A baráti körünkben ( már azok között akik megkóstolták ) legenda kering róla.
Természetesen a recept Édesanyámtól származik, csupán egy pirinyót változtattam rajta.
Az eredeti még zsírral, majd margarinnal készült, de én ezt lecseréltem vajra.
Én zsírt nem fogyasztok, a margarint pedig nem tartom ember számára fogyaszthatónak.
Tehát a mi háztartásunkba tudatosan nem kerül, de ha valaki olyan dologgal kínál amiben az van,
hát 1x - 1x nem halunk meg tőle.
Természetesen a recept Édesanyámtól származik, csupán egy pirinyót változtattam rajta.
Az eredeti még zsírral, majd margarinnal készült, de én ezt lecseréltem vajra.
Én zsírt nem fogyasztok, a margarint pedig nem tartom ember számára fogyaszthatónak.
Tehát a mi háztartásunkba tudatosan nem kerül, de ha valaki olyan dologgal kínál amiben az van,
hát 1x - 1x nem halunk meg tőle.
Hozzávalók
300 g liszt ( univerzális vagy finomliszt )
200 g vaj
190 g tejföl
2 mokkáskanál tengerisó
Tetejére
100 g reszelt sajt
1 tojás
100 g reszelt sajt
1 tojás
A lisztet egy tálba szitálom, beleteszem a sót és a szoba hőmérsékletű vajat,
a két kezem között összemorzsolom őket. Végül hozzáadom a tejfölt és összeállítom a tésztát.
a két kezem között összemorzsolom őket. Végül hozzáadom a tejfölt és összeállítom a tésztát.
Figyelem: a tészta ragacsos, de nem maradt ki a tésztából semmi,
nem kell több lisztet hozzáadni, így jó ahogy van!
nem kell több lisztet hozzáadni, így jó ahogy van!
Egy folpack fóliát kiterítek a pultra és egy spatula segítségével rárakom a tésztát.
Hűtőbe teszem minimum 12 órára! Ez idő alatt a tészta összeérik.
Hűtőbe teszem minimum 12 órára! Ez idő alatt a tészta összeérik.
Én általában délután vagy este készítem össze és másnap sütöm, de a hűtőben több időt is kibír,
sőt le lehet fagyasztani is a nyers tésztát, de én nem szoktam.
sőt le lehet fagyasztani is a nyers tésztát, de én nem szoktam.
Szóval, sütés előtt előkészítem az 1 tojást, kissé felverem, megreszelem a sajtot
( de még jobban szeretem közvetlenül a kinyújtott tészta tetejére reszelni),
bekapcsolom a sütőt 180 fokra és előkészítek két tepsit, sütőpapírral kibélelve.
( de még jobban szeretem közvetlenül a kinyújtott tészta tetejére reszelni),
bekapcsolom a sütőt 180 fokra és előkészítek két tepsit, sütőpapírral kibélelve.
Csak ezután veszem ki a tésztát a hűtőből.
A becsomagolt tésztát csak lazán átnyomkodom, csak picit.
A nyújtó deszkát alaposan meglisztezem ( ez fontos, hogy ne ragadjon le ) rárakom a kicsomagolt tésztát, tetejét is meglisztezem és kb. fél cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtom.
A becsomagolt tésztát csak lazán átnyomkodom, csak picit.
A nyújtó deszkát alaposan meglisztezem ( ez fontos, hogy ne ragadjon le ) rárakom a kicsomagolt tésztát, tetejét is meglisztezem és kb. fél cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtom.
Megkenem a tojással és rászórom a reszelt sajtot.
Egy derelyevágó segítségével felszeletelem max. 1 cm széles, tetszés szerinti hosszúságú rudakká.
Tepsire rakosgatom egy lapáttal. Rögtön beteszem a forró sütőbe, kb. 9 - 10 perc alatt megsütöm.
Ha világosabbra hagyom, akkor a belseje picit " lágyabb, krémesebb "
ha ilyen színe lesz mint a képen, akkor teljesen ropogós.
Én mindig dupla adagot készítek, sejtik miért.................