2012. július 21., szombat

Körömvirág-Sáfrányos szeklice mártás, kézzel készült Tagliatelle, vajon sült rókagomba...



...külön-külön is megállja a helyét, de egy tányéron ünnepi étek.
S bizony, most együtt voltak egy tányéron. A VKF 50. jubileumi kiírására készítettem.
Select food, nagyszerű téma választása megmozgatta a fantáziám. 
Ehető virágok a szívügyem, de nem mert manapság divat, hanem,
 mert a természetes életmód híveként a tápegész táplálék mellett voksolok.
Ahhoz pedig számomra nem csak az "almát együk maggal" tartozik,
hanem minden növény, amit a természet sokszínűsége kínál számunkra.




Körömvirágmártás a körömvirágos bejegyzésem óta biztos befutónak tűnt. Az is maradt, de közben csatlakozott hozzá, egy méltánytalanul elfeledett növény, a Sáfrányos szeklice virágja.
Pedig Ő itt van nekünk elérhető lenne, hisz szereti a mi éghajlatunkat, de nekünk nem kell, helyette vágyakozunk a méregdrága sáfrány után.
Na de van ahogy van, aki akarja használja ezt vagy azt, vagy mindkettőt.
A gyógyhatásairól a bejegyzés végén.
Mellesleg a Sáfrányos szeklicéhez gyermekkori emlékek kapcsolódnak,
így duplán megérdemli a figyelmem:)))


Tagliatelle, Körömvirág-Sáfrányos szeklice mártással, rókagombával
2 személy részére




Hozzávalók

Mártáshoz
100 g rókagomba
2 gerezd fokhagyma ( nagyobb darabok )
1 ek liszt
50 g vaj
1 ek olívaolaj
200 ml tejszín
3 ek friss körömvirágszirom
1 ek szárított sáfrányos szeklice szirma

Tésztához
200 g liszt
2 db tojás
2 ek víz
tengerisó
frissen őrölt bors


Összeállítottam a tésztát, hogy legyen egy félórája pihenni, nyújtás előtt.
A liszt közepébe mélyedést "túrtam" a kézfejemmel, beleöntöttem a már elkészített tojásokat és a vizet.
Összekevertem a tojást a vízzel, majd egyre több lisztet kevertem hozzá,
végül az egészet cipóvá gyúrtam.
Selymes, rugalmas tésztát kaptam.
 ( A tojás nagysága befolyásolja, hogy mennyi vizet tegyünk hozzá plusz,
 kezdjük 1 evőkanállal és meglátjuk:)
Folpack-kal letakartam, hagy pihenjen/érjen amíg én elkészítem a többi hozzávalót.
A fotózás után ( én fotóztam, nem engem:) a körömvirágszirmait és
a sáfrányos szeglice szirmait beáztattam a tejszínbe.




A gombát egy ecsettel megtisztogattam ( ejnye-bejnye, nem mostam meg! ),
majd hosszába felszeleteltem.
Minden hozzávalót előkészítettem. Kinyújtottam, majd összevágtam a tésztát:




A tészta cipót néhány darabba vágtam, majd a tésztanyújtó géppel 6-os fokozatig
( tehát hatossal már nem ) kinyújtottam. Hagytam, hogy megszikkadjon.
A tészta csíkokat összehajtogattam, majd 6 mm szélesre metéltem.
( Roppant jó a szemmértékem, súly érzékelésem, de biztosan akadt közte ami 5 vagy 7 mm-re sikerült:)))
Egy nagy fazékba odaraktam forrni vizet ( 4 l víz 4 ek tengerisó ).
Elkészítettem a mártást.
A serpenyőben megforrósítottam a vajat és 1 ek olívaolaj egyvelegét.
Beledobtam a hasábokra szelt fokhagymát és a rókagombát.
Pár perc alatt megsütöttem és azon nyomban egy tálkába szedtem az egészet.




A visszamaradt zsiradékban megpirítottam a lisztet és felöntöttem a virágos tejszínnel. Besűrítettem.
A tésztát egyidejűleg megfőztem, amit forrón, kissé lecsepegtetve ( nem leöblítve! ) a mártásba szedtem.
A tészta nedvessége pont elegendőnek bizonyult, hogy elég szaftos legyen,
 ne szippantsa be a mártás nedvességét.




