2016. január 12., kedd

Croissant tönkölylisztből



Szeretjük a croissant.
Mézzel, dzsemmel, szendvicsnek.
Néha késői reggelire, máskor uzsonnára.


 


 Szeretem ezt a croissant receptet.
 A kivitelezése nem kíván sok időt (ez senkinek sem mellékes), 
technikailag egyszerű (a hajtogatástól tartóknak jó hír),
kevesebb vajat tartalmaz (mint általában más croissant receptek).
A pihentetési idővel bátran lehet kísérletezni.
A feltekerés után:
- sütöttem már 2 óra múlva
- reggel készítettem elő és késő délután sütöttem
- este készítettem elő és reggel sütöttem
- általában 3-4 óra múlva kerül sütőbe (most is).

A süteményeket lehet tölteni (csokoládéval, sajttal, lekvárral, mogyorókrémmel, stb.), 
lehet a tetejükre magocskákat szórni (szezám, len, mák, stb.) vagy sajtot reszelni.
Szokás a tetejüket tojással megkenni (ebben az esetben a feltekerés után, majd sütés előtt újra).
Általában nem szoktam, csakis ha vendégnek készül, vagy vendégségbe viszem.
Helyette vízzel lepermetezem (csak erre a célra használt virágpermetezővel),
ha szórok rá magokat vagy sajtot akkor is jó így.

Most tönkölylisztből készítettem, a finomliszt ~ egyharmadát teljes kiőrlésűre cseréltem 
(ennyi teljes kiőrlésű nem nehezíti el a tésztát).
A folyadék mennyiségét 40 g tejjel növeltem,
de ettől lehet kevéskével több vagy kevesebb (liszttől függ).
Most vékonyabbra nyújtottam: szeletelés előtt az átmérője 70 cm volt.
Így még több réteg keletkezett...





Croissant tönkölylisztből 

Hozzávalók
16 db
350 g tönköly finomliszt
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
240 g langyos tej
25 g friss élesztő
1 tk cukor (méz)
1 mk só
2 db tojás
70 g olívaolaj
+
125 g hideg vaj

- A liszteket tálba mértem, a kezemmel belekevertem a cukrot és sót.
A közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt. 
Ráöntöttem a langyos tejet, a lendülettől össze is keveredett némi liszttel. 
Hagytam hogy az élesztő felfusson. 
Hozzáadtam az olajat és a 2 db tojást.
Összeállítottam a tésztát (keverőgéppel). 
Lisztezett munkalapra borítottam és kedvesen, szeretettel áthajtogattam, 
majd cipót formáltam belőle és letakartam. 
Hagytam pihenni 20 percet. 
- Ezt követően 8 részre osztottam, mindegyiket gömbölyítettem, kis cipócskákká.
Újra letakartam és újra pihentettem 20 percet.
Közben 7 vékony lappá osztottam a (125 g) hideg vajat.
- A cipókat a tenyeremmel lenyomtam,
a közepükre fektettem a vajszeleteket. 
Egymásra raktam mind, a tetejére került amin nem volt vaj.
Két kezemmel, simogatva lenyomtam az egész halmot.





- Letakartam és 10 perc pihenő következett. 
Előkészítettem két tepsit, sütőpapírt borítottam rájuk.
A tésztát 70 cm átmérőjű körré nyújtottam (csak enyhén kell lisztezni az alját) és 
16 egyenlő cikkelyre szabtam.
Feltekertem és tepsire rendeztem.





Letakartam és 3 óra 20 percet pihentettem így...





majd vízzel lepermeteztem és
180 fokon (légkeverés) 15 perc alatt mosolygósra, kívül ropogósra sütöttem.  





Croissant a blogon máskor
 Michel Roux receptje:
 Gyors croissant:
 Gyors croissant reggelire:
 Gyors croissant 3.
Croissant szendvics:





Amennyiben még nem sütöttél croissant-t (pedig szereted :) 
ez olyan recept amivel felfedezőútra indulhatsz.








2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, mint mindig :-)
    Az olivaolajra figyelni! Nem mindegyik olivaolaj alkalmas sütésre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kavics :),
      köszönöm.
      Igazat szólsz :) köszönjük.
      Üdv,
      mági

      Törlés