2012. augusztus 10., péntek

Szederlekvár agar-agarral Xukorral tartósítószer nélkül



Sokan vannak akik nem fogyaszthatnak répacukrot és sokan vannak akik nem akarnak.
A Barátaim között is vannak jónéhányan. Miattuk készítettem Xukorral és agar-agarral, na és természetesen magam miatt:)




Tartósítószert nem tartalmaz, aki figyelemmel kíséri a bejegyzéseim, az tudja, én szinte sosem használok tartósítószert. Ritkán, de vannak kivételek: pl. a csalamádét Édesanyám receptje szerint készítem és abba kell, de kérem az nosztalgia:)
Na és a dzsemfix sem nevezhető tartósítószermentesnek.
Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítő.
Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni.
Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot.
Reform/bio-boltokban kapható.



Szederlekvár

Hozzávalók
600 gr szeder
150 gr Xukor*
1 tk agar-agar ( Leker's)
1 db kezeletlen citrom héja

A szeder a kertemben termett, így elégnek tartottam csak egy szűrőn át leöblíteni.




Felmelegítettem, a 3/4-ét összetörtem az 1/4-ét egészben hagytam. Hozzáadtam a xukrot, kevertem, forrásig melegítettem. Közben az agart elkevertem egy kortynyi vízzel, majd a forró léből tettem hozzá, végül az egészet a gyümölcshöz kevertem. 2 percig forraltam, forrón tiszta üvegekbe töltöttem a lekvárt és száraz dunsztban hagytam kihűlni (bebugyoláltam egy konyharuhába, majd egy takaróba és mindenestől egy kosárba tettem).



* Nyírfacukor a Naturecookta terméke, a biobolt forgalmazza, "szeretet12" kóddal
10 % kedvezménnyel vásárolható.








12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nem erdei, de természetes házi:)))
      Köszönöm.

      Törlés
    2. Én voltam álnéven, azért írtam a nem erdeit, rossz helyen voltam bejelentkezve.

      Törlés
    3. Akkor is köszönöm, elismerő szavaid Andrea, de képzeld ma egy csomó erdeit ettem, mert Visegrádon túráztunk és nagyon sokszor voltál eszemben, na meg emlegettelek is:)))

      Törlés
  2. Szederből lekvárt még nem készítettem, jó lenne egy kis adagot kipróbálnom. Újra csodásak a fotóid:-)
    Ez a vásárlási ajánlat határon túlra is érvényes?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)
      Hajni, sajna nem tudom, Vác környékiek, de megér egy emailt. Bio minősítésű (lényeg, hogy nem vegyszeres) és nagyon finom, kóstoltam.
      Van más ötletem is:)))

      Törlés
  3. Nagyon elegáns a fotó,a szederlekvárt pedig szeretem:)

    VálaszTörlés
  4. A szeder is a kedvencem:) Örülök, hogy feltetted, mert szilva és alma lekvárt készülök főzni és agar-agarral szeretném elkészíteni, már meg is vettem. Ezek szerint működik, sok angol nyelvű oldalon láttam, de még sosem próbáltam. Egy helyen azt olvastam, hogy nem áll el olyan sokáig, de én nem hiszem el, szerintem, ha be van dunsztolva, minden tiszta és csíramentes, akkor ugyanolyannak kell lennie, mint más lekvárnak.Neked van már vele tapasztalatod? Csodás, tevékeny hétvégét kívánok Neked:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia drága E.!
      Ezt egy éve készítettem :) nem romlott meg :) mást is készítettem már vele, pl. a sárgadinnyelekvárt, van még belőle, az sem romlott meg.
      Az lehet, hogy az almához nem is kell Neked, hisz az maga a pektin, nagyon jól sűrűsödik, persze attól függ hogyan szeretnéd.
      Szóval a tapasztalatom, hogy nem romlott meg :) 1 év alatt. Én is úgy gondolom, ahogy Te, ha tiszta és csíramentes, miért romolna meg az algától (?)
      Köszönöm jó kívánságaid, hasonlókat kívánok :) jó lekvár befőzést és pihenést, kikapcsolódást Nektek!
      :)

      Törlés