Miért érdemes paradicsomot aszalni? persze nem most, hanem majd a nyáron :)
Az aszalt paradicsom sokféleképpen felhasználható. A megszáradt paradicsom egy részét,
csak úgy minden nélkül szárazon, sósan, 1literes befőttes üvegbe rakom, jól lezárom, a kamrában tárolom. Ebből teszek levesbe és minden másba, amibe eredetileg tennék
(vagyis amikor van friss paradicsom akkor teszek).
csak úgy minden nélkül szárazon, sósan, 1literes befőttes üvegbe rakom, jól lezárom, a kamrában tárolom. Ebből teszek levesbe és minden másba, amibe eredetileg tennék
(vagyis amikor van friss paradicsom akkor teszek).
A másik részét a aszalványoknak rögtön olívaolajba teszem. Akkori felhasználásra kerül még bele fűszernövény, de későbbi felhasználásra (pl. ami ilyentájt fogy el)
a sózott paradicsomot csak felöntöm olívaolajjal és kész.
Az aszalt paradicsom koncentrált íz, kevés is elég,
hogy varázslatossá tegyen még egy egyszerű csicseriborsót is.
hogy varázslatossá tegyen még egy egyszerű csicseriborsót is.
A Gyermekemnek tízóraira készítettem ezt a kenyérre kenhető krémet.
Ha nincs aszalt paradicsom, a krém anélkül is elkészíthető, és ha nem iskolába viszi,
akkor kerülhet még bele egy kevés fokhagyma, vagy hagymaszár, vagy snidling.
akkor kerülhet még bele egy kevés fokhagyma, vagy hagymaszár, vagy snidling.
A csicseriborsót ilyen kicsi mennyiségben érdemes főzve venni (pl. dm/alnatura), de ha nagyon szeretjük, akkor sokkal gazdaságosabb 1 kg szárazat beáztatni, majd megfőzni és kisebb adagokba szétosztani.
Így készítem:
A forrón üvegbe adagolt főtt csicseriborsót, felöntöm a főzőlével, légmentesen lezárom, fejre állítom,
majd ha kihűlt a hűtőben (vagy hideg kamrában) tárolom felhasználásig (2-3 hétig is eláll, lehet tovább is).
majd ha kihűlt a hűtőben (vagy hideg kamrában) tárolom felhasználásig (2-3 hétig is eláll, lehet tovább is).
Aszalt paradicsomos csicseriborsókrém
400 g főtt csicseriborsó
3 ek aszalt paradicsom
5 ek paradicsompüré (sűrű, szintén házi készítésű)
kb. 1/2-1 dl olívaolaj (az aszalt paradicsomé, kiváló)
fűszerek, most frissen őrölt bors, mozsárban frissen őrölt szárított csombor
(nagyon finom kakukkfűvel, szurokfűvel)
A botmixer tartályába pakoltam mindent és teljesen krémesre turmixoltam.
A hozzávalók ízlés szerint változtathatók.