Hogyan készítsünk tejfölt házilag, ha nincs tehenünk?
Bár, ha beütjük a keresőbe, hogy "házi tejföl" elég sok találatot találunk,
kérésre most mutatom, én hogyan készítem.
Szóval ha nincs tehenünk, akkor nem az őstermelői "módszerrel" készítjük a tejfölt,
azaz nem hagyjuk a friss tejet 2-3 napig meleg helyen megaludni,
és nem szedjük le az aludttejről a TEJ-FÖLT.
azaz nem hagyjuk a friss tejet 2-3 napig meleg helyen megaludni,
és nem szedjük le az aludttejről a TEJ-FÖLT.
Amennyiben egy üvegedényben, kancsóban tennénk ezt
(amit nem teszünk, mert nincs tehenünk),
(amit nem teszünk, mert nincs tehenünk),
akkor látnánk, hogy amikor a tej megalszik, akkor különféle rétegek keletkeznek.
A legfelső sárgás réteg, a tejföl.
Ha leszednénk ezt a réteget, akkor maradna az aludttej,
amiből enyhe melegítéssel túrót készíthetnénk.
amiből enyhe melegítéssel túrót készíthetnénk.
De nem így teszem, bár általában házi tejet veszek hozzá a piacon és tejfölt az Őstermelő nénitől.
Most a tej az Őstermelő nénitől van, a tejföl amivel beoltottam, az pedig bolti.
Mi készteti az embert, hogy otthon készítsen tejfölt,
amikor a boltban is megveheti, akár igen jó minőségűt?
amikor a boltban is megveheti, akár igen jó minőségűt?
Engem például az ára. Ugyanis igen nagy a tejföl fogyasztás nálunk.
Amíg a 450 g-os tejföl tényleg 450 g volt, addig nem is készítettem.
De amikor az ismert márka, egyik hétről a másikra 360 g-ra csökkent, akkor betelt a pohár.
De amikor az ismert márka, egyik hétről a másikra 360 g-ra csökkent, akkor betelt a pohár.
(Bár meglepő módon, a pohár néha nem is kisebb, csak a "töltősúly".)
Nos, akkor megkérdeztem Mancika nénit (az Őstermelőt, akinek van tehene :),
hogy készítsek én az Tőle vásárolt tejből és tejfölből, még több tejfölt?
Azt mondta:
A tejet forraljam fel, hűtsem vissza kézmelegre,
keverjem bele a tejfölt és hagyjam meleg helyen.
Így csinálom.
Most annyi különbséggel, hogy boltban vettem a tejfölt (mert nem volt Mancika néninek).
Tejföl házilag
Hozzávalók
1 l házi tej
450 g tejföl
A tejet felforraltam és hagytam, hogy visszahűljön annyira,
hogy beledugva az ujjam ne legyen nagyon meleg (40 fok).
hogy beledugva az ujjam ne legyen nagyon meleg (40 fok).
Belekevertem a tejfölt, egy habverővel elkevertem homogénné.
A konyhában (22 fok) hagytam megaludni. (Ami a fotókon látszik 30 órás.)
A kész tejfölöm, teteje sűrűbb, zsírosabb lett, ezt külön leszedtem.
...sűrűbb, zsírosabb.... |
Az alja hígabb, soványabb.
....hígabb, soványabb..... |
Az íze kellemesen savanykás, kicsit más mint a bolti,
az őstermelői tejföl ízével szinte megegyezik.
az őstermelői tejföl ízével szinte megegyezik.
Lehetséges a beoltás után több üvegbe szétrakni, adagonként, és úgy alvasztani meg.
Nekem most nagyobb mennyiség kellett, nem maradt meg sokáig, így volt praktikusabb.
Lett belőle, egészen zsíros sűrű tejföl, hígabb, zsírszegényebb tejföl.
Ó és le is lehet csöpögtetni, akkor sűrű, krémes lesz.
Megjegyzés
- Lehet kevesebb tejföllel beoltani.
- Lehet melegebben tartani, akkor előbb kész.
- Lehet bolti tejjel készíteni.
Joghurt házilag így készül:
A "tejtermék házilag" címke alatt, még több ötlet, hogyan készítsünk otthon tejtermékeket.
--------------------------------------------------------------
2. bejegyzés (06.14.)
Hogyan készítsünk házi tejfölt, ha nincs házi tejünk, tehát bolti tejből és bolti tejfölből?
Egyáltalán lehet-e?
Igen, lehet.
A Férjem nagy tejföl rajongó, Vele kóstoltattam meg reggel, hogy minél előbb letudjam ide írni.
