Egyszerűen... abbahagyhatatlan :) mondta a Férjem.
Neki készítettem, mert szereti a káposztás sósságokat.
Rajong a káposztás papucsért, a káposztás rétesért, a káposztás tésztáért,
a káposztás leveles pogácsáért.
Nos, ezt a pogácsát ráhangolódva állítottam össze.
Próbáltam a legegyszerűbben megoldani:
minél kevesebb időráfordítással, és
minimális összetevőkkel.
Semmi kelesztés, semmi hajtogatás.
Egy dolgot tartottam szem előtt: káposzta mindenek felett 😄
Na és bors, mert bors nélkül nincs élet (számára).
Na és bors, mert bors nélkül nincs élet (számára).
Káposztás pogácsa
Hozzávalók
36 db
(4 cm átmérőjű szaggatóval)
250 g kenyérliszt (Szabó malom)
150 g hideg teavaj
13 g só
200 g reszelt párolt káposzta* (fejes káposzta)
1 ek 10 %-os ecet
5 ek hideg víz
2 tk frissen őrölt bors
+
a tetejére durvára őrölt bors
- A lisztet elmorzsoltam a vajjal.
- Hozzáadtam a sót, a borsot, összekevertem a káposztával.
- A közepébe öntöttem, az ecettel elkevert vizet.
- Az ujjaimmal, gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
- Kinyújtottam kb. 1 cm vastagságúra, lekentem (most tojással) vízzel,
tekertem rá borsot és kiszaggattam.
- Tepsistől hidegre tettem sütésig: ez nekem 2 óra volt,
de elég ha addig tesszük a hűtőbe még újra megdermed a vaj, kb. 30 - 40 perc).
- Előmelegített sütőben (175 fok légkeverés) 20 percet sütöttem.
Káposzta előkészítése
Kb. 30 dkg káposzta
2 ek vaj
só
bors
A káposztát reszeljünk le.
A vajat olvasszuk meg és tegyük rá a káposztát.
Fedő alatt pároljuk 10 percet, kicsi hőmérsékleten,
majd vegyük nagyobbra és pirítsuk oda kedvünkre.
Pergessük meg sóval és tekerjünk rá borsot.
Hűtsük ki.
Megjegyzés
- Káposztás tésztát készítettem 2 nappal előbb, akkor többet dinszteltem,
gyorsan kihűtöttem és légmentesen lezárva hidegre tettem.
Ezzel is időt nyerünk.
- Kenyérlisztből készítettem, de készíthetjük a finomliszttel.
A liszt 20 %-át felcserélhetjük teljes kiőrlésűre.
- A pogácsát most tojással kentem meg, mert mást is készítettem amihez kellett,
de csak a pogácsához nem ütöttem volna fel.
Tökéletes a víz.
Kb. 30 dkg káposzta
2 ek vaj
só
bors
A káposztát reszeljünk le.
A vajat olvasszuk meg és tegyük rá a káposztát.
Fedő alatt pároljuk 10 percet, kicsi hőmérsékleten,
majd vegyük nagyobbra és pirítsuk oda kedvünkre.
Pergessük meg sóval és tekerjünk rá borsot.
Hűtsük ki.
Megjegyzés
- Káposztás tésztát készítettem 2 nappal előbb, akkor többet dinszteltem,
gyorsan kihűtöttem és légmentesen lezárva hidegre tettem.
Ezzel is időt nyerünk.
- Kenyérlisztből készítettem, de készíthetjük a finomliszttel.
A liszt 20 %-át felcserélhetjük teljes kiőrlésűre.
- A pogácsát most tojással kentem meg, mert mást is készítettem amihez kellett,
de csak a pogácsához nem ütöttem volna fel.
Tökéletes a víz.