2012. augusztus 1., szerda

Sült töltött pritaminparika (húsmentes)


Töltött paprika: ahány ház, annyi szokás és ha még azt is hozzávesszük, hogy hányféle paprikát, hányféle dologgal lehet tölteni, akkor a variációk száma megszámlálhatatlan:)
Ebben az esetben, pritaminpaprikát töltöttem, egyszerű fűszeres rizzsel.
Sajttal a tetején sütőben sütöttem.




Sült töltött pritaminparika





Hozzávalók
5 db nagy pritaminpaprika
250 gr kerekszemű rizs
1 db hatalmas sárgarépa
100 gr Gauda sajt
1 db nagy lilahagyma
1 marék oregánó (citromos)
100 gr zöld olajbogyó
tengerisó
frissen őrölt bors
citromhéj
50 gr vaj




A paprikák magházát egy éles hegyes késsel kivájtam.
A rizst előfőztem, sóval és babérlevéllel ízesítettem, majd langyosra hűtöttem.
A sárgarépát a nagylyukú reszelőn lereszeltem. A lilahagymát felaprítottam. A sajtot lereszeltem.
Az oregánó leveleit lecsipkedtem.
A rizst összekevertem az előzőekben felsorolt hozzávalókkal és belekevertem az olajbogyót is.  Szórtam még rá sót és tekertem rá bőségesen borsot. Reszeltem rá egy kevés citromhéjat.
A töltelékkel megtömködtem a paprikák "hasát".
A töltelék tetejére egy darabka vajat tettem és reszeltem rá sajtot.




200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem. A paprika roppanós, a töltelék is pont jó.




Megjegyzés
- Igaz a töltelékhez elég ez a rizs mennyiség, de én 500 gr-ot főztem. A maradék rizst "fellazítottam" 3 db hatalmas, kockákra vágott paradicsommal és egy félérett paradicsommal, adtam hozzá még egy fej lilahagymát. Még olajbogyót és még egy marék oregánót. Nyakonöntöttem egy kupica olívaolajjal, sóztam, tekertem rá borsot és összekevertem. Ez volt a köret.




Egy másik töltött paprika:




4 megjegyzés: