nyáron zártam üvegbe.
 Nem került bele semmi a paradicsomon kívül, de abból nagyon sok, a sűrűjéből.
Igaz nem írtam külön róla a blogon, de majd jövőre.
Amennyiben nincs saját sűrű paradicsomkrémünk, szószunk, akkor paradicsomlével is készíthetjük, 
de akkor ne tegyünk vizet hozzá, vagy a paradicsomlét előbb sűrítsük be.
A másik, hogy veszünk paradicsomkrémet, az a..i-ban kapható tubusos szerintem egy jófajta.




Paradicsomszószos brokkoli tésztával

Hozzávalók
1 fej nagyobb brokkoli
3 dl sűrű paradicsomszósz (helyette 1 üveg paradicsomlé vagy 1 tubus paradicsomkrém)
1/2 fej fokhagyma
olívaolaj (vagy olaj)
só (tengeri)
frissen őrölt bors
saját összeállítású szárított fűszerkeverék, amit én "olasz"nak neveztem el,
 (helyette kedvenc hozzáillő fűszerünk)
500 g tészta (most mini makaróni/barilla)




A vizet forrni tettem a tésztának.
A brokkolit kicsi rózsákra szedtem (tényleg kicsi).
A fokhagymát tisztítás után lapokra vágtam (hosszában).
A kuktába olívaolajat löttyintettem, a forró olajba dobtam a fokhagymát, majd rögtön rá a brokkolit.
Keverve megpirítottam kissé (nem barnára). Fűszereztem. 
Rákanalaztam a sűrű paradicsomot, majd kevés vizet öntöttem rá és készre pároltam.
 Ez azt jelenti hogy nem szétfőztem, hanem kissé roppanós, de ez is ízlés dolga.
 Közben a tésztát megfőztem, leszűrtem, a főzővízből egy pohárral felfogtam.

A kedvünk szerint megfőtt forró tésztát, öblítés nélkül,  a paradicsomos brokkolis szószba öntöttem, összekevertem, megízleltem, majd tálalásig (pár perc) a kukta fedelét rátettem, 
hogy a gőzben tökéletesen összebarátkozzanak azok ott bent.
(A kukta nem elhagyhatatlan kellék, de amióta megvan én napi szinten használom, mert megkönnyíti az életemet, lerövidíti az időt, tökéletesen légmentesen zár és még sorolhatnám miért.)




Tálalásnál lehet rászórni parmezánt vagy más sajtot. 
Nálunk általában a Férfiak alaposan megszórják, én ritkán, akkor sem alaposan.








7 megjegyzés:

  1. Nálunk ugyan elég drága a brokkoli, múlt héten 700.-Ft-ért vettem kilóját, de azért elég gyakran veszek.
    Ez a recept nagyon érdekes, és bár a férjem nem ugrik a paradicsomos ételekért, egyszer ki fogom próbálni! (Legfeljebb egyedül eszem meg mindet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maris <3 elképesztő különbségek vannak árakban. Ez piaci ár, szombaton ennyiért vettem, de előtte is ennyi volt. Ezért a brokkoli is a rendszeres listán van, mint a káposzta, kelkáposzta, karfiol, póré, sárgarépa, zöldség, cékla meg a zellergumó (a kertből még ki sem szedtem). Így most lehet egy kicsit jobban spórolni :) Nekünk nagyon tetszik ez a paradicsomos változat, de alapból szeretjük a paradicsomos dolgokat. :)

      Törlés
    2. Drága Marisz <3 lemaradt a "z" betű :) Ölelés Neked!

      Törlés
  2. Csudajo!!! Otletes, es biztos nagyon finom is! Ugyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat készítettél - a brokkoli nagy kedvenc nálunk is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági <3
      Szerintük illik hozzá ez a paradicsomos ízesítés (is)...

      Törlés