2014. február 13., csütörtök

Szent Ágoston imája




Ne sírj, mert szeretsz engem... 

"A halál nem jelent semmit.
Csupán átmentem a másik oldalra;
Az maradtam, aki vagyok, és te is önmagad vagy.
 Akik egymásnak voltunk, azok vagyunk mindörökre.

Úgy szólíts, azon a néven, ahogy mindig hívtál.
Beszélj velem úgy, ahogy mindig szoktál,
ne keress új szavakat.
Ne fordulj hozzám ünnepélyes, szomorú arccal,
folytasd kacagásod, nevessünk együtt,
mint mindig tettük.
Gondolj rám, mosolyogj rám, kérj, szólíts!

Úgy hangozzék nevem a házunkban,
 ahogy mindig is hallható volt, 
ne árnyékolja be távolságtartó pátosz.

Az élet most is olyan, mint volt, ma sem más.
A fonalat nem vágta el semmi.
Miért lennék a gondolataidon kívül,
csak mert a szemed most nem lát…?
Nem vagyok messze, ne gondold.
Az út másik oldalán vagyok.

 Lásd, jól van minden.
Meg fogod találni a lelkemet
 és benne egész letisztult szép gyöngéd szeretetem.
Kérlek! Légy szíves!
Ha lehet, töröld le könnyeidet,
és ne sírj azért, mert annyira szeretsz engem...!"






2014. február 12., szerda

A csicseriborsóról. A csicseriborsó főzése. Csicseriborsókrém (Humusz).



A Csicseriborsó nem érdemli meg, hogy elfelejtsük. 
A kapcsolatunk a 90-es évek elejére tehető, akkor ismerkedtünk meg mikor vegetáriánus lettem. 
Elfogadott hüvelyes volt ebben a körben.
Barátok jóvoltából nem csak a méltán népszerű krémet (Humusz) ismertem meg, 
hanem a belőle készült fasírtot (Falafel) és más praktikus elkészítési módja mellett, a főzését is.




Érdekes, hogy egy 1990-ben megjelent könyvben (A főzés alapanyagai) a csicseriborsó, 
Bagolyborsó (Cicer arietinum) néven szerepel, mint csicseri fel sem merül. 
Nyugat-Ázsiában őshonos, a Közel-Keleten alapvető élelmiszer. 
Míg az említett területeken tömegélelmiszernek számít, addig Magyarországon nem termesztik...
Beltartalmi értéke figyelemreméltó: magas a fehérje (20%) és szénhidrát (40%) tartalma, 
a B1 és B6, E-vitamin illetve Folsav, Magnézium, Cink, Vas tartalma. 
Antioxidáns hatású. (Forrás)

Kiemelkedő élelmirost és pektin tartalma miatt számos civilizációs betegség 
(székrekedés, szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, vérszegénység, stb.)
  "kivédésében" jelentős szerepe lehetne....

Szerintem aki találkozott már a csicseriborsóval, az vagy humuszt vagy falafelt evett 
 -csak tippeltem-
pedig levestől a főzelékig, saláta, pörkölt, rakott ételek is készíthetők belőle.




Mindennek az alapja, a jó minőségűre főzött hüvelyes.
A kereskedelemben  szárazon, vagy konzerv formájában árulják. 
Nem mondom, hogy főve még sosem vettem, sőt venném többször is, 
ha a kedvencem (Alnatura/dm) nem lenne olyan kevés és ugyanakkor drága.
Így hosszútávon maradok a száraz változatnál.
Ezt viszont megtanultam jól csinálni, bár nem ördöngös dolog ez, néhány praktika itt sem árt.


...pont mintha télire tenném el...
 
A csicseriborsó főzése 
Általában 1/2 kg-os kiszerelésben érdemes vásárolni, ez 500 ft. körüli áron kapható.
 Ha megszerettük érdemes 1 kg megfőzni.


 


- A borsót, átnézem, az esetleges nem jókat kiszedem, 
majd alaposan, meleg vízben megmosom és leöblítem.
- Egy, minimum 4x nagyobb edénybe rakom és legalább 3x annyi hideg vizet öntök rá.
Így marad 1 napig, közben szépen lassan, de alaposan megszívja magát vízzel.
- A vizet leöntöm (ha lehet öntsük a kertbe  -ne a lefolyóba-  de virágöntözésre is kiváló :).
- A borsókat a kuktába rakom. 
(Akinek nincs kuktája, az tegye fazékba, nyilván a főzés ideje sokkal több lesz, 
készüljön föl, akár több óra is lehet, ahogy a többi száraz hüvelyes esetében.)
- 3 x mennyiségű vizet öntök rá. Sózom, teszek egy babérlevelet a vízbe. 
Időnként köménymagot, illetve házi szárított fűszerkeveréket.
- Ráteszem a kukta tetejét és 20 perc alatt készre főzöm. 
(Az órát 20 percre szoktam állítani, ami a forrástól ketyeg és még sosem volt hogy ne főtt volna meg.)
- Amíg fő, addig előkészítek pár üveget, amibe a rögtön felhasználásra nem kerülő főtt borsó kerül.
- Amint a kukta engedi hogy leszedjem a tetejét, meg is teszem. 
- Forrón a borsót tiszta üveg(ek)be (a befőzés szabályainak megfelelően tiszta!) szedem,
 feltöltöm forró lével, majd a ráillő tetővel légmentesen lezárom.
- Az üvege(ke)t fejre borítom és így hagyom kihűlni.
Hideg kamrában vagy hűtőben tárolom, hetekig eláll.

Így bármikor előkaphatok egy üveggel, hogy vacsorára, vagy másnapi tízóraira 
összeállítsak egy krémet belőle.
Kedvem szerint, vagy éppen mi van még hozzá ízesíthetem, fűszerezhetem.
Kedvencünk az aszalt paradicsomos, vagy friss zöldfűszeres, de sikerre számíthat a joghurtos variáció is.
Most a klasszikus humuszt készítettem, majdnem klasszikusan.
Szezámpaszta helyett, finom karakteres, nagyon szezámízű szezámmag olajjal készítettem.




Csicseriborsókrém

Hozzávalók
200 g főtt csicseriborsó
3-4 gerezd fokhagyma (jó sokat elbír)
0,5 dl-nyi szezámolaj
~ 0,5 dl-nyi főzőlé
friss citrom leve, ha kezeletlen! kevés héja
frissen őrölt bors

Mindent a botmixer tégelyébe tettem és krémesítettem a botmixerrel.
Friss kenyérrel vagy pitával, chilipehellyel megszórva tökéletes...

*

Gluténmentes, de purint tartalmaz (köszvényesek vigyázat!). 
Allergia a csicseriborsóra is előfordulhat, óvatosan próbálkozzunk vele....

*

Végül, kedves gazdálkodó Barátok, lehet hogy érdemes lenne ültetni.
 A hírek szerint bár meleg és víz igényes, egyébiekben "igénytelen" növény. 
Szaktanács és vetőmag iránt érdeklődhetsz pl. itt :)




A blogon:
- az aszalt paradicsomos csicserikrém itt található
 - a pita, itt :)







2014. február 10., hétfő

Mézes hidratálókrém. Szépségápolás természetesen.



Szépségápolás természetesen.
Ahol mostanában a napjaim nagy részét töltöm, igen rossz a levegő és ami még ettől is rosszabb, száraz.
Így újabb krémet okoskodtam össze, hogy ne száradjak ki teljesen :). 
Bár tudjuk, hogy a belső hidratáltsággal is segíthetünk ezen, 
de pont mert itthonról távol töltöm a napom, így praktikussági okokból inni főleg itthon iszom...


 


Két krémet készítettem.
Az első egy kamilla-hársvirág főzetes volt, amibe még tettem 100 %-os tisztaságú kamilla illóolajat. 
Sajnos  -bár maga a krém nagyon jó, használom is, csak nem az arcomra-  nagyon erős illatú lett.
Így készítettem egy újabb variációt, amibe már a kedvenc illóolajaim tettem.
Ettől függetlenül a kamillásat is leírom, hátha valakinek az tetszik meg.
A számomra problémát okozó kamilla illóolajat kihagyom.


...a kamillás...


