Nem akartam feljegyezni, mert alig tér el az eltevése a lekvártól,
de az elmúlt napokban többen is megkerestek a kérdéssel.
A Fiam határozott óhajára, igen sokat készítettem az idén.
Amennyiben a barackot a legtermészetesebben szeretnénk "ízlelni" miután leérett a fáról,
akkor ezt a natúr rostos baracklé formájában tehetjük meg. Így teljesen érthető volt a vágya.
Az utolsó barackokat, az Ő segítségével így tettem el.
Minimális különbség van csupán, hogy lekvár lesz belőle vagy ívólé....
Készítettem először 5% cukor hozzáadásával, de később még ennyit sem tettem bele.
A kevés cukor picit jobban kiemeli a barack zamatát, picit elnyomja a "savasságát",
de úgy döntöttünk ennyi sem kell.
Amikor fogyasztjuk és netán édesebbre vágynánk, akkor akár mézzel is édesíthetjük...
Bontottunk már fel az eltettből, többféle hígításban kóstoltuk.
Kóstoltuk duplájára, triplájára, sőt még jobban hígítva, mindenhogy jó :)
Bármit is teszünk el, hogy ízlik-e vagy sem, az nagyban múlik a gyümölcs (vagy zöldség) milyenségén:
érettség, lédússág, ízvilág. Amennyiben keserű barackot zárunk üvegbe, akkor keserűt fogunk onnan "kivenni", amennyiben zamatos, édes, számunkra tökéletes ízvilágú gyümölcsöt teszünk el, akkor azt fogjuk kivenni. Tehát, hogy az általam eltett barack "hű, ez nagyon finom" az elsősorban a barack tökéletes ízvilágának köszönhető. Csak annyit tehettem hozzá, hogy nem tettem hozzá semmit, csak megpróbáltam minél természetesebben megőrizni, ha már így kaptuk az "Égiektől". Az idén bőségesen kaptunk (köszönjük),
nem vittel el a március tél, nem vitte el a fagy, nem vitte el a jégeső, nem vitte el a szárazság és
nem vitte el semmilyen betegség, gomba, rovar.....Miért is vitte volna el (?)
Rostos baracklé
Hozzávalók
(a fán) érett barack :)
(Esetleg némi cukor vagy friss citromlé, esetleg fűszer, ízlésünknek megfelelően,
a "befőzés" lényegén ezek nem változtatnak.)
- A barackokat alaposan megmostuk, folyóvíz alatt leöblítettük
(a vizet felfogtunk és öntözésre felhasználtuk).
(Arra figyeljünk, hogy ne áztassuk el a gyümölcsöt, tehát ha mossuk, mossuk, és nem beáztatjuk..)
- Ennek a baracknak nem kell lehúzni a héját, tehát ezt nem tettük, de a "pöttyöket" kivágtuk,
a végét szintén (csak azt ahol kapaszkodott az ágra), magját kivettük.
- A fazékban a botmixerrel alaposan összeturmixoltam, majd felforraltam és
újra botmixerrel összeturmixoltam.
(Az első turmixolásnak köszönhetően gyorsabban felforrt a gyümölcs,
a másodiknak köszönhetően még krémesebb lett.)
- A forró rostos gyümölcslét üvegekbe töltöttük, tökéletesen lezártuk és
a száraz dunsztban hagytuk kihűlni.
A befőzés alapjairól, és a dunsztolásról
1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.
Szó szerint, tisztára mosott! nem több és nem kevesebb.
Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog, nincs az üvegen semmi régi/maradék
(papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos. Ehhez nem kell más,
csak áztatás, mosószeres,
alapos ( mechanikus) elmosás, többszöri
öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és
egy fazék
forróba mártás, vagy kifőzés, majd fejjel lefelé borítva kiszárítás.
Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, vászonnal letakarva.
Célszerű olyan űrtartalmú üvegeket választani, aminek tartalma felbontás
után, rövid időn belül elfogy,
hisz ha nem tartalmaz tartósítószert, gyorsabban megromlik (felbontás után!)...
a friss gyümölcs is pár napig áll csak el...
A kupakok nehezebb téma:
- lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy a gyümölcslére ne kerüljön
ecetes uborkás kupak, vagy, ami előbb még hagymás csalamádét zárt le.
- veszünk újat, ha kapunk :)
Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig
rotyogtatom,
majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a
Napra teszem.
Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk,
mert a kupak fontos szerepet tölt be a tartósítószer mentes befőzésben.
A rostos baracklé egy részét most csatosüvegbe tettem,
amennyiben a gumigyűrű tökéletesen zár, akkor tökéletesen megfelel.
Nem mikrózom, nem sterilizálom.
Egy szó, mint száz: tiszta és kész!
2) Gyümölcs
- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt főzzünk be, ha a sajátunk,
akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.
(Keressük az idősebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk. Sok idős
ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért. Ők
nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre,
sőt lehet, hogy már nem is akarnak, hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog és nincs is rá szükség.)
- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire. Ez alatt azt értem,
hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem, de az ami
leesett és megütődött az nem rossz.
- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt.
(A folyó vizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van az összegyűjtheti és felhasználhatja öntözéshez.)
- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.
Gyümölcs(barack) milyensége alapján döntünk, hogy a héját lehúzzuk vagy maradhat.
3) Dunszt
- Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, sőt mintha kockát
képeznék,
kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket.
Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni.
Összefoglaló
- Nem húztam le a barack héját, mert ennek nem kell, de ez mindig "barack" kérdése, akkor kell eldönteni.
Ha tartunk attól, hogy "kemény" marad, akkor vagy húzzuk le, vagy végezzünk próbafőzést és
győződjünk meg róla, mi történik.
- Nem tettem hozzá cukrot, meg mást sem, mert a gyümölcs "így" tökéletes ízvilágú volt, ahogy van.
- Nem szűrtem át, mert számunkra a rostok nagyon értékesek, kellenek a jó "emésztéshez".
- Nem tettem hozzá vizet, mert vizet majd fogyasztásnál tudunk, a vizet nem kell befőzni...
ha tettem volna hozzá, akkor sokkal több üvegre lett volna szükségem, több helyre ahol tárolni fogom,
meg a vízzel csak rontottam volna a gyümölcs tökéletes belső egyensúlyán.
Abban az esetben tettem volna hozzá vizet, ha olyan sűrű lett volna a gyümölcs, hogy nem tudom áttölteni :)
- Nem tettem bele tartósítószert, mert máskor, máshoz sem teszek.
Ami nem áll el tartósítószer nélkül, azt én nem teszem el...
Azt kérdezte a Fiam, amikor turmixoltuk, hogy "mi a különbség a natúr lekvár*, meg a natúr lé között?"
A következőt mondtam Neki: "Tulajdonképpen semmi, csak a forralás ideje."
A lekvárt besűrítettem a gyümölcsben lévő nedvesség elpárologtatásával, a lét meg csak felforraljuk.
* (Kérésre tettem el teljesen natúr lekvárt is, tehát amibe nem tettem semmit (minimális cukrot sem),
de azt jobban besűrítettem.)
A baracklé színe az idő múlásával sötétedhet, mint általában.
Felbontás után hűtve tároljuk.