Fűszeres, zabpelyhes, élesztővel készült pástétom.
Egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető,
a fűszerezése variálható (bár, mi így szeretjük).
a fűszerezése variálható (bár, mi így szeretjük).
1991 januárjától vagyok vegetáriánus.
Abban az időben nem divatból döntöttünk ezen életforma mellett.
Igazából nagyon kevés emberrel lehetett beszélgetni ebben a témában,
nem volt még internet :) és ilyen témájú szakácskönyveket sem lehetett kapni
(volt azért pár könyv ami irányt mutatott*).
Akik egymásra találtunk, minden "tudást" információt, próbálkozásainkat,
kísérleteinket megosztottuk egymással.
Abból az időből származik ez a recept :)
Fogadjátok örömmel.
Élesztőpástétom
Hozzávalók
1 nagy fej hagyma (lehet vörös, lila, zöld, saláta, stb.)
3-4 dundi gerezd fokhagyma
1-2 tk majoránna
2 tk őrölt fűszerpaprika
100 g apró v. tört zabpehely (dm/Alnatura)
50 g friss élesztő (Budafoki)
500 g víz
frissen őrölt bors
só
olaj 6-7 ek
op. sózott darált paprika 1 ek
paradicsomkrém 1 ek
- A hagymákat megtisztítottam és apróra vágtam. Az élesztőt elkevertem a vízben.
- Az olajon megdinszteltem a hagymákat, közben hozzáadtam a sózott darált paprikát,
a majoránnát, végül az őrölt fűszerpaprikát.
- Lekapcsoltam a tüzet, elkevertem a zabpehellyel,
majd ráöntöttem az élesztős vizet.
- Újra alágyújtottam és kevergetve addig forraltam, amíg besűrűsödött.
- Végül tekertem rá borsot és gazdagon (nyáron még gazdagabban)
megszórtam az apróra vágott petrezselyemmel.
Képekkel
Megjegyzés
- A majoránna erős aromás fűszer, tegyünk előbb 1 teáskanálnyit, ha kevés, duplázzuk meg.
- A olaj lehet hidegen sajtolt, ajánlott semleges ízű, pl. szőlőmagolaj, repceolaj, esetleg olíva.
- Nálam mondjuk mindig van sózott darált paprika, de ha nincs, anélkül is finom lesz.
- Amikor szezonja van a paradicsomnak, akkor tehetünk bele 1 szemet apróra vágva,
ilyenkor télen pedig 1 ek paradicsomkrémet.
- Nagyon finom csípősen, ha nem mindenki szereti, akkor csak a felébe keverek chilipelyhet.
A chilipehely helyett tehetünk őrölt csípős fűszerpaprikát.
*Elérhető volt:
- indiai, buddhista kultúrából származó kézről-kézre adott receptek
- Dr. Oláh Andor-Kállai Klára-Vadnai Zsolt, Reform konyha c. könyve
- Ferencsik István életmód füzetei
A képeken: teljes kiőrlésű rozslisztből nevelt vadkovásszal készült
teljes kiőrlésű rozskenyér.
teljes kiőrlésű rozskenyér.