Hiszem/tudom hogy a legjobb,
amikor a szervezetünk természetesen kapja meg a számára létfontosságú tápanyagokat.
Miből tudná természetesebben megkapni, ha nem a természet adta kincsekből(?)
Pitypangtól sárgul az udvar.
Sok van belőle, az egészségügyi előnyeivel is tisztában vagyunk, meg finom is.
Vajon miért ne élnénk vele?
Esszük nyersen és kerül sok mindenbe, na persze csak abba, amivel harmonizál.
A kenyérrel és péksüteménnyel harmonizál.
Így magától érthető volt, hogy a szép és vidám, sárga és zöld virágot belekeverjem.
A virágforma ötlete már a formázás közben született.
Virághoz, virágforma :)
(Ráadásul, bízom benne, hogy E. barátnőmet sikerül újra megörvendeztetnem,
Pitypangvirágos-virágzsömlék
Hozzávalók
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
50 g búzacsíra
300 g tönköly finomliszt
300 g víz
25 g friss élesztő
1 ek olaj
2 tk só
8 nagy pitypang virágfej (vagy több kisebb)
- A liszteket átszitáltam és összekevertem a búzacsírával és a sóval.
- A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
- Beleöntöttem a vizet és belemorzsoltam az élesztőt.
- Lazán összekevertem a vizet az élesztővel és némi liszttel.
Hagytam hogy megmutassa magát az élesztő, magyarán, jó vagy sem.
- Amíg felhabosodott, kimentem a kertbe és begyűjtöttem néhány robusztus pitypangvirágot.
A célom volt, hogy főleg szirmot tegyek a zsömlékbe, kevesebb csészelevelet (szár nélkül).
Ezért a csészelevelet összecsípve, könnyű mozdulattal kicsavartam a szirmokat.
(Amely részét nem használtam fel, azt a teához dobtam.)
- Megdagasztottam a zsömléket:
mindent összekevertem, majd 3 x 10 perc különbséggel átdagasztottam a tésztát.
- Letakartam (lehet kelesztőtálba tenni) és hagytam, hogy duplájára keljen.
- A tésztát lazán lenyomtam (kör) és 8 egyenlő részre vágtam.
- Egyenként zsömlének formáztam. Szitáltam a tetejükre kevéske lisztet.
- Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe (5 cm x 22 cm) rakosgattam.
- Letakartam és hagytam, hogy közel duplájára keljenek.
- Beraktam a hideg (nem előmelegített) sütőbe, belöttyintettem 1 dl vizet
és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
- 30 perc alatt megsültek.
Minden liszt más. Más, a (külső)hőmérséklet. Más, a sütő(hőmérséklet).
Eltérések lehetnek. Ne téveszd szem elől.
Hangolódj <3