Vaníliás, túrós, tartalmas második fogás, vagy akár sütemény.
Sokan keverik a vargabélessel, de igazából csak a hozzávalók hasonlók,
a kivitelezés nagyon más.
Amíg a vargabéles, akár száraz tésztából is készülhet,
addig a stíriai metélt lényege a kézzel készült tészta, amibe a túrót belegyúrjuk.
Stíriai metélt
Hozzávalók
tészta
500 g áttört túró
100 g tejföl
2 db tojás
csipet só
1 ek nádcukor(demerara)
200 g rétesliszt
öntet
3 db tojás szétválasztva
300 g tejföl
70 g nádcukor
csipet só
70 g teavaj
2 ek házi vaníliás cukor
+ ízlés szerint:
mazsola
reszelt citrom héja v. narancshéj (kezeletlen héjú v. bio)
Ez, nem a gyorsan dobjunk össze valamit kategória, de megéri megcsinálni,
és jó szervezéssel nem is vészes az elkészítési ideje.
Három tálat készítettem ki a hozzávalóknak.
Az egyik tálba elkészítettem a tésztát,
a másodikba az öntet került,
a harmadikban, a tojásfehérjét vertem fel.
Menete
- Elkészítettem a tésztát:
A túrót a tálba öntöttem, hozzáadtam a tejfölt, a tojásokat (2), a cukrot, a sót
és botmixerrel krémesre turmixoltam.
Fakanállal hozzákevertem a lisztet. Félretettem.
- Feltettem a vizet a tésztának.
- Míg a tészta pihent, a víz forrósodott, szétválasztottam a tojásokat.
A sárgáját habosra keverem a cukorral, majd fakanállal hozzákevertem a sót,
a vaníliás cukrot és a tejfölt. Félretettem.
A sütőtálba beleszeleteltem a vajat.
A sütő bekapcsoltam. (180 fok)
- A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtottam és széles metélt nagyságúra felmetéltem.
- A lobogó forró vízben, négyszeri adagban megfőztem.
(Gyorsan megvan, amint feldobja a víz, plusz 1-2 perc.)
Szűrőkanállal kiszedtem, lecsöpögtettem és a vajra raktam.
Átforgattam, hogy mindenhol bevonja a vaj.
- A tojásfehérjét habbá vertem és hozzáforgattam a sárgahabhoz.
Az egészet ráöntöttem a metéltre, majd óvatosan megforgattam a tésztát.
- Az előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütöttem.
Finomra őrölt nádcukorral meghintve, a nyáron eltett bogyós gyümölcsökkel tálaltam.
Megjegyzés
- A tésztába, öntetbe reszelhetünk citromhéjat.
- Szokás a tészta közé mazsolát szórni.
Ebben az esetben a mazsolát mossuk meg, majd áztassuk be az elején.
- Tálalásnál, kínálhatunk mellé gyümölcsöt, kompótot, öntetet, lekvárt, sodót.
*
A demerara nádcukorról (csak mert szeretem).
Úgynevezett nyers cukor,
a frissen aratott cukornád levéből elpárologtatással készül.
Természetes melasztartalma megmarad, amitől malátás, karamelles az íze.
Forrás: itt, itt, itt.
Az általam vásárolt demerara nádcukor fair trade kereskedelemből származik.
Fair trade = méltányos kereskedelem.
Nem kizsákmányolással, környezetbarát módon előállított termék.
*
A recept -bár némileg módosítottam- Horváth Ilona szakácskönyvből való.
A fotókat -egy kivételével- másnap készítettem.
|
Az egy kivétel, még langyosan... |
Szeretetrehangoltan: