Amikor a fiam kicsi volt, akkor készítettem először citromlekvárt
-meg angol citromkrémet-
de akkor, nem aratott osztatlan sikert.
Persze lehet, hogy az állt mögötte,
hogy már jó előtte drasztikusan csökkentettem a cukorfogyasztásunkat.
Szóval, elképzelhető, hogy fanyarra sikeredett (?) 😃
Azóta a fiam felnőtt lett, s útközben a citromkrémet és citromlekvárt is megszerette,
én meg rájöttem, hogy van amiből nem érdemes elhagyni a cukrot.
(Másik választás, hogy nem csinálunk.)
(Másik választás, hogy nem csinálunk.)
Az egyik ilyen a citromlekvár.
Nos, a világhálón rábukkantam magyar Meyer citrom termelőre,
rögtön felvettem velük a kapcsolatot és egy helyi közösségen keresztül,
napokon belül megérkezett a kezeletlen héjú (nem bio) citrom.
A Meyer citrom (Kínában őshonos hibrid), picit citrom, picit mandarin, picit pomelo,
szóval egy nagyon illatos,
édeskés, kevésbé savanyú citrusféle, héja sima, egyáltalán nem keserű gyümölcs.
Egy részéből ezt a citromdzsemet készítettem, csupán három összetevőből.
Meyer citrom, víz és cukor. (Nem adtam hozzá pektint, sem tartósítószert.)
Amennyiben betartod a pontos útmutatásom,
akkor neked is sikerül ilyen illatos, zselés, mennyei
finomságot varázsolnod az asztalra.
Ehhez viszont fontos, hogy lépésről lépésre kövesd a leírásom,
mert a gyümölcsön túl a technikán múlik.
1)
Az első fontos dolog, hogy Meyer citromból készítettem,
tehát a hozzávalókat így számoltam ki.
Tehát, ez a recept nem alkalmazható a hagyományos citrom esetében,
mert akkor az eredmény túl savanyú, túl keserű lehet.
2)
Ennél a receptnél az 1:1:1 arányt alkalmaztam és 2 dl-es bögrét
használtam merőedénynek.
Tehát, ha például 6 bögre apróra vágott citromból szeretnéd készíteni,
akkor 6 bögre legyen a víz és 6 bögre legyen a cukor is.
3)
Az első fázisban a vízben megfőztem a citromot.
Fontos,
hogy a héjdarabkák teljesen puhák legyenek, mert a cukor picit visszakeményíti.
Amennyiben szeretnél beletenni fűszert akkor azt az elején add hozzá,
tehát ebben a szakaszban, majd a cukor hozzáadása előtt távolítsd el a darabokat.
4)
Ahhoz, hogy zselés legyen a végeredmény szükség van a megadott cukormennyiségre,
ha csökkenteni szeretnéd a cukrot, akkor válassz más receptet.
5)
A tisztítás során a kivágott hártyát és magokat ne dobd el,
ezeknek magas a pektin tartalmuk, ettől lesz zselés a dzsemünk.
6)
Az üvegeket a befőzés alapszabályai szerint készítsd elő:
azaz ragyogó tisztára mosva, kiforrázva, a kupakokkal együtt.
7)
Ezt a pár üveg dzsemet nem dunsztoltam ki, csupán fejre borítva hagytam kihűlni.
Ajándék lesz karácsonyra, illetve most fogyasztjuk,
amennyiben hosszabb távon szeretnéd megőrizni, akkor dunsztold ki.
A száraz dunsztról szintén itt találsz információt.
Hozzávalók
Meyer citrom
cukor
víz
Aránya 1:1:1
Menete
A gyümölcs előkészítése
- Megmostam a citromokat, megdörzsöltem, többször leöblítettem, majd megszárítottam.
- A citromok két végét levágtam, majd előbb hosszában kettévágtam,
középről a fehér vastagabb részt kivágtam, magokat eltávolítottam.
Ezeket külön összegyűjtöttem (lásd képek).
(Tudod, erre szükségünk van, ez jelentős mennyiségű pektint tartalmaz,
ettől lesz majd a lekvárunk zselés.)
A citromot gerezdekre vágtam, a köztük levő hártyákból amelyik előtűnt levágtam,
a többit hagytam. Tehát nem filéztem ki, nem szükséges.
Végül tetszés szerint felkockáztam (kb.1*1cm).
A magokat, hártyákat egy kicsi muszlinzsákba kötöttem (továbbiakban pektinzsák).
Így, mindenestől együtt főztem a citrommal.
(Amennyiben mosószerrel mostad az anyagot,
akkor most, forrald ki ecetes vízben. 1 ek ecet * 1 liter víz.)
Főzés
1) szakasz
A felaprózott citromot rozsdamentes fazékba pakoltam, felöntöttem a vízzel.
Belelógattam a magokkal teli kis zsákot,
amit a fazék fülénél egy fém csipesszel rögzítettem.
Közepes lángon addig főztem, amíg a citrom héja teljesen megpuhult.
Ezt kóstolással teszteltem, a lényeg, hogy teljesen puha legyen.
A tüzet elzártam, a pektines zsákot kivettem, kitettem egy tányérra,
és megvártam még kihűl.
2) szakasz
- A pektinzsákból, a pektint megpróbáltam kipréselni, jött is valamennyi,
de nehezen. (Túl sűrű szövésű anyagot választottam.)
Így másik módszerhez folyamodtam: átöntöttem a botmixer tartályába,
tettem hozzá 2 merőkanál citomlevet (a forróból) és botmixerrel összeturmixoltam.
Szitán átszűrtem, átnyomtam. Ezt is a citromhoz adtam (lásd képek).
(Figyeljünk rá, hogy maghéjdarabka ne menjen át rajta.)
- Hozzáadtam a kimért cukrot.
- A lekvárt addig főztem, amíg kellően besűrűsödött.
Az elején ritkábban, a végén sűrűbben kevergetve, közepes hőmérsékleten főztem,
vigyázva, hogy ne karamellizálódjon.
Az előkészített (150-190 ml-es) üvegekbe szedtem, légmentesen lezártam és
az üvegeket fejre borítva hagytam kihűlni.
A dzsem felbontás után, hűtést igényel.
Felbontás után kb. 1 hétig fogyasztható.
Hogyan tudom megállapítani, hogy mikor van a "kellően besűrűsödött" állapot?
A jól bevált hideg porcelán tányéros módszerrel a legegyszerűbb:
egy kanálnyit a tányérra öntök, megvárom még hűl,
amennyiben bőrösödik/ráncosodik,
megfelelően sűrűnek találom, mehet az üvegekbe.
Amikor a dzsemet az üvegbe rakjuk még folyós,
csak kihűlt állapotában látható a végleges állaga.
Szeretetrehangoltan: