2012. december 4., kedd

Kókuszos tallér (SAD). Tojásfehérje felhasználás.



 SAD = Süss Alkoss Díszíts, amit "kiskukta" hívott életre.
 Már a XI. forduló ideje jött el,  a HáziAsszonya trollakonyhámban blog írója :)
aki a közelgő Karácsonyra hangoló témát talált ki:
"öltöztesd ünnepi ruhába kedvenced" :)





Azt nem mondanám hogy ez a kedvencem......de, 
 a kókuszt szeretem, a keksz (féle) meg jól esik Karácsony idején is, így én ezt találtam ki.
 A hó tisztaságát idézi.
Mellesleg a maradék tojásfehérje felhasználására is egy ötlet, amennyiben marad a mézeskalács díszítés után. Ráadásul pillanatok alatt elkészül, akár terven kívül, 
Az utolsó érvem pedig, hogy ajándéknak is elsőrangú :)

A díszítésen pedig nem kellett sokat gondolkodnom, GYÖNGY, ehető gyöngy és teklagyöngy :)
Ajándékként pedig fehér doboz, fehér belső és ...gyöngy, ehető és nem ehető :)


...a fűzött tekla, a többi ehető, csakhogy össze ne keverjem...


Kókuszos tallér

Hozzávalók
3 db tojásfehérje
110 g apró kókuszreszelék*
100 g porcukor
csipet tengerisó
30 g olvasztott vaj**




A három tojásfehérjéhez kevertem a kókuszreszeléket, a porcukrot és a pici sót.
A vajat megolvasztottam és ráöntöttem.
(Nem baj ha meleg  -hisz amire öntjük az hideg-  de ne legyen forró.)
Elkevertem, a tálkát lefedtem így hagytam 3 órán át.
Úgy időzítettem, hogy amikorra megsült a kenyér és a sütőt inkább visszahűteni kellett (165 fokra),
mint fűteni, pont tepsire rendeztem és szinte a maradék hőben "megsült".
Sütőpapírral borított tepsire raktam a 18 felé osztott masszát és egy vizes kanál segítségével egészen
vékony tallérokká simítottam (7-8 cm átmérőjű).
A 175 fokos sütőben (légkeverés) 5 percig hagytam, ennyi elég neki, de attól függően, hogy krémesen
puhán vagy ropogósan szeretnénk fogyasztani, két lehetőség közül tudunk választani:
 - Az egyik, hogy kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd amikor ez megtörtént egy
kés segítségével leszedjük a papírról és tálra rendezzük.
- A másik, hogy elzárjuk a hőforrást, kinyitjuk a sütő ajtaját és bent hagyjuk kihűlni.
Amikor megkeményedett és kihűlt, dobozba, vagy üvegbe zárjuk, hogy ne puhuljon vissza.
*Ha van kókuszpelyhünk, akkor lehet a 110-ből 30 g-ot arra cserélni.
** Ha van kókuszvajunk, akkor az is megfelel, tehát a vaj kiváltható.

Megjegyzés

Ha kisebbek a tojások és kívánja a süti 1 ek víz nem tesz rosszat neki.
Minden sütő másképpen süt, de ezt tudja mindenki :)
A tallérok, képesek gyorsan megsülni (megégni) tehát figyelmet kívánnak tőlünk, de olyan gyorsan megvannak, hogy érdemes ott lennünk.
Lehet, hogy még fehérebbet szeretnénk, mint az enyém, akkor érdemes még kisebb hőfokra tenni.
Aki a nagyon édeset szereti, annak érdemes kicsivel több cukrot beletenni, nekem még így is édes volt:)




Aki a kókuszost szereti, annak érdemes kísérletezni a tökéletes állag eléréséért,
mert igen finom.
...szóval, érdemes :)






Üdvözlet "kolozsgabi"-nak



Örömmel köszöntelek, köszönöm.




(Nekem is lesz, mit néznem Nálad....:)

2012. december 3., hétfő

Tönkölyös dagasztás nélküli kenyér



...az a féle, amit este összekeverünk "csak úgy", majd másnap amikor hozzájutunk megsütjük:)
DNK = dagasztás nélküli kenyér




A napokban sütöttem finomlisztből, ami finom lett, szép lett, csak úgy etette magát, de én éreztem, 
hogy még lehet "hozzátenni" :)
Igazából tényleg nem volt semmi baja, sőt Vendégemnek nagyon ízlett:) lehet, hogy csak azért érzékeltem javítandónak, mert nagyon régen sütöttem ezzel a módszerrel....
Egy szó, mint száz, még aznap este újra kevertem.
Változtattam a liszt mennyiségén és milyenségén, több vizet tettem hozzá.