Kérdeztem milyen, azt válaszolta:
"Más, mint a házi tejből, más, mint az előző. Van jó tejföl és kevésbé jó tejföl. Ez jó tejföl." :)
Mindenkinek magának kell megtapasztalni, mérlegelni,
hogy neki jó vagy sem, hogy megéri vagy sem.
hogy neki jó vagy sem, hogy megéri vagy sem.
Tehát vettem 1 liter tejet és egy kis pohár tejfölt (~400 ft.)
Így készítettem:
A
tejet felforraltam, nem vittem túlzásba, olyan 90 fok körül elzártam.
Visszahűtöttem kézmelegre és teljesen elkevertem benne a
szobahőmérsékletű tejfölt.
Szétosztottam 3 db tiszta üvegbe, rácsavartam a tetejüket és
párnák közé tettem, hogy lassan hűljenek ki.
párnák közé tettem, hogy lassan hűljenek ki.
(A képen látható kosár aljára egy kicsi párnát tettem, rá egy tiszta konyharuhát, bele,
középre az üvegeket, majd beborítottam egy másik kicsi párnával.)
középre az üvegeket, majd beborítottam egy másik kicsi párnával.)
Ennek köszönhetően, már 24 órán belül kész volt a tejföl és a külön adagolásnak köszönhetően,
már nem kellett átrakni, így az állaga is sokkal keményebb (a bolti állagával megegyező).
Ha bolti tejből és bolti tejfölből készítjük, akkor mi értelme van?
Nos, gazdaságosabb, az biztos.
E mellett bízom benne, hogy a készítése közben, hozzátudunk tenni valami pluszt:
a lelkesedésünk, örömünk és a Családunk iránt táplált szeretetünk
Felmerülhet a kérdés, hogy miért tettem a házi tejhez több tejfölt oltóként
és a boltihoz kevesebbet.
és a boltihoz kevesebbet.
Nincs tévedés.
Az volt a célom, hogy több lehetőséget mutassak, hogy semmi sem lehetetlen,
működik.
Igen a házi tejhez több tejfölt tettem, mert akkor úgy
gondoltam
(de már akkor jeleztem, hogy kevesebb tejföllel is belehet oltani).
Érkezett hozzám egy kérdés: hogy működik úgy, hogy ha bolti a
tej és a tejföl
(mert ugye nem lehet mindenhol hozzá jutni házihoz)?
Hát megnéztem/megcsináltam a legkevesebb befektetéssel.
Bizony elég volt
a kicsi pohárka (160 g) tejföl is, hisz oltóként nem a mennyiség
számít.
(Házi joghurtot is lehet úgy készíteni, hogy az 1 liter tejet
csupán 3-4 ek joghurttal oltunk be.)
Eltudom képzelni, hogy még kevesebb
tejföl is elég a tej beoltásához,
de ezt majd kikísérletezi mindenki
magának.
Szóval mind a két mennyiség működik, szabad a választás.
*
3. bejegyzés (13.11.22)
A közben eltelt időben a házi joghurt készítés során rájöttem valamire :)
Érdemes elolvasni ezt a bejegyzést.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
A házi tejföl készítése során ugyanígy működik.
<3
*
3. bejegyzés (13.11.22)
A közben eltelt időben a házi joghurt készítés során rájöttem valamire :)
Érdemes elolvasni ezt a bejegyzést.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
A házi tejföl készítése során ugyanígy működik.
<3
No, akkor nekiállok:)
VálaszTörlésNagyon jó ötlet, ki fogom próbálni! Köszönöm!
VálaszTörlésMaja
Én is köszönöm Maja.
TörlésHolnap készül bolti tejjel és tejföllel, lesz kiegészítés itt.
:)
Bolti zacskós tejjel készítettük mindkettőt a leírásod alapján, szerintem estére már meg is kóstoljuk az eredményt! Köszi :)
VálaszTörlésVicuska, hű nagyon jó, akkor egy újabb tapasztalat :) Ölelés Neked!
TörlésJelentem, mind a tejföl és a joghurt is tökéletes lett- sokkal finomabb, mint az üzletben vett késztermék! Köszönjük Ágikám!!!
TörlésDrága Vicuska, nagyon örülök, Téged megismerve, amihez Te hozzányúlsz, az csak jó lehet!
TörlésÖlellek,
Á.
Van itthon házi tejem, veszek mellé tejfölt és kipróbálom én is. Jó lenne, ha ezt is előtudnánk állítani itthon.
