Szombaton, késői reggelire alkotta a Fiam.
A vizitorma (wasabi) zöld színe halványult a krémes túró és tejföl keverékében,
a tetejére hintet rózsabors igazán impozáns látványt nyújtott.
Az íze? Nos, a wasabi még így sem veszítette el könnyfakasztó csípősségét a lágy krémben,
melyhez a rózsabors édeskés íze tökéletesen hozzásimult.
Igazán jó alapot adott hozzá, a házi komlókovászos búzacsírás kenyér.
Vizitormás túrókrém
Hozzávalók
250 g túró
1-2 ek tejföl
1/2 tubus wasabipaszta (1 ek)
1 tk rózsabors
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá 1 evőkanál tejfölt.
Keverjük össze, amennyiben szükséges adjunk hozzá még tejfölt.
Adjuk hozzá a wasabit és keverjük habosra.
A tetejére szórjuk a rózsaborsot.
*
Az alkotó javaslatai:
- Krémes, lehetőleg ne csökkentett zsírtartalmú túrót és tejfölt válasszunk hozzá.
A legjobb a házi :)
- Annyi tejfölt adjunk csak a túróhoz amitől lágyabb lesz,
a túró krémességétől, nedvességtartalmától függ.
- Ne spóroljunk a rózsaborssal, nem csak dísz, akár bele is keverhetjük.
Japán vizitorma (Eutrema japonica)
A káposztafélék családjába tartozó kétszikű, lassan fejlődő, évelő növény.
Japánban vadon nő, a hegyi folyók partján.
Persze a vadon növő nem elégíti az egyre nagyon keresletet, ezért számos országban termesztik.
Gyökerét/rizómáját fűszerként használják, a levele is fogyasztható.
Íze rendkívül csípős, erős, főleg az orrot és a torkot ingerli.
(Bizony késhegynyi is megcsavarja az orrunkat.)
Kulináris használata mellett, ősidők óta gyógyító tulajdonságai miatt megbecsült növény.
Bár számos ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, mégsem ez a legnagyobb erénye.
Megöli a baktériumokat, gombákat, vírusokat, gyulladáscsökkentő, az ételmérgezés ellenszere.
Utóbbi miatt nyers halételek elmaradhatatlan kísérője.
Bővebben, itt.
A wasabit (is) csak mértékkel szabad fogyasztani,
főleg gyomorpanaszokkal küszködők legyenek óvatosak.
Bár frissen reszelt vizitormához még nem volt szerencsém, pasztához könnyen hozzájuthatunk.
Keleti csemegéket árusító boltokban, nagyobb csemegeboltokban keressük.