Tönkölylisztes dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók
120 gr teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
70 gr rétesliszt
410 gr univerzális liszt 
30 gr  őrölt vadköles 
2 tk tengerisó
1 tk méz (mert szeretem benne:)
20 gr friss élesztő
összesen 560 gr hideg víz*

A liszteket a tálba mértem, hozzáadtam a sót és összekevertem.
Az élesztőt feloldottam a vízben (hideg), majd a lisztre öntöttem és gyors mozdulatokkal elkevertem. 
Bár sok helyen olvassuk, hogy "nem kell teljesen, éppen csak" biztosan úgy is működik, 
de én mindig alaposan összekeverem.
Lefedtem a tálat egy folpack fóliával (a tál szélét körben bevizezem, így könnyebben rátapad a fólia és ott is marad), majd a kamrába tettem másnap délelőttig (kb. 13-14 óra hossza). 
A kamra hőmérséklete ált. 10 - 13 fok télen.
A munkafelületet alaposan beliszteztem és elkészítettem egy fül nélküli 3 literes lábost. 
(Egy megfelelő lábosról leszereltem a füleit, így csak a fém maradt. Igaz azóta találtam a "bolhán" egy vaslábost, de ebben is szeretek sütni.)
 Az előkészítés azt jelenti, hogy az aljába vágok egy darab sütőpapírt, hogy ne érjen majd kellemetlen meglepetés...(mert nem akar kijönni a megsült kenyér).
A lisztezett felületre borítottam a tésztát az utolsó mennyiségig. 
A tetejét is megliszteztem és cipót formáltam belőle.
A lábosba raktam és újra békén hagytam 3 órán át, immár a konyhapulton ahol melegebb van 
és én is a közelében voltam :)
Bemelegítettem a sütőt 220 fokra és a lábost lefedtem egy alufóliával.
35 percig sütöttem így, majd a fóliát levettem és még addig sütöttem, amíg ilyen szépséges színe lett (15 perc).
A forró kenyeret kivettem a lábosból, visszatettem a sütőbe, az ajtót pedig félig nyitva hagytam, a kenyeret bent hagytam kihűlni.



Ez a kenyér teljes mértékben elnyerte a tetszésem, úgy ízében, mint állagában, súlyában....




*(Nagyon meglepődtem, hogy ilyen sok vizet felvett, ha Valaki elkészíti és először készít ilyen kenyeret gondoljon arra, hogy liszt és liszt között nagy különbség van és a vadköles is nagyon sok vizet képes beszívni. No és hideg folyadékból mindig több kell mint langyosból.)


 



 

2012. december 2., vasárnap

Ünnepre hangoló (2)


A mécsestartókkal harmonizáló gyertyák is elkészültek.
Íme hárman:)




 A teklagyöngy az idei díszeimen, kint is bent is, a házon kívül és belül is visszaköszön.
A gyöngy a "kapocs":)




További örömteli várakozást!




Üdvözlet "Ágnes Kocsis"-nak


Kedves Ágnes, köszönöm látogatásod!

Örömteli Adventet kívánok:)





2012. december 1., szombat

Ünnepre hangoló....


....ez egy sorozatnak készül:) 
Több Barátom kívánságára mutatok olyan díszeket, ajándékokat amit készítgetek mostanában:)
Egyszerűek lesznek, kevés hozzávaló felhasználásával készülnek.
Többnyire a természet adta kincsek adják az alapot, de belecsempészek egy kevés "csillogást".
Általában szolid, de lehet hogy itt-ott merész:)
Lesz sok gyertya díszítve és mécsestartó. Maroknyi díszek és előbb-utóbb az adventi koszorú is elkészül:)

Bepillantást "engedek" az idei saját készítésű ajándékaimba, mármint amit én készítek és én adok. 
Vannak olyan ötletek ami még ezután készíthető és vannak olyanok amik már korábban elkészültek.
Természetesen lesz sokféle szappan, krém, fürdőgolyó.....amit ha nem is akar valaki elkészíteni, de ajándéknak jó gondolat lehet.




Mécsestartó

Ennek a mécsestartónak az alapja egy szép  -nekünk tetsző-  kiürült üveg. 
Vettem egy méter 25 cm széles mintás organzát, ebből vágtam egy"szalagot".
Vettem pár méter hozzáillő 4 mm-es organzaszalagot és egy zacskó teklagyöngyöt, illetve egy tekercs selyemfonalat.

A feldíszített üvegbe nagyszemű tengerisót szórtam. 




Ez több okból praktikus megoldás: 
-megemeli a mécsest, pont ott fog átvilágítani, ahol szeretnénk
 - levezeti a hőt
- nem gyúlékony
- ha a viasz kifolyik, hát azt is felfogja.






 

Üdvözlet "Ilona Kovács"-nak



Köszöntelek Nálam!

Köszönöm Ilona:)

...ma még ilyen volt:)