VálaszTörlésMit szólsz? A felfőzött házi tejen másnapra vastag tejföl képződik, ezt egy csuporba összegyűjtöttem, sütikbe szoktam felhasználni. Működne ezzel is? Megérne egy próbát, kisebb adaggal:-)
Drága Hajni!
TörlésCsináld leírás szerint, rakd szét 2-3 dl-es üvegekbe,zárd le és tedd takaró v. párna közé, hogy arról a ~40 fokról lassan hűljön ki (pont, mint a joghurt). Nincs benne semmi trükk, kell hogy működjön.
Ölellek Titeket!
Itt sajnos nem kapni tejfölt a boltban, én ezért szeretném házilag késziteni. Esetleg ötlet, hogy hogyan tudnék késziteni? Nem ezzel a lefölözős módszerrel, mert úgy nem lehet nagy mennyiséget nyerni. Arra gondoltam, hogy ha összekeverek dahi-t (az ilyen natúr joghurt-szerű valami) kefirrel, akkor esetleg valami hasonlót kapnék belőle. Talán... nem tudom, csak agyalok, mert imádom a tejfölt.
VálaszTörlésSzia Edit!
TörlésEz nem a lefölözős, tehát nem leszedem a megaludt tejről a tejfölt, hanem beoltom a tejet a tejföllel....de értem, Nálatok nincs tejföl. Viszont az nem derül ki, hogy házitej van-e(?) mert ha igen, akkor egyszerűen tudsz, és utána, pedig így ahogy írtam.
A leírtakból valóban csak "hasonlót" kaphatsz, ami nem biztos, hogy nem jó, csak nem tejföl.
Írj és okoskodjunk együtt tovább....
Koszi a valaszt. Hazitejet kapni, bar bevallom en nem szeretem, csak teahoz/kavehoz szoktuk hasznalni. En bolti tejen nottem fel, talan emiatt szeretem azt jobban, es tejfolbol is a zsirszegenyet vettem mindig. Na most akkor a hazi tejet folozzem le? Oszinten bevallom, en nem ertem, hogy lesz a kinn hagyott megsavanyodott tejbol finom tejfol :) Gondolom ha egyszer igy tejfolhoz jutottam, akkor utana mar az oltos modeszerrel is csinalhatom. Elore is koszi a segitseget.
TörlésIgen a friss házi tej ha megalszik, akkor a tetején lesz a tejföl, azt szedik le.
TörlésKésőbb nagyobb mennyiséget úgy tudsz készíteni, ha a leszedett tejföllel a leírt módszer szerint beoltod a tejet.
Remélem így már világos, ha nem jól magyarázom, akkor írj újra, kérem :)
Nagyon köszönöm. Azt elmondanád még, hogy van-e valami trükk, hogy hány fokon legyen a tej, mennyi ideig, vagy ilyesmi? Meg ha ezt forralás nélkül csinálom, akkor az úgy jó? Fogyasztás előtt mi mindig fel szoktuk forralni a házi tejet. Meg még egy kérdés, hogy ez a lefölözős módszer bolti tejjel nem működik? Köszi a választ.
TörlésSzia Agi! Nem valaszoltal, hat nekilattam, proba-szerencse, majd csak lesz valami. 2 napja hagytam kinn a tejet (felforraltam), ma szedtem le rola a tejfolt, mar ha az lett, nem tudom. Sajnos sose kostoltam azelott hazi tejfolt, ennek az ize nem nagyon hasonlit a bolti tejfolere, inkabb a turora. Illetve azt olvastam valahol, hogy 2 liter tejbol lesz 1,5-2dl tejfol, hat en nem tudom mennyi tejet hasznaltam, de nem volt 1 liter, es tobb mint 2 dl suru feher valami lett a tetejen, ami maradt, az meg ugy nez ki mint a zavaros viz. Szoval ez a valami etelbe keverve lehet, hogy jo, de igy magaba nem az igazi, en pedig mindig csak etelek melle szoktam enni. Esetleg otlet, hogy mit kellene maskepp csinalnom? A forralast nem szeretnem kihagyni ha nem muszaj, itt nem lehet megbizni az emberekben :)
TörlésSzia Agi! Nem valaszoltal, hat nekilattam, proba-szerencse, majd csak lesz valami. 2 napja hagytam kinn a tejet (felforraltam), ma szedtem le rola a tejfolt, mar ha az lett, nem tudom. Sajnos sose kostoltam azelott hazi tejfolt, ennek az ize nem nagyon hasonlit a bolti tejfolere, inkabb a turora. Illetve azt olvastam valahol, hogy 2 liter tejbol lesz 1,5-2dl tejfol, hat en nem tudom mennyi tejet hasznaltam, de nem volt 1 liter, es tobb mint 2 dl suru feher valami lett a tetejen, ami maradt, az meg ugy nez ki mint a zavaros viz. Szoval ez a valami etelbe keverve lehet, hogy jo, de igy magaba nem az igazi, en pedig mindig csak etelek melle szoktam enni. Esetleg otlet, hogy mit kellene maskepp csinalnom? A forralast nem szeretnem kihagyni ha nem muszaj, itt nem lehet megbizni az emberekben :)
TörlésÉdes ZoraShakti!
TörlésIgen, bocsánatod kérem, de pont mára halogattam. Ma kellett volna találkoznom egy Nénivel akit kiakartam faggatni, akartam, hogy Ő a tapasztalatai alapján ellásson Téged jó tanácsokkal. Sajna ma sem értem el, de nem feledem, nem feledtelek Téged!
Most végig böngésztem egy-két topikot mit mondanak mások, de ugyanazt:
Pl. kisveréb az indexen: ""Hagyni kell a tejet edényben állni, hideg helyen (pl 1 éjszakáig). Én felforralt tejet használok, de nyerstejből is így készül. Merőkanállal a fölét, ami szépel elválik a tejtől (ez a tejszin ) le kell halászni, és meleg helyen savanyodni hagyni, és máris kész a tejföl. Finomabb, ha egy kanálka bolti tejfölt tudsz bele keverni. Ha keletkezik az alján egy kis aludttej is, az nem baj. Mivel az így készült tejföl sokkal zsírosabb-töményebb a megszokott boltinál, én a háztartásban fele mennyiségű kefirrel vagy aludttejjel kikeverve használom.
A túrót valóban lehet hagyományos módon csak lecsepegtetve készíteni, de gyorsabb, ha kihevítjük. Csak vigyázni kell a hőmérsékletre, időre, mert ha túlmelegszik, ehetetlen lesz. Én vízet forralok egy nagyobb edényben, ebbe állítom az aludttejes kisebb fazekat, és éppen csak addig tartom benne, amíg a savó sárgává válik. Kihűlés után ruhában-szűrőben csepegtetem.""
( http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9157662&na_order= )
Ezt elég hasznosnak találtam :) mit szólsz?
Kedves Ági! Megint elbűvöltél! :) Holnap kipróbálom a tejföl készítést.Hálásan köszönöm a receptet! <3 Úgy érzem hogy követni is nehéz ezt a sok-sok csodát amit te alkotsz! Üdvözlettel Ani.
VálaszTörlésKedves Ani!
TörlésNagyon köszönöm, bízom benne, hogy elégedett leszel vele.
Ölelés Neked <3
Az így készített házi tejföl mennyi ideig tartható el a hűtőben?
VálaszTörlésFelbontás nélkül meglepően sokáig (akár egy hétig vagy tovább) eltartható, a 2. esetben ismertetett, adagonként légmentesen lezárt, a joghurtnál is tapasztalt módszerrel.
TörlésPersze a legjobb, ha saját tapasztalatot szerzünk :) egy biztos, jól működik, semmiképpen nem kell feladni :)
Köszönöm a receptet! De miért kell a tejet felforralni?
VálaszTörlésNem kell, csak lehet :) van aki fél a "bacilusoktól" :)
TörlésSzia, ma kiprobaltam, 1 l hazi felforralt tejhez kevertem 1 kis doboz tejfolt. Kb egy napig allt takarokba dunsztolva. A teteje igazan tejfolos lett, de alul eleg hig. Tudom, irtad a posztban is, akkor ennek ilyennek kell lennie? Mert igy tejfolkent inkabb csak a teteje hasznalhato.. vagy ha tovab hagyom allni, surubb lesz?
VálaszTörlésKedves "Névtelen"
TörlésÍgy is lehet, máskor máshogyan. Sok tényező befolyásolja az eredményt.
A "2. bejegyzés (06.14.)"-ben leírtak szerint, kisebb adagokra osztva kedvezőbb állagot érek el, így azt javaslom próbáld meg így is.
Idő kell hozzá (többször csinálgatni) hogy kitapasztaljuk, mi a számunkra kívánt minőség.
Sok sikert,
üdvözlettel: Mági
Nagyon koszonom, eleg nagy adagokra osztottam szet, kiprobalom akkor a kisebb adagot is! :)
Törlés<3
TörlésSikerülni fog :)