Tálalásnál a tészta tetejére raktam a sült rókagombát, a forró tészta kellően visszamelegítette.
Ízlés szerint utólag került rá tengerisó és frissen tekert bors.

---------------------


Sáfrányos szeklice ( Carthamus tinctorius )



( Bogáncs sáfrány, bogácssáfrány, parasztsáfrány, magyar sáfrány, pórsáfrány, vadsáfrány...)
Sok-sok népi neve közül az "olajözön"-t emelem ki, ami nyilvánvaló, hogy
a magjában található magas olajtartalomra utal.

Bár szereti a meleget, onnan is származik, de nálunk is megél e szépséges egyéves növény.
Aki látott már több hektáron sáfrányos szeklicét amikor virágzik, garantáltan nem felejti el
a narancsos-vörösbe öltözött tájat:)

Fűszer-, festő-, olajnövény és említésre méltó gyógynövény.
Csodálatos színét az élelmiszeripar, gyógyszeripar hasznosítja.
Levesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, sajtok, italok színezésére,
ízesítésére kiváló, de a borászat is használja.
Magjának olajtartalma eléri a 40 %-ot, ezért egyre nagyobb területeken termesztik.

Az olaj a többszörösen telítetlen zsírsavak magas aránya folytán, alkalmas a magas vérzsírszint csökkentésére s vérnyomáscsökkentőként is számon tartják.
A bőrápoló készítmények kedvenc alapanyaga, magas linolsav, A-, E-, K- vitamin tartalma miatt.
A népi gyógyászat főleg nyákoldó hatását hasznosítja.
Az olaj emésztés serkentő hatással bír, ismert hashajtó, féregűző.
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is ismert.
Antioxidáns hatása miatt a rák gyógyítása kapcsán is felfigyeltek rá.
( Egy 1990-ben kiadott füveskönyvből okosodtam.)


------------------------------------------------------





--------------------------------------------------------------------------

Ehető virágokkal kapcsolatos bejegyzések a blogomon, április óta:



Igen meglepett ez a lista engem is, ami nem is teljes, ráadásul nem is kerül minden fel amit fogyasztunk,
hisz napi szinten kerül az ételünkre, ha másként nem, tálalásnál:)
Ki tudna ellenállni a tálalt finomságnak egy sárgán viruló körömvirág vagy sarkantyúvirág,
vagy pirosló rózsa vagy szegfű vagy muskátlivirág, vagy kéklő borágó vagy katángvirág láttán:)))









17 megjegyzés:

  1. Már megint zseniális és gyönyörű!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, köszönöm:) igazán jól esik Tőled:)

      Törlés
  2. Kedves Mági,
    tudom, hogy nálad mindennaposak az ilyen remek és szépséges ételek, ezért is külön köszönöm, hogy csatlakoztál az ünnepléshez. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ó, remek téma, megtiszteltetés ha az ember ilyenen részt vehet:)
      Hálás vagyok érte, Neked!

      Törlés
  3. ide vele!!!! sajna, nem szedtem le időben a sáfrányos szeklice szirmait, de jövőre már jobban fogok figyelni rá!!! A rókagombát pedig imádjuk!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez annyira gyönyörű!!! és annyira finom lehet! A rókagomba bársonyos és biztos roppanósan fantasztikus na és a friss tészta ...aszem látens vega vagyok:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...látens vega és kedves, nagyon:)
      Köszönöm.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Köszönöm, még szerencse:) tudod jól csak a szívével lát az ember:)
      Én is ölellek.

      Törlés
  6. Hát ez valami fantasztikusan gyönyörű: az elnevezés, a fotók, a virágok... Mindig elvarázsolódok itt, Nálad! :-)

    VálaszTörlés
  7. Nekem is muszáj leírni, mennyire tetszetősek a jó hangulatú képek és az ízvilága is ! :)

    VálaszTörlés
  8. Most nyeltem egy nagyot:) Csodás fotók és kaja mint mindig! Azt jól tetted, hogy a rókagombát nem mostad meg, így megmarad a tömény íze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...igen a tömény íze és nem "ázott" el. Sőt még szikkasztani is szoktam, kint hagyom takaratlanul, így amíg sor kerül rá:)
      Köszönöm az elismerő szavaid:)

      Törlés