A Férjemék karácsonyi céges összejövetelükre készítettem eme finomság nővérét.
Akkor nem tudtam lefotózni, szinte díszítetlenül küldtem a szállításra való tekintettel
(mert ugye a Férjem vezetett :).
Szerencsére ízletesnek bizonyult, többen kérték a receptet, így mit volt mit tenni, újra elkészítettem.
A tésztájába sok kakaót és "karácsonyi fűszerkeveréket" tettem, friss narancszselével áztattam át, a krém pedig nagyon tömény tejszínes csokoládé (ganache), amihez vajat kevertem.
Tetejére kevés fehércsokoládét csorgattam/reszeltem
(most, a cégesre, étcsokoládéval öntöttem le).
Fűszeres-narancsos csokoládétorta
Hozzávalók
Tészta
(A tészta két lap, két tortának is elegendő, de elkészíthető úgy is, hogy közé töltjük a krémet.)
4 db tojás
80 gr cukor
pici tengerisó
100 gr rétesliszt
20 gr kakaópor
20 gr sütőpor (foszfátmentes/alnatura dm)
20 gr karácsonyi fűszerkeverék (spar prénium)
Krém
400 gr 70 %-os étcsokoládé (ikea)
400 ml habtejszín
100 gr vaj
Narancszselé/dzsem
200 gr forró narancsdzsem
vagy
1 kg (bruttó) narancs
200 gr cukor
Díszítés
70 gr fehércsokoládé
2 ek olaj
A sütőt bemelegítettem 175 fokra, (légkeverés).
A kapcsos tortasütőbe sütőpapírt szabtam.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam: 3 db sárgája egyik tálba, 3 db fehérje másik tálba,
1 db egész tojás a sárgákhoz.
A sárgákat (és a egészet) a cukorral habosra kevertem (fehéredésig).
A fehérjéket egy csepp sóval kemény habbá vertem.
A lisztbe szitáltam a kakaót és a sütőport és a fűszerkeveréket, összekevertem.
A cukros sárgákhoz fakanállal több lépésben hozzáforgattam a lisztes keveréket és a habot: lisztes 1/3-a, hab 1/3-a, összekevertem, következett újabb 1/3 és újabb 1/3.
Belesimítottam sütőformába és 23 perc alatt megsütöttem (tűpróba! ez az én sütőmre vonatkozik).
Közben elkészítettem a narancszselét: a narancsokat megmostam, töröltem, éles késsel héjuktól megfosztottam (fehértől is) és feldaraboltam, úgy hogy minél kevesebb fehér hártya maradjon benne.
Rászórtam a cukor egy részét, a többi cukrot összekevertem a dzsemfix-el.
A narancsokat összeforraltam a cukorral és mikor a leve már koncentráltabbá vált, hozzákevertem a dzsemfixes cukrot. Besűrítettem. (Tulajdonképpen egy narancszselét, dzsemet készítettem előírásszerűen, kevesebb cukorral.) ebből marad!, csak 200 gr-ra van szükség, de nagyon finom lesz egyik reggel egy pár szelet kaláccsal :)
A megsült tortalapot 20 percet pihentettem/hűtöttem, majd ketté vágtam, az egyik felét eltettem, teljesen kihűtöttem, folpackba csomagoltam és a közeljövőben egy másik krémmel töltöm, vagy másképpen használom fel.
A lap vágott felére kentem a forró narancszselét, teljesen tocsogósra, hogy "átázzon".
Elkészítettem a krémet.
Vízgőzben (lábosban forraltam a vizet, fölé egy fémtálban a tejszín/csokoládé, az alja nem ért a zubogó vízbe) összemelegítettem a tejszínt a csokoládéval. Amikor a csokoládé 2/3-a már elolvadt, levettem és botmixerrel összedolgoztam, beledolgoztam a puha vajat is.
A tortalapot visszatettem a kapcsosba és ráöntöttem a krémet.
Kész is lett, hűvösre tettem.
Másnap a fehércsokoládét hasonlóan megolvasztottam, csak 2 ek olajat tettem bele.
Ezzel díszítettem.
Forró vízbe mártott, megtörölt késsel ajánlott szeletelni.
Tudástár :)
Hogyan lesz a kakaóbabból kakaó?