...félbehajtva összesütve.
Kinézetre olyan, mint a Quesadilla (laposkenyér félbehajtva, összesütve),
nevezni mégsem tanácsos annak, mert nem kukoricalisztből készült,
meg ráadásul ezt élesztővel készítettem.
nevezni mégsem tanácsos annak, mert nem kukoricalisztből készült,
meg ráadásul ezt élesztővel készítettem.
A nappali forróságra való tekintettel, este sütök csak a sütőben,
mert utána már ki lehet nyitogatni, nem melegszik fel a ház.
Úgy kezdődött, hogy készítettem az aznapi kenyeret, vagyis bekevertem a lisztet,
élesztőt, vizet, hogy "megfusson" kicsit. S bár délután szó volt arról,
hogy süssünk lepénykenyeret, de ezt én nem vettem kívánságnak, azt hittem csak beszéltünk róla...Mikor már dagasztom a kenyeret, nos akkor érkezett a Férjem, kezét dörzsölte,
csettintett is néhányat, hogy hű most milyen jót fog vacsorázni.
mert utána már ki lehet nyitogatni, nem melegszik fel a ház.
Úgy kezdődött, hogy készítettem az aznapi kenyeret, vagyis bekevertem a lisztet,
élesztőt, vizet, hogy "megfusson" kicsit. S bár délután szó volt arról,
hogy süssünk lepénykenyeret, de ezt én nem vettem kívánságnak, azt hittem csak beszéltünk róla...Mikor már dagasztom a kenyeret, nos akkor érkezett a Férjem, kezét dörzsölte,
csettintett is néhányat, hogy hű most milyen jót fog vacsorázni.
Hát én meg néztem, pislogtam nagyokat, de nem akartam elrontani a kedvét,
hogy bizony nem lepénykenyeret készítek....
hogy bizony nem lepénykenyeret készítek....
Így egyet gondoltam: lesz ami lesz, pont ilyet még nem csináltam,
hát, lesz ebből a tésztából "a" lepénykenyér.
hát, lesz ebből a tésztából "a" lepénykenyér.
Amennyiben nem mondtam volna meg Nekik, hogy mit esznek, akkor nem tudták volna meg.
Ugyanis nem "lehetett" a különbséget (sütőporral vagy élesztővel készült) észrevenni.
A Fiam pedig kitalálta, hogy reszeljünk közé sajtot, hajtsuk félbe és úgy süssük át.
Nos nevezze mindenki aminek akarja, nem fogja megbánni ha megkóstolja.
- Még annyit, hogy ez akkor készült, amikor a chilis paradicsomlekvár.
Nem is kellett más, csak egy nagy pohár hideg víz, bár a víz nem enyhíti a chili okozta forróságot
a torokban, de az én chilim nem volt olyan erős, mint Andrea chilije :)
a torokban, de az én chilim nem volt olyan erős, mint Andrea chilije :)
Drága Andrea, ki gondolta volna, hogy Te hozzájutsz ehhez a Habanero-hoz és Te ebből a chiliből teszel bele....(A Fiam hetek óta kéri, hogy vegyek, de itt vidéken még nem kaptam.)
Szóval, a Habanero-nak 300 000 a SHU értéke a Scoville-skálán, még az enyém jó ha 50 000 körül mozog.... Összehasonlításképpen a mi erős cseresznyepaprikánk 1000 SHU érték körül van...-
Kelt lepénykenyér
(Ebben az esetben nem a kelesztésen van a hangsúly, hanem hogy friss élesztővel készült.)
Hozzávalók
200 g finomra őrölt tönkölybúzaliszt (finomliszttel helyettesíthető)
25 g friss élesztő
200 g víz (langyos)
1 tk méz vagy cukor
+
350 g finomra őrölt tönkölybúzaliszt (finomliszttel helyettesíthető)
120 g víz
1 púpos tk só
2 nagy ek olaj (vagy 3 kisebb)
A keverőtálba szitáltam a 200 g lisztet.
A lisztre öntöttem a vizet, belecsorgattam a mézet és belemorzsoltam az élesztőt.
Fakanállal összekevertem.
A tálat egy tányérral lefedtem és meleg helyre tettem, hogy felhabosodjon.
(Most nyáron, kiviszem a teraszra, mert a házban sokkal hűvösebb van.)
Hozzáadtam a többi hozzávalót és a keverőgép spiráljával összekevertem.
Pihentettem 15 percet, majd átgyúrtam.
Cipót formáltam belőle, sok darabra osztottam...sajnos nem számoltam meg, de kb 3,5 - 4 cm átmérőjű gombóckákat gömbölyítettem belőle és letakartam egy fóliával.
Amikor az összessel végeztem, akkor a legrégebben gömbölyítettel kezdtem a nyújtást, majd sütést.
Enyhén lisztezett alapon, egészen vékonyra nyújtottam.
(Mielőtt a serpenyőbe tettem még kézzel is gyönyörűen lehetett nyújtani, szinte "leheletvékonyra" .)
..ez a kép az előző lepénykenyér készítésekor készült... |
A serpenyő alja, amiben sütöttem 22 cm átmérőjű, de én ettől nagyobbra nyújtottam a tésztát,
mert amikor a forró serpenyőbe kerül, kissé összeugrik.
A serpenyőbe már nem kell olaj, teljesen szárazon sütöm, a maradék lisztet mindig kitörölöm.
Nagyon gyorsan megsül, vigyázni kell, hogy ne száradjon ki, fordítással együtt 1 perc körül megvan.
Az egyik felét addig sütöm, míg megjelennek a kis hólyagok, akkor megfordítom,
a másik oldalának fele idő is elég.
Konyharuhára borítom és rögtön betakarom.
Amikor mind kész, akkor tölthetjük, tekerhetjük, hajthatjuk kedvünk szerint.
Mi most egyesével visszatettük a száraz/forró serpenyőbe, rászórtuk a reszelt sajtot, félbe hajtottuk.
Egy erre alkalmas eszközzel (pl. van olyan krumplitörő, amin nem átnyomni kell a krumplit,
hanem letörni vele, nos ezzel nyomtuk) összepréseljük a lepénykét,
hogy teljesen laposra/ropogósra összesüljön.
hanem letörni vele, nos ezzel nyomtuk) összepréseljük a lepénykét,
hogy teljesen laposra/ropogósra összesüljön.
Ilyenkor már kettesével lehet sütni.
Másnap is jó, a maradékot amikor kihűlt, 5 darabonként feltekertem, és folpack fóliába csavartam.
Hűtőben tárolom.
Forró serpenyőben újra lehet melegíteni.
Lepénykenyerek a blogon
Lepénykenyér:
Kelt lepénykenyér:
Lepénykenyér teljes kiőrlésű liszttel és kókuszvajjal:
Naan kenyér:
Pita:
Zseniális!
VálaszTörlésSzia Nöné :)
TörlésKöszönöm szépen <3
Biztos finom volt! Ha már nem lesz ilyen meleg, akkor megpróbálom elkészíteni. Nagyon szimpatikus Rusztikus magos zsömle is. :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésIgen, finom, elfogod tudni készíteni :)én ezt kint a teraszon sütöm, így a meleg nem akadály :)
Képen is látszik, hogy szuper finom volt ;)
VálaszTörlésEszter, igen, jó kis csemege egy nagy tál friss zöldséghez/salátához is :)
TörlésCsurog a nyálam. Biztosan elkészítem, mentettem a receptet!
VálaszTörlésOlgis :) köszönöm szépen!
Törlés