2012. július 1., vasárnap

Rumos meggy, Xukros meggy

Egy, megérett a meggy,
Kettő, ...le is érett.



 
- Került a fagyasztóba, magozva, néhány dobozkával.
- Magozva, szétterítve az aszalón, rábíztam a Napra, hogy készítsen belőle, extra gyorsasággal egy csekély mennyiségű aszalt meggyet :-)
- Tettem el üvegben, magostól, kevés Xukorral és tettem el magozva, cukorral és rummal.
Egyik sem kapott tartósítószert.

Rumos meggy




Hozzávalók
meggy
cukor
rum
víz

A meggyet többszöri mosás, tisztítás után kimagoztam és a tisztára mosott üvegekbe raktam. Az alját néhányszor a tenyeremhez ütöttem, hogy összetömörítsem. A telipakolt 2 dl-es üvegben a meggy tetejére 2 x 1 púpos teáskanál cukrot tettem és 2x1 teáskanál rumot, púp nélkül. Egy kevéske tisztított vízzel felöntöttem, éppen csak az üveg 3/4-ig. Rácsavartam a kupakot és fazékba raktam. A fazékba alulra néhány réteg papírtörölközőt tettem, arra állítottam az üvegeket. Felöntöttem pont addig vízzel, mint az üvegekben a folyadékszintje. Rátettem a fedőt, felforraltam, majd ettől számítva 10 percig forraltam. A vízben hagytam kihűlni.
Van még a kamrában 2010-es készítésű: akkor érettebb volt a meggy vagy lédúsabb,
mindenesetre akkor vizet nem is tettem rá, elég volt a saját leve, meg a rum.
-------------------------

Meggy befőtt 




Meggy, Xukor, víz, citrom.

Szinte ugyanúgy készült:
A meggyet többszöri mosás után, nem magoztam ki, hanem maggal együtt 7 dl-es üvegbe potyogtattam. A tenyeremhez ütögettem, hogy összetömörítsem. A meggy tetejére 3 ek Xukrot raktam, a citrom levéből 1 evőkanállal és felöntöttem vízzel, nem teljesen tele, a nyakáig.
Rácsavartam a kupakot és a fent leírt módon dunsztoltam, csak forrástól számítva
 10 perc helyett, 15 percig.

7 megjegyzés:

  1. Legszívesebben megfognám, megszagolnám, aztán persze megenném!:-)

    VálaszTörlés
  2. most ha azt mondod, ebben a dögmelegben befőzőcskéztél: falnak megyek:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katalin, igen, igen, de kérlek ne menj falnak :-)
      Befőzőcsézkem még 40 kg "Isten adománya" minőségű barackot, mert van és a nagy melegben hirtelen megérett. Befőzöm, mert másnak nincs ilyen és én ezt adom ajándékba. Meg málnát :-)
      Viszont a gyümölcshöz kaptam egy picike észt is, ezért nem a házban művelem, hanem kint és este, ill. kora reggel.
      Ölellek,

      Törlés
  3. Gyönyörűek! Én is megközelítően így készítem, csak cukorral. Meggydzsemet tettem el néhány kocka csokoládéval és konyakkal! Nagyon finom lett!
    Én is épp most végeztem a barack eltevésével, abba meg néhány ágacska levendulát bújtattam el:)
    Küldöm Neked szeretetemet: Éva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ált. én is cukorral, csak kérésre próbálgatom így-úgy.
      Hűha, a meggydzsemed izgalmasan hangzik, valamit, valamikor már én is készítettem csokival kíváncsiságból :-)
      Hála az Égieknek nálunk is sok a barack, naponta főzök be
      egy 5 l-es fazékkal:-) Egyszerre keveset, így jobban betudom osztani az időm és az alkotási lehetőségeim is nagyobbak. Az elmúlt években sok íz párosítást kipróbáltam, az ideit 1-2 napon belül írom :-)

      Törlés
    2. Ó és a szereteted megkaptam, köszönöm, ölellek :-)

      Törlés