Tavaszváró, mert színében, olyan üde.
Tavaszváró, mert olyan "lágy", mint a tavaszi szellő.
Tavaszváró, mert könnyű mascarponés krém került bele.
Tavaszváró, mert mindennel szeretnénk kifejezni, mennyire vágyunk rá <3
Ez a piskótatekercs a Fiam munkája, amit még a túrát megelőzően készített.
A tésztája ugyanaz, mint a kakaós mintásnak.
A díszítéshez viszont, a kakaó helyett zöld mandula aromát tett, így a minta anyaga sokkal lágyabb,
aminek következtében a minta teljesen belesimult sülés után a piskótába.
A krém házi mascarponéből, tejszínből és rózsaszirmos eperlekvárból készült.
Tavaszváró piskótatekercs
Hozzávalók
minta
1 db tojásfehérje
30 g olvadt vaj
30 g cukor
30 g liszt
1 ml zöld mandula aroma
késhegynyi tengerisó
piskóta
3 db tojás
+ 1 db tojássárgája (mert ez ugye maradt és így volt legkönnyebb hasznosítani)
90 g házi vaníliáscukor
90 g finomliszt
krém
200 g házi mascarpone
250 ml habtejszín
70 g rózsaszirmos eperlekvár
Bekapcsolta a sütőt 175 fokra (légkeverés) és előkészített egy tepsit, amire sütőpapírt borított.
A tojásokat felütötte, a három egészhez adta még az egy sárgáját,
az egy fehérjét külön mély tálkába tette.
Az egy darab fehérjét felverte habnak, fele időnél hozzáadta a cukrot, pici sót,
majd beleszitálta a lisztet, végül a puha vajat. Elkeverte.
Egy kicsi zacskóba kanalazta, bekötötte, a zacskó sarkán pici lyukat vágott
és a sütőpapírra tetszőlegesen mintát rajzolt a Fiam.
A sok tojáshoz adta a 90 g cukrot és fehéredésig keverte, majd fakanállal hozzákeverte a lisztet.
A tepsi nagyságában szétsimította a piskótatésztát, vigyázva, óvatosan ott ahol a mintát rajzolta.
A forró előmelegített sütőben 12 perc körül sült meg, de kérem minden sütő más,
legyünk résen, nem kell neki nagy idő.
A sütőből kivéve, azon nyomban forrón (kesztyűs kézzel!) a sütőpapírral együtt feltekerte a piskótát,
majd ki, majd újra fel, szorosan.
Papírostól a tekercset, vászonkendőbe csavarta és így hagyta kihűlni.
Elkészítette a krémet:
A hideg habtejszínt felverte habnak, alacsonyabb fokozaton hozzáadta a mascarponét,
majd fakanállal belekeverte a lekvárt.
A piskótalapot papírostól kiterítette, szétkente a krémet a piskótán és
immár a papír nélkül tekerte
vissza újra. Logikusan a minta van kívül,
de ha a papírral tekerjük fel, nem is lehet másképpen.
(A papírba és vászonba tekert forró piskóta, a gőztől, magától elvált a papírtól.)
A krém több, mint ami belefér a tekercsbe. A maradékot tálkában tálalta mellé.
Megjegyzés
Amennyiben a díszítő minta túl híg lenne, akkor liszttel sűríthető.