Kamilla-hársvirág hidratálókrém

Hozzávalók
50 g mandulaolaj
25 g avokádóolaj
50 g kamilla és hársvirág forrázat (tea)
10 g méhviasz
10 g hársméz
illóolaj: tetszés szerint




Rózsavizes-mézes hidratálókrém

Hozzávalók
50 g mandulaolaj
7 g méhviasz
30 g rózsavíz (házi)
illóolaj: levendula-geránium-szantálfa-citrom-narancs 2-2 csepp
(100 %-os tisztaságú illóolajok)

A méhviaszt az olajokkal gőz fölött olvasztottam fel. 
Belecsorgattam a teát illetve a rózsavizet, végül a mézet.
Egy kicsiny habverővel (a kamillásat botmixerrel) habosra kevertem.
 Ezt addig folytattam, amíg teljesen lehűlt, ez pár perc.
Tégelybe osztottam és ráírtam mi van benne.


<3


(Édes) mandulaolaj:
Természetes hidratáló és bőrpuhító.
Megnyugtatja a száraz bőrt, ideális a hidegebb, szárazabb időszakokban, 
amikor a bőr hajlamos a viszketésre, hámlásra.
Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Méz:
Természetes fertőtlenítő, antibakteriális.
Természetes nedvesítőszer :) megtartja a nedvességet, megakadályozza a kiszáradást.
Feszessé, rugalmassá válik a bőr.
Táplálja, nyugtatja és gyógyítja az irritált bőrt.
Tele van antioxidánsokkal, lassítja a bőr öregedését, a finomabb ráncok kisimulnak.

Méhviasz:
Antibakteriális. Antiallergén.
Erősíti a bőr védőfunkcióit, védi a káros környezeti hatásokkal szemben,
létrehoz egy tartós védőbevonatot.
A sejtek normális működéséhez szükséges vitaminokat tartalmaz.
Természetes hidratáló, nem tömíti el a pórusokat. Puhítja a bőrt. 
(forrás
Emulgeáló "hatását" is kihasználom, vele hozva össze a zsíros és vizes részt :)
(Igazából nincs emulgeáló "hatása", de mégis....)




Allergiát bármi okozhat, ha hajlamos vagy, légy résen!






Üdvözlet "MÁRIA TÖRŐ"-nek




Kedves MÁRIA, köszönöm a látogatást :)



2014. február 9., vasárnap

Fonott túrós rúd





 


Roppant gusztusos volt, így a receptet is megnéztem.
Tekintettel, hogy az élesztővel, de kelesztés nélküli tésztát ismerem és nagyon szeretem,
 így azonnal eldöntöttem, hogy ma elkészítem.
Piroska, köszönöm a receptet!


 


Nagyon finom, könnyű, cseppet sem édes sütemény, 
ami ráadásul gyorsan készen van és különösebb ügyességet sem igényel a formázása.


 


Fonott túrós 


Hozzávalók
tészta
250 g finomliszt
120 g hideg vaj (Piroskánál margarin)
kevés só
1 ek kristálycukor
1 db tojássárgája
20 g friss élesztő
50 g langyos tej

töltelék
250 g túró
2 ek házi vaníliás kristálycukor
1 ek búzadara
1 db tojás

tetejére
1 db tojásfehérje
kevés porcukor




A sütő forró volt  -sült benne a zsömle-  ha nem így lett volna, akkor a bekapcsolással kezdem.
Egy tepsire sütőpapírt terítettem.
A lisztet meghintettem sóval és összemorzsoltam a vajjal. 
A közepébe mélyedést túrtam, belemorzsoltam az élesztőt, megszórtam cukorral és ráöntöttem a tejet.
Hagytam, hogy felhabosodjon az élesztő. 
(Közben összekevertem a túrót.)
Hozzáadtam a tojássárgáját és összegyúrtam a tésztát.
Nem kell keleszteni.

Kétfelé osztottam és egyenként, enyhén lisztezett munkalapon, téglalap alakúra,
 2-3 mm vékonyra nyújtottam. 
Képzeletben, hosszában 3 részre osztottam. 
A két szélét a képeken látható módon bevagdostam.
A  közepére kanalaztam a túrót.
A széléről a bevagdosott részeket felváltva ráhajtogattam.


 


A két végét is értelemszerűen (ahogy adta magát) behajtogattam.


 


Tepsire raktam. Lekentem a tojásfehérjével.
A meleg sütőben 25 perc alatt megsütöttem.


 


A tepsin hagytam hűlni, majd porcukorral enyhén meghintettem.




További élesztővel, de kelesztés nélkül készült receptek a blogon:

- Mákos-marcipános bejgli
- Gesztenyés kifli