Kaptam újabb adag spenótot, a Fiam pedig nagyon szereti a spenótmártást,
így e mellett döntöttem.
Volt még a házi, érlelt, bükkfával füstölt sonkából, szerettem volna kombinálni a kettőt.
A zsemlegombócba álmodtam.
Attól, hogy én nem eszem sonkát (lévén vegetáriánus), a többiek még ehetnek.
Esznek is, a hagyományok szerint magam készítem el nekik.
Tudom sokan csodálkoznak már azon is, hogy nem eszem,
azon még jobban, hogy ennek ellenére elkészítem.
azon még jobban, hogy ennek ellenére elkészítem.
Igen, elkészítem. Ki ha én nem?
Megvan a saját szertartásom, hogy felülírjam magamban: állatról van szó.
Imádkozom, hálát adok és áldást kérek, örömmel készítem a családomnak,
kóstolnom nem kell (főzés közben mást sem szoktam), érzésre ízesítem.
Spenótmártás sonkás zsömlegombóccal
Hozzávalók
spenótmártás
1/2 kg spenót
3 duci gerezd fokhagyma
vaj
1 marék zabpehely
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
só
frissen őrölt bors
sonkás zsömlegombóc
5 db kifli (zsömle)
3 dkg vaj
3 dl tej
2 dl víz
3 db tojás
40 dkg liszt (+/-)
2 szelet sonka
3 duci gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
só (a kifli és a sonka is sós)
1 csokor petrezselyem
+
kevés vaj
+
újhagyma a tálaláshoz
Spenótmártás
Mindent megtisztítottam :)
Megolvasztottam a vajat és beledobtam a zúzott fokhagymát, azonnal rá a spenótot.
Pár perc alatt "összeesett", ekkor meghintettem a zabpehellyel és felöntöttem a tejjel.
Felforraltam, majd hozzáöntöttem a tejszínt. Elzártam a tüzet.
Sóztam és tekertem rá borsot.
Botmixerrel krémesre turmixoltam.
Zsömlegombóc
A kifliket apró kockára vágtam és szárazon megpirítottam.
A még langyos kiflikockákra rádobtam a vajat, majd ráöntöttem a tejet.
A közepére mélyedést túrtam, beleöntöttem az előzőleg felütött tojásokat,
hozzáöntöttem a vizet, hozzáadtam a lisztet, tekertem rá borsot,
belezúztam a fokhagymát és beleszórtam a petrezselymet.
belezúztam a fokhagymát és beleszórtam a petrezselymet.
Elkevertem, majd hozzáforgattam a tejes kiflikockákat.
Kivettem magamnak belőle, a többibe belekevertem a felkockázott sonkát.
még sonka nélkül |
sonkával |
Kanállal gombócokat formáztam és lobogó forró vízben (több adagban) kifőztem.
A vajat megolvasztottam a serpenyőben és erre szedtem / raktam át a gombócokat.
Tálaláskor megszórtam aprított újhagymával.
A kertben :)
Jácint |